Header: Cultura

Cultura

Ruta de navegació

Publicador de continguts

La Mercè programa una vintena d'activitats culturals i formatives aquesta primavera

Achille Mbembe i Bonnie H. Hong iniciaran el nou cicle "Pensadors d'avui", de l'Escola Municipal d'Humanitats i de la Càtedra Ferrater Mora. Mariona Sagarra, Ismael Dueñas i Agnès Algueró són els cantautors convidats per parlar de poesia musicada, juntament amb la poeta Anna Gual.

Fotografia de l'edició 2023 de Del poema a la cançó

Entre les activitats que l'Escola Municipal d'Humanitats durà a terme, cal destacar dues novetats organitzades en col·laboració amb la Càtedra Ferrater Mora de pensament contemporani de la Universitat de Girona. Per una banda, el 25 d'abril, l'historiador i filòsof camerunès, Achille Mbembe, iniciarà el cicle "Pensadors avui", amb una conferència que tractarà les qüestions d'"habitabilitat planetària" que han estat claus en els seus últims treballs Brutalisme i La communaute terrestre, en les quals vincula consideracions sobre colonialisme, racisme i necropolítica amb qüestions més àmplies relatives a l'ecologia i la tecnologia. El cicle continuarà amb Bonnie H. Hong, experta en teoria política, feminista i queer, política d'immigració, així com estudis cinematogràfics, clàssics, literaris, legals i culturals, el 21 de maig.

L'altra novetat és el cicle de debats d'actualitat que es va iniciar ahir amb la taula rodona inversa "Canvi Climàtic: ja només ens queda rebel·lar-nos", a càrrec de Jorge Riechmann (UAM), Marta Moreno Muñoz (XR / RC / La Cultura Declara la Emergencia) i Quim Pou (Associació Naturalista La Sorellona).

El dimecres, 10 d'abril, Ramon López de Mantaras i Josep Maria Terricabras conversaran al voltant de la intel·ligència artificial, amb el propòsit de donar respostes i reflexionar sobre les qüestions ètiques que planteja aquesta tecnologia i que les persones lectores podran trobar al llibre 100 coses que cal saber sobre intel·ligència artificial, de López de Mantaras.

La setena edició del cicle "Del poema a la cançó" tindrà lloc els dimecres 8, 15 i 22 de maig i comptarà amb els músics Mariona Sagarra, Ismael Dueñas i Agnès Algueró, i la poeta Anna Gual, que conversaran amb la catedràtica de filologia llatina, Mariàngela Vilallonga; la doctora en Filologia Catalana, Anna Perera, i el músic i poeta guanyador del Premi Ausiàs March de Poesia i Premi Cavall Verd-Josep Maria Llompart de l'AELC, Jaume Coll. Parlaran sobre la poesia de Montserrat Abelló, Víctor Català i la mateixa Anna Gual. Es tracta d'un cicle de converses organitzat conjuntament amb la Càtedra de Poesia Contemporània Joan Vinyoli i la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada - Carles Fages de Climent de la Universitat de Girona.

Salvador Oliba, amb la ponència "Ricard II, l'obra mestra menys coneguda de Shakespeare", i Àlex Rigola, amb "Dirigir Shakespeare avui", tancaran la primera edició del cicle "Shakespeare avui, visions actuals de Shakespeare des de la teoria i la pràctica teatrals", els dimarts 16 d'abril i 7 de maig respectivament. El cicle, organitzat per la Càtedra Tom Sharpe amb la col·laboració de l'Escola Municipal d'Humanitats, ha gaudit d'un gran èxit de públic amb una mitjana que supera el centenar d'assistents per sessió.

També tindrà lloc la cita trimestral del Club Trias de lectura d'assaig, organitzat conjuntament amb la Càtedra Ferrater Mora de la Universitat de Girona. La lectura escollida en aquesta ocasió és Camus vs Sartre: entre la llibertat i la justícia, d'Antoni Gelonch. Hi haurà dues trobades prèvies per discutir l'obra, els dimarts 16 d'abril i el 7 de maig, abans de trobar-se, en una tercera sessió, amb l'autor de l'assaig, el dimarts 11 de juny.

Gràcies a la bona rebuda de les dues darreres edicions per part del públic, torna la Ruta Josep Pla a Girona de la mà de la Fundació Josep Pla. Un itinerari guiat per recórrer el centre històric de la ciutat a partir de les descripcions que fa Josep Pla dels espais i de la vida que hi palpitava al principi del segle passat. La ruta de primavera tindrà lloc el diumenge 9 de juny, a les 11 h, i començarà des del jardí de la Infància. L'alumnat de l'Aula d'Escriptura podrà gaudir d'un preu reduït.

