Notícies | A Girona ens cuidem
El Pla de Fred de la ciutat de Girona començarà dilluns vinent
Durant els mesos que les temperatures són més baixes, s’ofereix un servei de pernoctació per a les persones sense sostre a l’edifici de l’antiga UNED
L’Ajuntament de Girona posarà en marxa dilluns que ve, dia 2 de desembre, el Pla de Fred per a l’hivern 2024-2024, que està previst que finalitzi el 30 d’abril del 2025. Durant aquest període s’oferirà un servei de pernoctació a l’edifici de l’antiga UNED que acollirà les persones que dormen al carrer quan les temperatures a l’exterior són més baixes.
La regidora d’Igualtat i Justícia Social i de Cooperació de l’Ajuntament, Amy Sabaly Balde, ha explicat aquest matí en roda de premsa algunes de les novetats principals d’aquest any, que inclouen un reforç de personal en l’horari d’entrada –s’incorporen una educadora social i una dinamitzadora de 20.30 a 22 h- i en l’horari de dutxes i l’ampliació de les places per a joves de 18 a 25 anys, que passen de 3 a 5.
“La situació del sensellarisme a la ciutat cada vegada és més complexa, i per això enguany des de l’Ajuntament oferim més serveis i augmentem els recursos de La Sopa. Tot i això estem contents que tant la Diputació com la Generalitat s’hagin mostrat predisposats a augmentar els recursos que hi destinen. Millorar la situació de les persones sense llar ens correspon a totes i tots i només amb aquesta col·laboració entre administracions podrem oferir més i millors serveis”, ha ressaltat la regidora Amy Sabaly.
Igual que en els hiverns anteriors, l’horari d’entrada a l’edifici serà a les 20.30 h i tancarà a les 8 h. Per accedir al servei, les persones usuàries han de ser derivades pel Centre d’Acolliment i Serveis Socials La Sopa o per l’Equip d’Atenció a Joves en situació de carrer, que són els serveis que realitzen l’atenció social al col·lectiu de persones sense sostre. Existeixen tres situacions en què les persones poden accedir al servei sense derivació de cap servei: en el cas de dones, persones majors de 70 anys o persones amb discapacitat. En aquests casos, se’ls permet l’accés directe i la seva continuïtat al servei de pernoctació depèn de la valoració professional dels equips especialitzats corresponents.
A l’edifici de la UNED hi haurà 44 places cada nit, de les quals 7 estaran reservades per a dones i persones amb identitats dissidents; 5 per a joves en situació de carrer, i 2 per a casos excepcionals.
L’espai disposarà de servei de bugaderia per a la roba de llit i s’oferirà esmorzar i aigua i una beguda calenta al vespre. Hi haurà dues persones responsables de garantir la convivència de l’espai: una integradora social i un vigilant de seguretat, que s’encarregaran també de fer l’acollida i assignar els llits. A més, es comptarà amb l’ajuda de diferents persones voluntàries d’entitats de la ciutat.
Durant aquest període, les persones usuàries també podran usar el servei de dutxes que hi ha als vestuaris de les piscines municipals de la Devesa. Hi podran anar els dimarts i els divendres, de 10.30 a 11.30 h.
El Pla de Fred va destinat a totes aquelles persones que dormen al carrer a la ciutat i que, especialment per les condicions climatològiques d’aquesta època de l’any, es troben en situació de molta vulnerabilitat. Aquest és el setè cop que es duu a terme a la ciutat de Girona. El servei es desenvolupa amb la participació de persones voluntàries de Caritas Girona, Creu Roja i altres entitats, com el Banc d’Aliments, que proporciona donacions de productes alimentaris per poder oferir esmorzars.
Aquest dispositiu forma part del conjunt de mesures de baixa exigència per a l'atenció a les persones sense sostre, per tal de cobrir les seves necessitats bàsiques i vetllar per la seva salut i supervivència, des del vessant de reducció de riscos i danys.
L’hivern 2023-2024 el Pla de Fred va iniciar-se l’1 de desembre del 2023 i va finalitzar el 29 d’abril del 2024. Durant les 22 setmanes que va durar el servei, van ser ateses un total de 125 persones, de les quals 30 van ser dones, el 24%.
Balanç positiu del “Pla de Calor”
Aquest estiu es va habilitar per primera vegada un refugi climàtic al mateix edifici de l’antiga UNED amb l’objectiu de trencar amb la soledat i l’aïllament del col·lectiu de persones sense llar i resguardar-los de les inclemències del temps. Aquest espai va néixer en el marc del projecte “Trobades amb sostre” i va tenir un funcionament semblant del qual s’ofereix la resta de l’any al local de Pedret.
Durant els quatre mesos que va durar la iniciativa, de juliol a octubre, van passar per l’espai una mitjana mensual de 45 persones. L’afluència va ser especialment alta en la franja horària de 9 a 10 h, durant l’estona del cafè i l’esmorzar, fet que confirma l’utilitzat del servei i va fer palesa també la gran diversitat de perfils i situacions personals de les persones que hi van assistir.
La franja d’edat predominant va ser del 25 als 45 anys, tot i que també, cada cop hi ha més presència de joves, d’entre 18 i 25 anys. La majoria de les persones usuàries del servei eren homes.
Cal destacar la bona convivència que hi va haver durant les setmanes que va durar el projecte i el treball de col·laboració entre les diferents entitats que formen part de la iniciativa: l’Ajuntament de Girona, a través de l’Àrea de Servei a les Persones i el Centre d’Acolliment i Serveis Socials La Sopa; NouSol i Creu Roja. També durant aquest temps hi han anat participant diferents voluntaris i estudiants en pràctiques de les dues entitats.
Es va incorporar també la mirada comunitària, oferint diferents espais perquè les mateixes persones poguessin expressar les seves opinions i valoracions i alhora s’han generat les primeres iniciatives col·lectives. Un exemple d’aquest procés ha estat l’arranjament del pati de l’antiga UNED i la pintura del mural en aquest espai.
Pel que fa a la voluntat en els propers mesos del projecte “Trobades amb sostre”, es vol continuar consolidant el projecte comú i el treball professional en equip. A més, s’està treballant per poder obrir el local de Pedret també en horari de tarda, de 16 a 18 h, de dilluns a divendres.
Refugis climàtics d'hivern