Header: Cultura

Cultura

Ruta de navegació

Publicador de continguts

The Tyets, Mushka, Figa Flawas, Maria Hein i Miki Núñez són els i les artistes més nominats als Premis Enderrock 2024 per votació popular

La 26a gala dels guardons se celebrarà el 14 de març a l’Auditori de Girona. La trobada sectorial de referència atorgarà una vintena de premis de crítica i públic i oferirà una dotzena d’estrenes en directe. Sisa rebrà el Premi Enderrock d’Honor i Pascal Comelade el Premi Enderrock de la Trajectòria per celebrar els 50 anys de carrera

La gala de lliurament dels XXVI Premis Enderrock – Premis de la Música Catalana 2024 tindrà enguany dues cites per atorgar els 35 guardons elegits pel públic i la crítica, a més de sis premis especials d’Honor, Trajectòria, Joan Trayter i al Millor Compositor. El dijous 14 de març a l’Auditori de Girona es lliuraran els habituals premis de música popular i, una setmana abans, el dijous 7 de març, els premis de clàssica, jazz i públic familiar. La Nit Enderrock oferirà una dotzena d’actuacions musicals d’artistes consolidats i emergents. Els presentadors repetiran respecte l’any passat: tornaran a ser els comunicadors Andreu Juanola i Alba Riera. L’acte compta amb guió de Jordi Caballé.

Aquest matí, el tinent d’alcaldia i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats i Bartrina; el vicepresident i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Jordi Camps, i el director editorial de Grup Enderrock, Lluís Gendrau, han presentat els guardons.

"L'Enderrock ajuda a fer avançar la cultura del nostre país i aquesta també és una de les nostres prioritats", ha afirmat el tinent d’alcaldia Quim Ayats. Per la seva banda, el vicepresident i diputat Jordi Camps ha explicat que “estem orgullosos que els Premis Enderrock portin més d'una dècada celebrant-se a Girona i totes les institucions del territori estem alineades en l'objectiu que aquests premis continuïn aquí molts anys més. Actualment, la música en català viu un gran moment. Ara moltes bandes aposten per produir música en la nostra llengua i saben connectar amb el públic, que és essencialment jove”. 

Pel que fa als Premis Enderrock 2024 per votació popular, després de la primera volta de votacions del 10 al 21 de gener, els i les artistes amb més nominacions han estat el duet mataroní The Tyets en 6 categories (Millor Artista, Disc d’Urbana, a Millor Cançó —per Coti x Coti i Olívia—, Clip i Directe), seguida de la vilassarenca Irma Farelo ‘Mushka’ amb 5 nominacions (Millor Artista Revelació, Disc d’Urbana, Cançó (“No m’estima”, amb Julieta), Clip i Directe).

Amb 4 nominacions s’han situat el duet vallenc Figa Flawas (Millor Artista Revelació, Disc de Música Urbana i Cançó per “Mussegu”), la cantautora de Felanitx Maria Hein (Millor Disc de Cançó d’Autor, Cançó per “Dama de Mallorca” i Directe) i Miki Núñez (Millor Artista, Disc en Llengua no Catalana i Cançó per “Gelat”).

Seleccionats amb un total de 3 categories hi ha Julieta, La Ludwig Band, La Maria, Paula Valls, Stay Homas, Triquell i Zoo. I en 2 categories les nominacions han estat per Alba Careta i Henrio, Alfred García, Al·lèrgiques al Pol·len, Fades, Joan Dausà, La Cosina, Mama Dousha, Roger Padrós, Sexenni, Sílvia Pérez Cruz i Vittara.

El tancament de la primera volta de la votació popular s’ha fet amb més de 21.300 participants únics autentificats, una xifra que s'equipara a la de l’any passat. En total, les persones lectores de la revista i el públic en general han nominat un total de 57 artistes, amb una selecció paritària (50% homes i 50% dones i grups mixtos), amb candidats d’arreu dels Països Catalans (86% de Catalunya, 7% del País Valencià i 7% de les Illes Balears) i representants d’una trentena de segells discogràfics i edicions independents.

Avui mateix, 25 de gener, s’ha obert la segona ronda de votacions a través del web http://www.enderrock.cat, que s’allargarà fins a l’11 de febrer. En aquesta volta s’incorporen cinc categories més: Millor Disc de Jazz, Millor Disc de Clàssica, Millor Artista Revelació de Clàssica, Millor Artista Revelació de Jazz i Millor Disc per a Públic Familiar. El dimecres 14 de febrer s’anunciaran els 3 finalistes de cada categoria en una festa a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm i s’obrirà la tercera i última ronda de votació popular, que culminarà el 25 de febrer. El resultat es revelarà en directe durant la gala.

