Header: Cultura

Cultura

Ruta de navegació

Publicador de continguts

El Museu d’Història de Girona inaugura aquest diumenge una mostra sobre l’antic espai expositiu ESPAIS

S’hi exposen unes 130 obres d’artistes que van ser actius i van exposar a la galeria com Torres Monsó, Enric Ansesa, Carme Sanglas, Pep Admetlla o Francesca Llopis, entre molts altres

El Museu d’Història de Girona inaugurarà aquest diumenge, dia 12 de maig, a les 12 h, una mostra sobre el fons de l’antic espai expositiu ESPAIS que l’Ajuntament de Girona va adquirir ara fa 7 anys. L’exposició porta per títol “ESPAIS, un fenomen artístic. Una travessa per l’art contemporani a Catalunya (1987-2010)” i està comissariada per Glòria Picazo. S’hi podran veure una selecció d’obres d’art i una part dels arxius de la Fundació ESPAIS, així com un recull audiovisual de les performances presentades, la col·lecció de revistes Papers d’Art amb les serigrafies de les seves portades i també les escultures guardó de les diferents edicions del Premi ESPAIS a la crítica d’art.

En concret, s’exposaran unes 130 obres d’art, entre pintures, escultures, obra gràfica i performances que formen part del fons d’art municipal procedent del fons Progrup-Espais, d’artistes que van ser actius i van exposar a la galeria ESPAIS. Per exemple, hi haurà obres de Torres Monsó, Gabriel, Montserrat Costa, M. A. Feliu, Anna Manel·la, Enric Ansesa, Jaume Faixò, Quim Corominas, Lluís Vilà, Pep Camps, Àlex Nogué, Pep Admetlla, Carme Sanglas, Antoni Selvaggi, Joaquim Serrano Bou, Narcís Coderch, Mim Juncà, Pere Vicens, Pere Noguera, Margarita Andreu, Francesca Llopis, Ignasi Aballí, Francesc Abad, Joan Casellas, Toni Giró i Jordi Mitjà, entre molts altres.

A més, donada la dedicació continuada que ESPAIS va mostrar envers la performance i les arts en viu, la dansa, la poesia experimental o l’art sonor, en el context d’aquesta exposició s’exhibeix una selecció del seu arxiu audiovisual. Hi queda palesa la rellevància que creadors com Carles H. Mor, Esther Xargay, Joan Casellas, Lluís Alabern, Borja Zabala, José Manuel Berenguer, Clara Garí i tants d’altres van tenir en la mirada transversal creativa que van defensar els seus impulsors.

L’Ajuntament de Girona va tancar l’any 2017 l’adquisició del llegat de la Fundació ESPAIS després d’uns anys d’haver-lo custodiat, des que la galeria va deixar de funcionar l’any 2010. Avui els arxius, el fons documental, els catàlegs, els llibres, les revistes i aquesta significativa col·lecció d’obres d’art formen part del fons patrimonial d’art del consistori. A partir de l’exposició que ara es presenta al Museu d’Història de Girona, i de la feina feta per documentar, ordenar i conservar aquest llegat, aquest fons patrimonial es posarà a l’abast públic.

Al mateix temps, el fons patrimonial obre el camí per tal de donar a conèixer tant la importància que va tenir la Fundació ESPAIS en la difusió de l’art contemporani com el llegat artístic i intel·lectual que a partir d’ara queda també a disposició d’historiadors/ores i crítics/iques d’art. A més, tot coincidint amb aquesta exposició, l’Ajuntament de Girona ha digitalitzat tots els números de les revistes per difondre’ls de forma universal, la qual cosa serà efectiva des del dia de la inauguració a l'apartat de premsa digitalitzada del web de l'Arxiu Municipal.

Aquesta exposició s’inclou dins el “Cicle d’art contemporani-Fons futura Casa Pastors 2022-2024” aprovat per l’Ajuntament de Girona el 2021, amb l’objectiu de donar a conèixer el patrimoni artístic de l’Ajuntament de Girona i obrir camí al futur Museu d’Art Modern i Contemporani. La primera exposició del cicle va ser “L’aposta per l’art nou. Itineraris d’avantguarda a Catalunya a través del fons Rafael i María Teresa Santos Torroella”, inaugurada l’octubre de 2022, i que van visitar més de 6.100 persones fins a setembre de 2023.

Història de l’espai expositiu ESPAIS

El mes de març del 1987 s’obria ESPAIS Centre d’Art Contemporani, un nou espai privat de 300 metres quadrats ubicat al carrer del Bisbe Lorenzana, núm. 31-33, de Girona, el qual, amb la primera exposició presentada, “Moda/Antimoda”, indicava el que seria un llarg recorregut transversal entre diferents disciplines artístiques. Com deien els seus responsables a l’inici de la trajectòria, “ESPAIS no vol compartir clixés i amb les diferents sales pretén dinamitzar la comunicació amb el públic, elaborar un treball útil, lligar el tràfic de les idees, entre les obres i les persones (...). Tenim la responsabilitat de pensar, d’ajudar a l’artista per construir estructures d’exposició adients al seu pensament -apropar el públic a l’obra”. La voluntat d’esdevenir un punt de confluència entre les arts i el públic va ser una constant durant les dues dècades de funcionament i va deixar una forta empremta cultural a la ciutat. 

L’any 1997 es va convertir en la Fundació Privada ESPAIS, nom que va conservar fins al seu tancament l’any 2008. L’any 2001 va canviar d’ubicació i va traslladar l’espai expositiu i tots els serveis al carrer del Pou Rodó, núm. 7-9. Després d’una curta reobertura amb la gestió de Bonart i Ricard Planas, la Fundació va tancar definitivament l’abril del 2010, pocs mesos abans del traspàs del seu fundador i president, Jordi Vidal i Boris.

Des d’un primer moment, els responsables d’ESPAIS van tenir molt present que la seva tasca havia de ser una eina d’informació i documentació per a totes aquelles persones interessades en esdeveniments artístics a la ciutat de Girona. En aquest sentit, la producció d’exposicions va generar una documentació excepcional sobre els artistes, i el mateix va succeir en l’organització d’activitats d’altres àrees culturals, per la qual cosa avui podem reconstruir amb tota mena de detalls el que va ser el seu llarg recorregut de més de dues dècades. Així mateix, podem recuperar-ne la trajectòria exemplar gràcies a la voluntat perseverant dels seus responsables de considerar la documentació com una eina de present pensada per construir el futur.

Dossier de premsa de l'exposició
Tornar