Header: Cultura

Cultura

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’historiador i filòsof, Achille Mbembe, inicia el cicle “Pensadors d’Avui” a La Mercè

La conferència porta per títol “Apunts sobre raça i descolonització” i tindrà lloc el 25 d’abril, a les 18:30 h, a l’auditori de la Mercè.

El cicle “Pensadors d’avui”, començarà demà dijous, dia 25 d’abril, a les 18.30 h, amb la conferència “Apunts sobre raça i descolonització” a càrrec de l’historiador, filòsof i guanyador del prestigiós Holberg Prize de Noruega, Achille Mbembe,. En el marc de l’acte, també es presentarà oficialment la Càtedra d'Anàlisi i Acció Antiracista de la Universitat de Girona.

Durant la seva intervenció, Mbembe explorarà qüestions relatives a l’habitabilitat planetària, que és l'eix temàtic vertebrador d’alguns dels seus últims treballs, com Brutalisme i La communauté terrestre. En la seva conferència establirà connexions entre la qüestió postcolonial o el racisme i l'emergència ecològica dels nostres dies.

Achille Mbembe és un pensador i acadèmic camerunès de renom internacional per les seves investigacions sobre la política africana i la teoria postcolonial. Amb la seva recerca ha explorat temes com el poder, la violència, la democràcia i la influència del colonialisme en la societat contemporània. Mbembe és conegut per la seva capacitat per vincular la teoria amb la realitat política i social actual, i les seves obres com Necropolítica i Crítica de la raó negra han tingut un impacte profund en el pensament polític i acadèmic.

El cicle pretén incentivar la reflexió sobre el món actual a partir de conferències de grans pensadors internacionals. Està coordinat pel Dr. Joan Vergés Gifra, director de la Càtedra Ferrater Mora de pensament contemporani de la Universitat de Girona, i el Dr. Carles Serra Salamé, director de la Càtedra d'Anàlisi i Acció Antiracista de la Universitat de Girona, amb la col·laboració de l’Escola Municipal d'Humanitats de Girona. Abans de la conferència es farà l’acte de presentació la nova Càtedra d’Anàlisi i Acció Antiracista de la Universitat de Girona. 

La Càtedra s'ha creat amb el propòsit de contribuir a identificar i entendre la manera com el racisme impacta en la vida de moltes persones; promoure la formació, intercanvi i debat entre persones afectades, entitats, institucions i professionals; i impulsar la perspectiva antiracista com a perspectiva d'anàlisi i acció política i social.

La conferència serà en anglès i disposarà de servei de traducció simultània al català. Es recomana la inscripció prèvia a través del formulari d’inscripció

Més informació a www.girona.cat/ccm  

Tornar