Header: Cultura

Cultura

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Girona commemora aquest vespre el Dia Oficial de la Memòria de l'Holocaust i la Prevenció dels Crims contra la Humanitat 

L’acte es farà a les 19 h al Saló de Plens de l’Ajuntament i comptarà amb les intervencions de la doctora Marta Marin Dòmine i del doctor Victor Sorensen.

La ciutat de Girona commemorarà aquest vespre el Dia Oficial de la Memòria de l'Holocaust i la Prevenció dels Crims contra la Humanitat. L'Ajuntament de Girona i el Patronat Call de Girona han previst un acte institucional al Saló de Plens de l'edifici consistorial que estarà presidit per l'alcalde de Girona i president del Patronat Call de Girona, Lluc Salellas i Vilar. Es tracta d’una proposta gratuïta i oberta a tothom, tot i que es recomana la inscripció prèvia.

“No oblidar l’Holocaust és un deure que tenim com a societat perquè ens recorda la barbàrie de què som capaços els humans. Avui que el món segueix sent escenari de crims i violència tornem a reivindicar la memòria de l’Holocaust perquè ens ajudi a aturar-ho”, ha destacat Salellas. 

L’activitat començarà a les 19 h amb la presentació i lectura de la Resolució 60/70 de l'Organització de les Nacions Unides (ONU) de 2005, a càrrec de la directora del Museu d’Història dels Jueus de Girona, Sílvia Planas i Marcé. A continuació, hi intervindran la doctora en Estudis de la Memòria i escriptora Marta Marin Dòmine i el doctor i director de l’European Association for the Preservation and Promotion of Jewish Culture and Heritage (AEPJ), Víctor Sorensen. La proposta clourà amb unes paraules de l’alcalde Lluc Salellas i Vilar i amb l’encesa d'espelmes en record i homenatge a totes les víctimes de l'Holocaust i de tots els feixismes.

Amb aquesta commemoració, Girona es reafirma un cop més en el compromís de condemna de totes les manifestacions d’odi i rebuig basades en l’origen ètnic, en les identitats culturals i de gènere o en les creences religioses, que provoquen la intolerància i inciten a la violència contra persones o comunitats. Aquest compromís implica també l’adhesió a la proclama que insta els estats i governs a mantenir viu el record de l’Holocaust i a educar per tal de prevenir el racisme en totes les seves manifestacions.

El 27 de gener es commemora cada any el Dia Oficial de la Memòria de l'Holocaust i la Prevenció dels Crims contra la Humanitat. La data, proposada per l’Assemblea General de les Nacions Unides ara fa 19 anys, correspon al dia que es va alliberar el camp d’extermini d’Auschwitz-Birkenau (Polònia) durant la Segona Guerra Mundial, l’any 1945. L'efemèride ha esdevingut una jornada de reflexió, de memòria i de conjura contra l’oblit. 

Tornar