Header: Cultura

Cultura

Ruta de navegació

Publicador de continguts

La Mercè comença l'any amb noves propostes culturals i formatives

L'Escola Municipal d'Humanitats presenta el nou cicle de pensament "Shakespeare avui" i engega una nova edició del cicle "Cinema i filosofia". En l'àmbit de les arts visuals destaquen les exposicions "Cosir ciutats", de Pere Bellès, i "Blaus", de Clara Gassiot.

El Centre Cultural La Mercè comença l'any amb noves propostes culturals i formatives. L'Escola Municipal d'Humanitats (EMHU) presenta el nou cicle de pensament "Shakespeare avui" i engega una nova edició del cicle "Cinema i filosofia". En l'àmbit de les arts visuals destaquen les exposicions "Cosir ciutats", de Pere Bellès, i "Blaus", de Clara Gassiot.

"Un any més, la programació de La Mercè busca acostar la cultura a tots els públics des d'una mirada crítica. Un any més, reforcem els equipaments públics per garantir l'accés de tothom a la cultura", ha afirmat el tinent d'alcaldia i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, Quim Ayats i Bartrina.

L'Escola Municipal d'Art (EMA) enceta la temporada expositiva amb la mostra "Cosir ciutats", de l'artista Pere Bellès, en la qual proposa una ruta  visual per la ciutat a la recerca de la memòria adscrita, cercant un diàleg amb l'espai i amb el territori que forma part de l'imaginari de cadascú. La inauguració tindrà lloc el 18 de gener, a les 19 h, i es podrà visitar fins a l'1 de març. El febrer l'artista oferirà una classe magistral.

Al març, prendrà el relleu l'artista olotina Clara Gassiot amb l'exposició "Blaus", una proposta pictòrica basada en la freqüència vibratòria dels colors, en concret, del color blau. La inauguració tindrà lloc el 7 de març, a les 19 h, i es podrà visitar fins al 26 d'abril. La mostra també comptarà amb una classe magistral per part de l'artista.

Enguany s'inicia una nova col·laboració entre l'EMA i l'Associació Catalana de Cal·ligrafia Japonesa amb l'exposició "Acashodo". Es tracta d'una mostra col·lectiva amb obres de Gerardo D. Cristante, Eva Ibáñez Cano, Carme Feliu Latorre, Andi Dom Dom, Christian T. Arjona i Teresa Belmont, membres fundadors de l'associació. S'hi podran veure peces cal·ligràfiques, paisatges amb tinta xinesa, Art Shodo i abstracció. Tancarà l'exhibició el maridatge de cal·ligrafia japonesa sobre ceràmiques de Lucinda Clay. La mostra s'inaugurarà el 15 de febrer, a les 19 h, i es podrà visitar fins al 29 de març.

Seguint amb la programació, el projecte artístic "Escultures al claustre" oferirà a les persones visitants l'obra de dos artistes. En primer lloc, del 9 de gener fins al 4 de març, Alex Silva mostrarà l'escultura Esclau dels teus pensaments, amb la voluntat d'unir l'art amb les emocions més profundes de l'ésser humà, per reflectir les pors i inseguretats d'un mateix. Vinculada a l'obra, l'artista farà una classe magistral el 16 de gener, a les 18 h. N'agafarà el relleu l'escultor Nigel Ten Fleming, que exposarà The Green Fuse entre el 5 de març i el 6 de maig i també comptarà amb una classe magistral el 12 de març, a les 18 h.

Completa la programació d'hivern de l'EMA el plafó mural d'Art propi que, des de la tardor passada, ofereix un espai on donar visibilitat als i a les artistes residents a La Volta. Del 12 de gener a l'1 de març, l'artista multidisciplinària i artterapeuta neerlandesa Linette Mensen mostrarà l'obra Qui s'obsessiona amb el cim es perd la muntanya i del 15 de març fins al 3 de maig serà el torn de l'artista manxega Elena García Gómez amb La llum del llindar.

Pel que fa a la programació de l'EMHU, l'equipament inicia la seva activitat amb una nova edició del Club Trias de Lectura d'Assaig, organitzat conjuntament amb la Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani de la Universitat de Girona (UdG). La lectura escollida és Hannah Arendt: el món en joc, de Fina Birulés. Les sessions tindran lloc els dies 16 de gener, 6 de febrer i 19 de març, a les 19 h.

