Header: Cultura

Cultura

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Ajuntament de Girona adquireix el local del Bòlit, Centre d'Art Contemporani

Es tracta d’un equipament amb una llarga vinculació amb l’art contemporani que gràcies a la compra es mantindrà

Imatges de l’alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar; el tinent d’alcaldia i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats i Bartrina, i la directora del Bòlit, Centre d’Art Contemporani. Girona, Íngrid Guardiola, davant l’equipament del Bòlit.

L’Ajuntament de Girona ha comprat el local de planta baixa on està situat l’equipament principal del Bòlit, Centre d’Art Contemporani, a la plaça del Pou Rodó núm. 7-9. La Junta de Govern Local ha aprovat aquesta adquisició per un preu de 379.200 euros a Buildingcenter SA i aquest matí s’ha firmat la compravenda. Es tracta d’un equipament amb una llarga vinculació amb l’art contemporani que gràcies a la compra es mantindrà. A més, l’adquisició suposarà un estalvi econòmic a la llarga perquè es deixarà de fer front al lloguer d’aquest espai. 

El local de planta baixa té 289,86 m2 útils i va ser pensat, dissenyat i creat l’any 2001 específicament com a local destinat al treball en art contemporani. El seu disseny, distribució i característiques físiques van estar pensades per a les necessitats d’un centre d’art per l’arquitecte Frederic Cabré per a ser la seu de la Fundació Espais, Centre d’Art Contemporani, una fundació que va ser creada el 1987 i que a partir de l’any 2000 es va instal·lar en aquest espai de nova creació fins al 2010 quan la fundació va deixar de funcionar i va tancar definitivament les portes. 

Va ser el 2017 quan el Bòlit es va ubicar en aquest indret, recuperant un equipament emblemàtic de la ciutat, per a la ciutadania i sobretot per a la comunitat artística, que havia estat tancat durant 7 anys. Per donar a conèixer la història del local, el Bòlit ha respectat des de l’inici les marques d’identitat de la Fundació Espais que hi ha a la façana i hi va instal·lar una placa de reconeixement amb la cronologia històrica de l’equipament.

Després de 6 anys de funcionament del Bòlit en aquest local, la vinculació del públic i de la comunitat artística amb aquest espai en concret no ha fet res més que reforçar-se, essent un equipament referent de l’art contemporani no només de la ciutat, sinó també de les comarques gironines i de Catalunya. L’espai, doncs, té implícit un valor patrimonial i simbòlic amb relació a la història de l’art contemporani de la ciutat que no té cap altre local de la ciutat”, ha afirmat el tinent d’alcaldia i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats i Bartrina.

L’equipament té unes característiques idònies per acollir el centre d’art. Compta amb un espai en forma de sales obertes que permet un recorregut expositiu ampli, tal com és habitual en centres expositius i museístics. A més, hi ha aparadors a les tres façanes amb panells de gran format que actuen com a parets on penjar obres d’art. També disposa d’una biblioteca amb prestatges per llibres i revistes i cubicles construïts per a la inserció dels arxivadors propis d’un centre de documentació. La il·luminació del local també està pensada per exposar-hi obres i hi ha una sala preparada per fer-hi projeccions. Per últim, la gran porta corredora d’entrada i sortida de l’equipament permet connectar la plaça i el vestíbul com espai per a l’acollida del públic nombrós durant els dies de les inauguracions. 

Tornar