Els Premis de la Música Catalana 2024 tindran una triple convocatòria, que enguany coincideix amb el 30è aniversari de la revista Enderrock. El 14 de febrer tindrà lloc la Festa Enderrock a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm per anunciar els tres finalistes de cada categoria. Les persones guanyadores dels 35 guardons, tant de la crítica com de la votació popular i els premis especials d’Honor i Trajectòria, s’atorgaran en una doble cita, la gala dels Premis Enderrock 2024 (dijous 14 de març, a l’Auditori de Girona) i, una setmana abans, a la primera edició dels Premis Enderrock – 440 de Clàssica, Jazz i Públic Familiar (dijous 7 de març, al Centre Cultural La Mercè de Girona).

La gala a Girona

La trobada anual de referència de l’escena musical catalana tindrà lloc el 14 de març a l’Auditori de Girona en un acte en què es lliuraran 22 guardons (8 de la crítica i 10 de votació popular) als millors discos, cançons, clips i artistes de les categories de pop-rock, cançó d’autor, folk i músiques urbanes.

A més, es donaran quatre reconeixements especials, el Premi Enderrock d’Honor a Jaume Sisa, amb motiu dels 50 anys de la gravació del mític àlbum Qualsevol nit pot sortir el sol (Zeleste-Edigsa, 1975); el Premi Enderrock a la Trajectòria a Pascal Comelade amb motiu de les cinc dècades des de l’enregistrament del seu primer disc, Fluence (Pole, 1975); el Premi Joan Trayter a la millor producció per a Pep Saula, i el Premi Enderrock Estrella.

La gala serà presentada novament pels comunicadors culturals Andreu Juanola i Alba Riera, i comptarà amb guió de Jordi Caballé. La cerimònia de la Nit dels Premis Enderrock reconeixerà els millors artistes, discos, cançons i directes de tots els estils de la música catalana i serà també un aparador de les estrenes d’artistes de cara a la nova temporada.

El cartell de la gala tindrà una dotzena d’actuacions i vol ser un altaveu dels grans èxits de la nova escena emergent amb el duet vallenc Figa Flawas; el productor i cantant vallesà Galgo Lento; el duet de Sant Andreu de Palomar, Ginestà, l’estrena en solitari del cantant i compositor de Manel, Guillem Gisbert; l’artista sorgida d’Eufòria Llum; el millor disc de pop-rock segons la crítica La Ludwig Band; l’autor d'una de les cançons més populars de l’any (“Rikiti”), Mama Dousha; el veterà Marc Parrot, que repassa 30 anys de trajectòria; la cantant folk revelació valenciana La Maria; el duet inèdit entre les referents del folk i la banda valenciana del moment, Marala + Zoo; el grup èpic que combina folk i humor El Pony Pisador, i la banda lleidatana més popular, Sexenni, a més d’altres intervencions musicals sorpresa.

Primera gala Premis Enderrock - 440 de clàssica i jazz

La primera gala dels Premis Enderrock - 440 de Clàssica i Jazz, que tindrà lloc el dijous 7 de març al Centre Cultural La Mercè de Girona, reconeixerà els millors discos de clàssica i jazz (per votació popular i de la crítica), que enguany s’ampliaran amb millors artistes revelació i millor compositor. També es lliuraran els Premis Xesco Boix de públic familiar, segons públic i crítica, i tres guardons especials, concretats en el Premi 440 d’Honor a Antoni Ros-Marbà, el Premi 440 a la Trajectòria a Horacio Fumero i el Premi 440 a un Compositor a Joan Magrané.

L’acte programarà les actuacions del Quartet Gerhard (Premi al Millor Disc de Clàssica segons la crítica), Alba Careta (Premi al Millor Disc Revelació de Jazz segons la crítica), la cantautora revelació lluçanesa Mar Pujol i la veu sòlida de la mallorquina Maria Jaume.

En total es lliuraran 13 premis: 5 elegits de la crítica (clàssica, jazz i públic familiar), 5 de votació popular (clàssica, jazz i públic familiar) i 3 especials atorgats per la revista 440CLÀSSICA&JAZZ (Honor, Trajectòria i Compositor). L’acte culminarà amb la desena de reconeixements a la indústria musical catalana que cada any designa el Grup Enderrock.

El cartell 

El cartell de la 26a edició dels Premis Enderrock ha estat dissenyat per la il·lustradora Nirvana Jiménez (1986). Nascuda a la Garrotxa, ha crescut a l’Empordà i s’ha nodrit de la Costa Brava, de les seves ventades i les seves marees. Dibuixa i dissenya per a projectes publicitaris, editorials, corporatius, musicals o tèxtils, i intervé sobre espais públics o privats amb il·lustració mural o projectada.

És autora de la imatge d'esdeveniments com el Black Music Festival des de fa 9 anys i de més de 25 discos musicals editats com Cercles, de Sopa de Cabra, o De vent i ales i El cor de la Terra, de Txarango (Premi Enderrock al Millor Disc de Pop-Rock).
 

Tornar