Header: Cultura

Cultura

Ruta de navegació

Publicador de continguts

El Teatre Municipal presenta un espectacle sobre la poeta gironina medieval Berenguera

La proposta, de Maria Jover i Gerard Franch, forma part del Programa d’Acompanyament Artístic de l’equipament cultural corresponent a l’any 2023.

Imatge promocional de l’espectacle. Crèdits: Anna Benet.

El Teatre Municipal de Girona presenta aquesta setmana un espectacle sobre la poeta gironina medieval Berenguera, dins el cicle "Paranormals" de l'equipament cultural. L'obra Berenguera, de Maria Jover i Gerard Franch, forma part del Programa d'Acompanyament Artístic del Teatre Municipal corresponent a l'any 2023 i, després d'estrenar-se a la Fira Mediterrània de Manresa, es podrà veure a Girona demà, dia 8 de febrer, a les 20 h. Les entrades es poden comprar al web del Teatre Municipal de Girona.

Berenguera és un espectacle delirant sobre la poeta gironina medieval Berenguera que combina història, el paper de la dona a la societat i el patriarcat, amb una reflexió sobre la versemblança del que s'està veient i escoltant. És difícil explicar aquesta proposta sense caure en revelacions que malmetin l'experiència. L'obra gira al voltant de la figura de Berenguera de Vilamur, famosa per haver escrit, entre d'altres, uns versos dedicats a la seva amant i que porten per títol "L'amor és una rosa".

El novembre de l'any 2021, Jover i Franch van quedar commoguts quan, per casualitat, van llegir un poema anònim recollit dins una antologia publicada fa més d'un segle. Van decidir descobrir-ne l'autoria i, després d'una exhaustiva investigació, van topar finalment amb la trobadora, mística i científica Berenguera de Vilamur, nascuda al s. XIII a Vilamur, comtat de Girona.

L'espectacle sobre Berenguera és una posada en escena de l'obra i vida d'aquest personatge tan especial, tot fent ús de diversos llenguatges codificats com el cant, la dansa o la poesia. Amb aquest relat, Jover i Franch també qüestionen la credibilitat del llenguatge amb el qual es pot explicar una història.

El Programa d'Acompanyament Artístic del Teatre Municipal de Girona s'adreça a artistes i companyies emergents del territori. Anualment acull al voltant de tres projectes creatius, oferint suport en forma de recursos per a la creació, mentories i marc de visibilitat durant el procés de creació o un cop l'espectacle ha finalitzat. En el cas de Berenguera, l'obra va estar en residència a l'equipament municipal i va rebre l'acompanyament de l'artista Ernesto Collado. L'espectacle també compta amb el suport del Festival Z i amb Ajuts Girona Crea.

Tornar