Notícies | Cultura
El Festival Itinerant de Cinemes Africans de Catalunya arriba a Girona amb tres projeccions gratuïtes
Aquest projecte pioner, que compta amb el suport de l’Ajuntament de Girona, vol apropar les cinematografies africanes per capgirar les mirades cap al continent veí a través de l'art. Les sessions tindran lloc el 15 de novembre al Cinema Truffaut, el 21 de novembre al Centre Cívic Santa Eugènia i el 29 de novembre al Centre Cívic Sant Narcís.
El Festival Itinerant de Cinemes Africans de Catalunya (FICAC) arriba aquest novembre a Girona amb tres projeccions gratuïtes al Cinema Truffaut i als centres cívics de Santa Eugènia i Sant Narcís. Es tracta d'un projecte pioner, impulsat per l'Associació Cinemàfriques i el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament que enguany compta amb el suport de l'Ajuntament de Girona. L'objectiu d'aquesta iniciativa és apropar les cinematografies africanes i de la seva diàspora per així capgirar les mirades cap al continent veí a través de l'art.
"Amb una filosofia que a la ciutat de Girona s'impulsa des del programa 'Girona Educa per la Justícia Global', el FICAC vol contribuir a la construcció d'una societat catalana antiracista, intercultural i cohesionada utilitzant el cinema i la cultura com una eina de transformació social i apropant a l'audiència les cinematografies africanes per trencar prejudicis", ha afirmat la regidora de Cooperació i d'Igualtat i Justícia Social de l'Ajuntament de Girona, Amy Sabaly Balde.
La primera projecció serà al Cinema Truffaut el 15 de novembre, a les 20 h, amb el documental L'escriptor d'un país sense llibreries, de Marc Serena sobre Guinea Equatorial. La sessió comptarà amb les intervencions de la regidora Amy Sabaly Balde; el director de la pel·lícula, Marc Serena, i el seu protagonista, Juan Tomás Ávila Laurel, que el 2011 va haver de refugiar-se a Espanya per denunciar la dictadura més longeva del món. La sessió estarà presentada per Sebastián Ruiz-Cabrera, coordinador del FICAC. A través d'aquesta sessió es pretén provocar el públic i fer-lo reflexionar sobre el passat colonial espanyol al continent africà, un fet que continua sense explicar-se als llibres de text de les escoles i instituts.
La següent data serà el 21 de novembre, a les 18.30 h, al Centre Cívic Santa Eugènia amb els curtmetratges Masquerade, d'Olive Nwosu, i Lingui. Lazos sagrados, de Mahamat -Saleh Haroun. El primer film tracta sobre el col·lectiu LGTBIQ+ a Nigèria i l'altre sobre l'avortament a Txad. La sessió serà presentada per Mariama Diao, en representació de l'entitat Jokkere Endam.
Per aquesta sessió, el FICAC planteja un diàleg entre dos films entorn d'una pregunta: es pot viure en contra d'una pressió social que manté vives idees retrògrades? Amb la primera proposta, Masquerade (2021), es proposa viatjar a Nigèria per presenciar la batalla entre l'esperit col·lectiu dels ancestres o Egungún, que vigila perquè els vius mantinguin els estàndards ètics del passat, i la diàspora que torna per desemmascarar i qüestionar la tradició.
A continuació, el públic es traslladarà fins als carrers de la capital del Txad, N'Djamena, per gaudir de Lingui (2021), un treball que aborda els temes de l'avortament i les cures. La pel·lícula mostra una comunitat secreta que existeix per sota, o més enllà, del cercle oficial presidit per l'imam que, de forma constant, freda i calculada, intimida l'Amina per no anar a la mesquita ni confiar-li els seus problemes.
La darrera sessió serà el 29 de novembre al Centre Cívic Sant Narcís, a les 18.30 h, amb Aya, de Simon Coulibaly Gillard. La presentació anirà a càrrec de Sebastián Ruiz, coordinador del FICAC. Es tracta d'un documental sobre el canvi climàtic i les migracions a la Costa d'Ivori. L'Aya viu amb la seva mare a l'illa de Lahou, a Costa d'Ivori. Alegre i despreocupada, a l'Aya li agrada recollir cocos i dormir a la platja. No obstant això, aquest paradís està condemnat a desaparèixer sota les aigües. Mentre les ones amenacen casa seva, la protagonista ha pres una decisió: encara que la mar continuï pujant, no pensa marxar de l'illa.
Les pel·lícules, totes elles subtitulades en català, han estat escollides per l'Ajuntament de Girona a través de la Unitat de Cooperació, el Museu del Cinema, l'Àrea d'Acció Climàtica i el Centre Cívic Santa Eugènia, en funció de la seva qualitat cinematogràfica i de l'interès de les temàtiques que tracten per a la ciutadania de Girona.
L'arribada del FICAC a Girona compta amb la col·laboració del Museu del Cinema, equipament que va organitzar durant 18 anys la Mostra de Cinema Africà. La iniciativa, que enguany no se celebrarà per no superposar-se amb el festival, s'ha dedicat a difondre les cinematografies africanes a Girona des del 2005.