Header: Cultura

Cultura

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Girona commemorarà el 50è aniversari de les detencions per organitzar una de les primeres comissions obreres de les comarques gironines a la fàbrica Torras-Hostench

Per recordar els fets, el dilluns 15 de gener a les 18 h es col·locarà una placa a la Gran Via de Jaume I, davant de la Subdelegació del Govern espanyol a Girona.

Foto de l'edifici de Govern Civil de l'any 1975. Ajuntament de Girona. CRDI (autor desconegut)

L’Ajuntament de Girona i Comissions Obreres commemoraran dilluns que ve, dia 15 de gener, el 50è aniversari de la detenció i l’empresonament de sis treballadors i treballadores per organitzar una de les primeres comissions obreres de les comarques gironines a la fàbrica Torras-Hostench de Sarrià de Ter. Per recordar aquests fets, es col·locarà una placa a la Gran Via de Jaume I, davant per davant del que havia estat l’antic Govern Civil i que actualment és la Subdelegació del Govern espanyol a Girona - Dependència Provincial de l’Àrea de Treball i Immigració.

L’acte, que tindrà lloc a les 18 h, comptarà amb la participació de l’alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar; la secretària general de Comissions Obreres de Girona, Belén López Sánchez, i una de les persones detingudes, Xavier Corominas Mainegre.

Els fets

El 14 de gener de 1974 el règim franquista va detenir sis persones per constituir una comissió obrera a la fàbrica Torras-Hostench de Sarrià de Ter. Aquestes treballadores i treballadors van ser acusats pel Tribunal del Orden Público de Madrid d'associació il·lícita i de propaganda il·legal i van ser detingudes als calabossos de la comissaria de l’antic Govern Civil durant els primers dies i, posteriorment, empresonades entre una setmana i quinze mesos a la presó del Pont Major.

Per a més informació es pot consultar la pàgina web del Museu d’Història de Girona.  

La repressió en el tardofranquisme a Girona
Targetó
Tornar