Notícies | Cultura
Més de 370 alumnes participen en la 12a edició de la proposta educativa “Llegeix, càmera i... acció!”
L’objectiu de la iniciativa és potenciar el gust per la lectura dels joves fent que visquin les diferents etapes d’una producció audiovisual.
Un total de 370 alumnes provinents de grups classe de 3r i 4t d’ESO de l’Institut Santiago Sobrequés, Institut Narcís Xifra, Institut Montilivi i Escola Maristes de Girona han participat en la dotzena edició de la proposta educativa “Llegeix, càmera i... acció!”. Enguany s’ha doblat el nombre de participats de l’any anterior i s’han presentat trenta bibliotrailers. Aquest increment és una mostra de l’interès que aquesta proposta desperta entre els centres de secundària. Aquest recurs educatiu està impulsat per l’Ajuntament de Girona, a través dels serveis educatius del Museu del Cinema i Biblioteques de Girona, i compta amb la col·laboració dels cinemes OCINE.
Des del mes de gener l’alumnat participant ha treballat per produir les peces audiovisuals i els centres educatius han seleccionat els trenta millors projectes, que es van visionar el dimarts 4 de juny als cinemes OCINE de Girona, en la festa de cloenda de l’activitat.
La proposta educativa vol potenciar el gust per la lectura dels joves fent que visquin les diferents etapes d’una producció audiovisual (preproducció, producció, postproducció i difusió) gràcies a la lectura prèvia d’un llibre escollit per ells mateixos. De fet, la tria del llibre és el punt d'inici d'aquest projecte anual que se centra en l'elaboració d’aquest audiovisual que acaba amb la seva presentació i difusió pública.
El bibliotràiler basat en Bodas de sangre, de Federico Garcia Lorca, fet per un grup d’estudiants de l’Institut Montilivi, ha obtingut el premi al millor bibliotràiler de l’edició 2024. El 2n premi a la millor producció ha estat per un grup d’alumnes de l’Escola Maristes de Girona amb el bibliotràiler sobre el llibre Divergente, de Veronica Roth, i el 3r premi per a la millor realització ha estat per al que estava basat en El mensaje del mal, de César Fernández, realitzat per un grup d’alumnes de l’Institut Santiago Sobrequés.
Les mencions especials han estat el premi al millor guió per a Donde aprenden a volar las gaviotas; el de millor direcció artística per a El mensaje del mal, tots dos de l’Institut Santiago Sobrequès; el de millor direcció per Strange i el de millor muntatge Alguien està mintiendo ambdós d’alumnes de l’escola Maristes de Girona, el de millor adaptació per Mentida, realitzat per alumnes de l’Institut Narcís Xifra.
Totes les persones participants reben un diploma de participació i les que obtenen alguna menció o premi també guanyen entrades amb descompte per als cinemes OCINE. El grup guanyador, a més, visitarà els estudis de TVGirona, on se’ls farà una entrevista en què podran explicar com ha estat l’experiència de traslladar a la pantalla la història del llibre i recomanar-ne la lectura.
Els tres bibliotràilers guanyadors es poden veure al canal de Youtube del Museu del Cinema.