Header: Cultura

Cultura

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Ajuntament de Girona rep la donació de 39 obres d’Enric Barber Gallostra que s’incorporaran al Fons d’Art Municipal

Són les primeres peces d’aquest artista gironí que el Museu d’Història de Girona s’encarrega de catalogar i documentar

Fotografia de l’acte de la donació i diverses imatges de les obres.

L’Ajuntament de Girona ha rebut la donació de 39 obres del pintor gironí Enric Barber Gallostra que s’incorporaran al Fons d’Art Municipal que conserva el Museu d’Història de Girona. Es tracta de dibuixos a carbó, tinta i aquarel·les sobre paper de diferents temàtiques, com ara retrats i paisatges, que daten de la segona meitat del s. XX. Les donants són la vídua d’Enric Barber, Concepció Turró, i les seves dues filles, Imma Barber i Júlia Barber, que les han entregat al Museu amb destí al Fons d’Art de l’Ajuntament de Girona.

La donació destaca especialment pel fet que, per primera vegada, permet incorporar al Fons Municipal d’Art obra de l’artista gironí Enric Barber. La recepció d’aquestes peces respon també a una de les missions del Museu d’Història de Girona, la d’incorporar obres d’artistes gironins que reprodueixin la imatge de la ciutat i que ajudin a relatar la trajectòria històrica i cultural de Girona. 

Aquestes obres representen la Girona d'ahir i d'avui. La d'una ciutat en permanent evolució, que manté l'essència, perquè Girona segueix sent Girona tot i els canvis constants que viu”, ha destacat el tinent d’alcaldia i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats i Bartrina.

Amb motiu de la donació, des del passat mes de gener i durant aquest febrer, el Museu d’Història de Girona presenta l’obra d’Enric Barber El vell republicà a la zona d’accés de l’equipament. La mostra posa en context la seva peça amb l’exili republicà durant la retirada de 1939 i amb les diferents activitats relacionades amb la memòria històrica que habitualment es programen des del Museu.

Enric Barber Gallostra (Girona 1924 – Barcelona 2023), que va morir el mes de febrer de 2023, va ser professor a l’Escola Municipal de Belles Arts i al col·legi La Salle de Girona. Barber també va ser fotògraf i va regentar l’establiment situat al número 29 de la Rambla fins al seu tancament, l’any 1987. La botiga l’havia heretat del seu pare, el fotògraf Joan Barber i Garriga, fundador de l’establiment l’any 1933 en societat amb el també pioner de la fotografia a Girona Joan Peraferrer i Mateu. Malauradament, el fons Barber de fotografia no es va conservar, probablement per decisió d’ell mateix. Ara, les obres que acaben de ser donades es catalogaran i es documentaran convenientment des del Museu d’Història de Girona.

Nota: Els crèdits de les imatges són els següents:
El vell republicà, no datat. Aquarel·la i carbó sobre paper. MHG 17674.
Vista de Girona, no datat. Aquarel·la sobre paper. MHG 17636. 
Vista de Girona amb Catedral, Sant Pere de Galligans i Sant Feliu, no datat. Aquarel·la sobre paper. MHG 17644.
Estudi de figura, no datat. Carbó sobre paper. MHG 17649.
Gerro amb flors, no datat. Aquarel·la sobre paper. MHG 17650.

Tornar