L'Aula d'escriptura també llança tres nous monogràfics: "Literatura i cinema", amb Pep Prieto, en el qual es parlarà de les adaptacions cinematogràfiques d'obres literàries i s'aprofundirà  en les diferències entre la literatura i la narrativa cinematogràfica; "Escriptura creativa", amb Ramon Bartrina, en el qual s'estimularà la imaginació personal a través de l'experimentació pràctica de creació de textos, jocs creatius i escriptura automàtica, amb l'objectiu d'escriure relats curts carregats de creativitat; i "Novel·la històrica", amb Martí Gironell, en el qual s'aprendran l'estructura i les tècniques del gènere, així com la importància de documentar-se correctament.

Pel que fa a la programació d'exposicions, l'Escola Municipal d'Art (EMA) enceta la temporada expositiva amb la Fundació Vila Casas i la mostra "Anatomia de la mirada" de l'artista polifacètic Patricio Reig. Amb una trajectòria a cavall entre la fotografia, la literatura i l'alquímia, l'artista centra l'atenció en l'acte de mirar, una acció indefectiblement lligada a la psicologia i a la (inter)subjectivitat. La inauguració tindrà lloc el 2 de maig i es podrà visitar fins al 21 de juny. El 6 de juny l'artista oferirà una visita guiada al voltant de la mostra.

Destaca la intervenció artística d'Ignasi Esteve vinculada a les diverses exposicions que estan tenint lloc simultàniament a diferents centres culturals i artístics de la ciutat. Amb "Un jardí pintat", el pintor i paisatgista català realitzarà una pintura mural i l'arranjament d'un pati del Centre Cultural La Mercè, amb la col·laboració de les professores de l'escola Clara Oliveras i Providència Casals, i l'alumnat d'aquarel·la i de ceràmica. L'obra es podrà visitar entre el 9 i el 23 de maig, coincidint amb Temps de Flors.

Un any més, l'alumnat de l'Institut Santiago Sobrequés i Vidal, juntament amb la Fundació Infància i Família, seran els encarregats d'omplir el claustre de color amb el seu projecte floral de Temps de Flors.

Aquesta primavera, l'Escola Municipal d'Art dona el protagonisme al professorat i alumnat del centre amb una sèrie d'exposicions que permetran mostrar la seva obra. En primer lloc, Natàlia Alegre, Nezar Haj-Younes i Rafael Llauger, a "Vuit de tres", presenten vuit obres de cada artista que reflecteixen la seva expressió artística a través de l'aquarel·la: l'essència d'un gest, la profunditat d'una mirada, l'argument d'un moment. Mitjançant el pinzell, mostren la seva manera d'entendre l'entorn. La inauguració tindrà lloc l'11 d'abril i es podrà visitar fins al 5 de maig.

A continuació prendrà el relleu Niqui Runciman amb "Mirades", amb una sèrie d'obres figuratives basades principalment en el retrat i la figura humana realitzades amb la tècnica de la pintura a l'oli. La inauguració tindrà lloc el 8 de març i es podrà visitar fins al 14 de juny. També el 8 de maig i fins al 21 de juny, es podrà visitar l'exposició col·lectiva del taller de tapís de l'escola amb "Seduïdes pel tèxtil", amb una mostra de les peces creades per les alumnes sota la tutela del mestre Babeus.

L'exposició col·lectiva "El mestre ignorant" té per fil conductor el llibre de Joseph Jacoto, en el qual exposa la seva filosofia sobre l'educació. El professorat de l'EMA en fa una reinterpretació a partir de la pròpia reflexió pedagògica i, en especial, de l'ensenyament artístic a partir de la seva pràctica. S'hi podrà veure les obres de Manel Bayo, Babeus, Pep Camps, Providència Casals, Clara Oliveras, Tomàs Pons, Cesc Pujol, Sebi Subirós i Imma Viñals. La inauguració tindrà lloc el 27 de juny i es podrà visitar fins al 31 de juliol.

Completen les exposicions de primavera la mostra col·lectiva "En vida nostra", que s'inaugurarà el dijous 20 de juny i es podrà visitar fins al 15 de setembre; el plafó mural d'Art propi, en el qual es podrà veure l'obra de Lourdes Mondejar, "Intervenció", del 10 de maig fins al 14 de juny, i els treballs artístics del taller de ceràmica de l'escola, "Escarbats", entre el 21 de juny i el 31 de juliol. Pel que fa a "Escultures al claustre", l'obra escollida és Victòria?, de Cristina Villacampa, que es podrà veure entre el 27 de maig i el 9 de juliol, amb una classe magistral el dijous 6  de juny.

Com és habitual, l'Escola Municipal d'Art participa en les activitats commemoratives del Dia Internacional de l'Art que tenen lloc arreu del territori gironí amb el taller gratuït de dibuix "Línies de grafit i color amb energia", amb l'artista Santi Sellés, el diumenge 14 d'abril, a les 10 h, i que compta amb les places exhaurides. 

Més informació a www.girona.cat/ccm  

Tornar