Header: Cultura

Cultura

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Els feminismes i el poder centraran l’edició 2024-25 del Cicle de Cinema i Solidaritat de Girona

Enguany es descentralitzaran de nou algunes de les projeccions entre diversos equipaments municipals de la ciutat després de la bona rebuda que va tenir la mesura l’any passat

L’Ajuntament de Girona inaugurarà el dimecres 25 de setembre el Cicle de Cinema i Solidaritat de Girona 2024-2025 amb la projecció del film Moolaadé, a les 19 h, al Centre Cívic Santa Eugènia. Fins al proper mes de juny projectarà deu pel·lícules relacionades amb la temàtica “Feminismes i poder”. La mare de totes les mentides (25 d'octubre), La Kafala, esclaves del segle XXI (26 de novembre), Las mujeres del Wangki (17 de desembre), Insumisas (28 de gener), Cuatro caminos (25 de febrer), Hoy y no mañana (11 de març), Our land, our freedom (29 d’abril), Niñas de arena (27 de maig) i Escrivint amb foc (17 de juny) completaran la programació.

Per la Regidoria de Cooperació, oferir cinema per promoure continguts transformadors ha estat un objectiu educatiu des del 2004. I el que veiem, cicle rere cicle, és que projectar pel·lícules que mostren la realitat global dels drets humans enforteix la creació d’espais participatius per a la reflexió i aprenentatge, i fomenta una ciutadania crítica i compromesa amb la justícia global. I això, és un pas necessari per tal que Girona es mobilitzi a escala local amb consciència global”, ha destacat la regidora d’Igualtat i Justícia Social i de Cooperació, Amy Sabaly i Balde, que ha afegit que “la temàtica d’enguany, a més, evidencia la intersecció entre gènere i justícia global, mostrant tres grans eixos de desigualtat: les resistències al sistema econòmic i sociocultural neoliberal; les lluites de les nenes i dones; i les resistències i lluites femenines de geografies marginades tradicionalment”. 

Cada sessió estarà presentada i conduïda per una entitat gironina diferent, que posarà en context la pel·lícula projectada i obrirà un espai de conversa amb les persones assistents. Hi haurà històries de resistència i lluita de dones racialitzades d’arreu del món, que comprèn la lluita anticolonial i la defensa dels cossos i de la Terra.  

Després de la bona rebuda que va tenir la mesura l’any passat, enguany es tornaran a descentralitzar algunes de les projeccions entre diversos equipaments municipals de la ciutat per tal d’apropar les propostes cinematogràfiques a un públic més local, atraure nous públics i democratitzar l’accés a les manifestacions culturals menys comercials i culturalment diverses. En concret, les projeccions es repartiran entre el Cinema Truffaut i els centres cívics Sant Narcís, Onyar, Pont Major, Ter, Pla de Palau, Santa Eugènia i Barri Vell-Mercadal. 

Amb el tema escollit per aquesta edició, l’Ajuntament de Girona, a través de la Unitat de Cooperació, vol fer palès que el poder del patriarcat abasta tots els àmbits, edats i condicions de la vida de les dones a tot el món, i ho fa d’una manera granítica, impedint-ne la destrucció o la transformació. El cicle pretén fer evident que el cinema no és aliè a aquest poder, ja que el nord global ha construït i globalitzat una determinada visió del gènere, a través dels imaginaris neoliberals i neocolonials, desplaçant als marges culturals les dones de les geografies marginades. 

El cicle parla de dones que van a la recerca de la identitat individual i de la memòria col·lectiva; dones que reivindiquen el seu present per transformar el futur; dones que des de Kenya, l’Índia, Guatemala, el Sàhara Occidental, Marroc, Xile, el Líban, Senegal o Nicaragua protegeixen, s’uneixen i inspiren la resta.

Podeu consultar tota la programació al web del Cicle de Cinema i Solidaritat de Girona.  

Fulletó de l’edició 2024-2025 del Cicle
Tornar