Header: Cultura

Cultura

Ruta de navegació

Publicador de continguts

La plaça del Vi de Girona rep el premi “La plaça de la temporada” a la Nit de Castells de Valls 

Ha estat guardonada per ser un escenari de grans proeses del món casteller i testimoni de l’expansió dels castells cap al conjunt del país i és també un reconeixement a Marrecs de Salt com a colla amfitriona.

Dues imatges del lliurament dels premis aquest vespre

La plaça del Vi de la ciutat de Girona ha rebut avui el premi “La plaça de la temporada” a la Nit de Castells de Valls. La plaça ha estat reconeguda per ser un escenari de grans proeses del món casteller i testimoni de l’expansió dels castells cap al conjunt del país, amb les colles dels Marrecs de Salt, Minyons de Terrassa i Capgrossos de Mataró com a principals protagonistes. També s’ha distingit la plaça per la diada de Sant Narcís d’aquest any, on Capgrossos va descarregar la torre de 9 amb folre i manilles, Minyons va portar a plaça 3 castells de 9 i Marrecs va descarregar el 5 de 8. 

El tinent d’alcaldia i regidor de Gestió de Recursos i Atenció a la Ciutadania de l’Ajuntament de Girona, Sergi Font Domènech, ha recollit el premi aquesta nit al Centre Cultural de Valls. Font ha destacat que “ara que fa 30 anys de les actuacions castelleres a la plaça del Vi de forma ininterrompuda és un honor rebre un premi com aquest, que confirma que la plaça ja forma part del calendari casteller”. 

A la plaça del Vi s’han viscut grans moments de la història dels castells, com el primer 4 de 9 sense folre del s.XX o quan s’han descarregat gammes extres com el 3d10fm, el pilar de 8 o, aquest any, el 5d9 amb folre o la torre de 9 amb folre i manilles. Font també ha destacat el paper de Marrecs com a organitzadors de la diada: “Marrecs també ha crescut com a colla a mesura que l’afició castellera a Girona també anava creixent i Marrecs porta el millor que té cada any en aquesta actuació. I el mateix passa amb Minyons i Capgrossos”. El regidor ha destacat que la mida de la plaça també hi ajuda: “té una mida molt bona i recollida, cosa que és ideal per poder-hi plantar grans castells”.

La Nit de Castells és una trobada social del món casteller que té com a missió distingir colles, castells, trajectòries, places i iniciatives diverses de foment del fet casteller. El guardó que ha rebut la plaça del Vi reconeix una plaça castellera que hagi tingut un paper rellevant en la temporada anterior, fruit d’una diada significativa o de la seva dilatada trajectòria. 

En total, s’han lliurat onze premis decidits per set jurats diferents: els cronistes castellers, les colles de gamma extra, la Junta de la Coordinadora de Colles Castelleres, el Baròmetre Casteller, TAC 12, la Regidoria de Turisme de Valls i el Consell Assessor de la Revista Castells. La Nit de Castells és la trobada social del món casteller, el dia que les colles es troben sense fer castells per valorar i premiar la temporada passada i saludar la nova. Aquest esdeveniment és una iniciativa de la revista Castells, organitzada conjuntament amb l’Ajuntament de Valls, TAC 12 i La Xarxa.

Tornar