Enguany destaca un cicle inèdit que unirà pensament i arts escèniques. Es tracte de "Shakespeare avui. Visions actuals de Shakespeare des de la teoria i la pràctica teatrals", que aplegarà alguns dels millors especialistes i professionals teatrals més destacats del país que han treballat en el cànon shakespearià: Jordi Coca, Sergi Belbel, Xavier Albertí, Salvador Oliva i Àlex Rigola. Està organitzat per la Càtedra Tom Sharpe de la UdG, en col·laboració amb l'EMHU i coordinat per Jordi Sala Lleal, doctor en Filologia Catalana i professor de Teoria de la Literatura de la UdG. El cicle tindrà lloc un cop al mes de gener a maig. Les sessions d'aquest primer trimestre seran els dies 30 de gener, 20 de febrer i 12 de març, a les 18.30 h.

Seguirà la programació "Cinema i filosofia", en una nova edició dedicada a la reflexió al voltant d'aquesta disciplina que, com les seves predecessores "Literatura i filosofia", "Art i filosofia" i "Música i filosofia", posarà a sobre la taula sis obres audiovisuals de diferents períodes i els grans reptes filosòfics que plantegen. Les sis sessions que configuren el cicle estan repartides entre el Centre Cultural La Mercè (12, 19 i 26 de febrer, a les 19 h) i la Casa de Cultura (6, 13 i 20 de març, a les 19 h), i estan coordinades i presentades pel Col·lectiu de Crítics de Cinema de Girona. La proposta comptarà amb la participació de Pepa Balsach, Virginia García del Pino, Javier Rebollo, Eudald Espluga, Sergi Sánchez i Paula Kuffer.

Tancarà la programació estable de l'EMHU una nova sessió del Bòlit Pensament. El 22 de març, a les 18.30 h, tindrà lloc "Superfícies vives. I si la terra pogués ser vista com un objecte d'art?", en la qual Abelardo Gil-Fournier i Jussi Parikka exploren com la superfície de la Terra, al llarg dels dos darrers segles, s'ha conegut i s'ha percebut com un entorn d'imatges.

Aula d'escriptura

L'Aula d'escriptura iniciarà el segon semestre del curs 2023-2024 amb els mòduls 2 i 4, i tres monogràfics. Els dimarts, del 23 de gener fins al 13 de febrer, de 18 a 20 h, la professora Elisenda Bautista impartirà el curs "Llegir en veu alta. Dir textos", dirigit a persones que volen dir textos en veu alta, ja siguin propis o d'altres autors/ores.

A causa de l'èxit de l'anterior edició, Assum Guardiola impartirà de nou el curs "Els 4 primers passos per escriure una novel·la", en el qual l'alumnat aprendrà els tres aspectes bàsics a tenir en compte: l'estructura i les tècniques de narrativa. Tindrà lloc els divendres, del 19 de gener al 9 de febrer, de 18 a 20 h.

També torna una nova edició del taller de "Microrelats", amb Damià Bardera, els dimecres, del 7 al 28 de febrer, de 18 a 20 h. L'objectiu del curs és doble: d'una banda, es vol que l'alumnat aprengui a identificar què és un microconte i, de l'altra, que aprengui a escriure'n.

Enguany, el MOT - Festival de Literatura de Girona i Olot celebrarà el desè aniversari amb una edició dedicada a l'autoficció literària. Sota el lema "Des de dins. La literatura i el jo", el festival tindrà lloc del 14 al 16 de març a Olot i del 21 al 23 de març a Girona. El crític literari i professor de literatura contemporània Xavier Pla és el comissari d'aquest desè MOT i els primers autors confirmats són Enrique Vila-Matas, Sergi Pàmies, Laura Ferrero, Flavia Company, Éric Vuillard, Marta Marín-Dòmine i Gabriela Wiener.

Altres propostes culturals

A banda de la programació pròpia del centre, La Mercè també acollirà altres propostes culturals. Un any més, el centre es convertirà en la seu del Festival d'Art Independent Pepe Sales. Aquesta 17a edició està dedicada a la figura de Nathalie Clifford Barney, novel·lista, poeta, mecenes, feminista, pacifista, enemiga de totes les imposicions socials i defensora dels drets dels col·lectius LGBTIQ+.

També destaca la segona edició del NEU! Pro, la jornada dedicada a la indústria musical i els creadors del Festival NEU!, el dia 26 de gener; i el concert NEU! Familiar amb Joan Colomo, Orchestra Fireluche i Circ Vermut, el 28 de gener, a les 11 h. Dins del Black Music Festival torna Momi Maiga en concert, aquesta vegada al costat de Seckou Keita, el 17 de febrer, a les 18 h. En col·laboració amb La Moderna, tindrà lloc el taller Brass Band amb Àlvar Monfort i Albert Costa, el 2 de març, a les 10.30 h. I del 23 al 25 de març el Folkestoltes omplirà La Mercè de ball folk i música popular.

Més informació a www.girona.cat/ccm   

Tornar