Header: Cultura

Cultura

Ruta de navegació

Publicador de continguts

El Teatre Municipal acomiada la temporada 2024 amb un 87% d’ocupació i amb un públic fidel a la nova programació

Aquest any s'ha consolidat el projecte artístic iniciat el 2021 amb la nova direcció de l’equipament cultural

Amb el lema “Tot teu”, el Teatre Municipal ha continuat la tasca d'apropar-se a la ciutadania, que va encetar el 2022. A través d'una programació de qualitat, compromesa, diversa i en clau contemporània s’ha treballat per cultivar una relació amb el públic basada en la confiança mútua. Aquest objectiu s'ha complert, amb un 4% més d'ocupació que el 2023 i un 14% més que el 2019.

Aquest any s'ha consolidat el projecte artístic iniciat el 2021 amb la nova direcció de l’equipament cultural. El 87% d'ocupació s'ha assolit amb una programació diversa, que inclou propostes de risc i una aposta pels nous llenguatges, dada que indica que el públic es manté fidel a la nova línia de programació.

La singularitat del projecte és la diversitat de llenguatges artístics per oferir una programació pensada per a tots els gustos i públics. En aquesta diversitat s’introdueix la creació contemporània com una aposta per arribar a nous públics, sempre en equilibri amb propostes adreçades al gran públic. Amb aquesta estratègia s'amplien els públics i es diversifiquen. Respecte al 2019 ha augmentat el públic jove i des del 2022 s’han registrat 1.678 persones noves que han comprat entrades a través del web.

Al llarg de 5 mesos, s’han presentat un total de 43 funcions, 16 més que la temporada passada. L'aposta pel petit format es tradueix en més funcions i ha permès treballar amb un públic intergeneracional, amb la proximitat del públic, amb nous formats i amb propostes immersives. 

Pel que fa a la programació, destaca que el 27% de propostes tenen equips artístics de comarques gironines. I en l’escena expandida augmenten el nombre d'activitats que van més enllà dels espectacles i que permeten al públic aprofundir en continguts i apropar-se a diferents llenguatges artístics.

Habitem una ciutat rica i diversa en termes d'interculturalitat i persones amb capacitats diverses. S’ha volgut que la temporada 2024 sigui un reflex d'aquesta realitat, per això s’ha posat molta atenció tant a l'accessibilitat del públic com al fet de mostrar diferents cossos a escena. Aquesta temporada s’ha ofert un nou servei per afavorir l’accessibilitat auditiva en 4 funcions, posant a disposició del públic bucles magnètics individuals i auriculars per amplificar el so. També s’han programat 2 funcions accessibles i s’ha organitzat un cicle al voltant de les arts escèniques i la salut mental, conjuntament amb la Sala La Planeta i Escenaris Especials. El cicle constava de quatre espectacles, una taula rodona i tallers d’expressió corporal  adreçats a persones amb problemes de salut mental. 

En termes de mediació i treball de dinamització comunitària, aquesta temporada destaca el pas per Girona de la companyia de dansa afrocolombiana Sankofa Danzafro, que va permetre obrir un espai de reflexió amb la ciutadania al voltant del racisme. El treball conjunt amb l’equip d'acollida de l'Ajuntament de Girona i les associacions La Semilla Migrante, ONG Dagua, Ñamatu, Asocolgi, Bumaro i Tardes Colombianas va garantir l'èxit de l'activitat, que va incloure un taller de dansa a la plaça del Vi amb més de 100 participants i una conversa entre artistes i públic després de l'espectacle La ciudad de los otros amb més de 500 persones.

També cal realçar el vessant educatiu i el suport artístic a professionals que ofereix l’equipament municipal. Ressalta l'augment de funcions i alumnes en la programació d'arts escèniques dirigida a centres educatius i el creixement de projectes participatius de pràctica artística a les aules, amb nous centres educatius, més alumnes i més artistes implicats en els projectes. En total, hi han participat 372 alumnes de 3 instituts diferents (Institut Santa Eugènia, Institut Narcís Xifra i Masmitjà i Institut Santiago Sobrequés i Vidal) i han comptat amb la implicació de 8 artistes professionals de diferents disciplines. Finalment, en l'àmbit professional, es manté el diàleg obert amb artistes del territori a través dels programes de suport a la creació. Durant la temporada s’han acollit 3 residències artístiques i tècniques i 3 companyies emergents locals estan rebent acompanyament d'artistes consolidats.

Infografia temporada 2024
Tornar