Header: Cultura

Cultura

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Girona presenta el projecte de la Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya “Escenaris de la Història”

Es tracta d’una proposta de divulgació cultural que té per objectiu explicar la història de Catalunya a través de diferents museus i monuments

Imatges de la presentació del projecte

Girona ha acollit avui la presentació nacional del projecte “Escenaris de la Història”. Es tracta d’una proposta de divulgació cultural que té per objectiu explicar la història de Catalunya a través dels museus i monuments que componen la Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya. El projecte agrupa 14 microhistòries on es presenta en cada una d’elles els equipaments a través de les vivències de les persones que han habitat aquests llocs. Amb la idea de construir històries que fan història, la narració es desenvolupa a partir de valors com la igualtat de gènere, l’alteritat, la inclusió, el rigor històric i la pluralitat. Tot el material gràfic i audiovisual està recollit al web www.escenarisdelahistoria.cat

Els 14 equipaments museístics que participen en el projecte són: el Museu d’Història de Girona, el Museu d’Història dels Jueus, el Museu de Terrassa, el Museu de Lleida, el Museu de Sant Cugat, el Reial Monestir de Santes Creus, el Museu de Tortosa, el Museu d’Història de Cambrils, el Museu de Mataró, la Casa Museu Jacint Verdaguer, el Museu de Cervera, el Museu d’Història de Catalunya, el Museu Torre Balldovina i el Museu de l’Hospitalet.

Durant el primer semestre de l’any que ve, cada un dels equipaments museístics que en formen part presentarà en un acte propi aquest projecte. D’altra banda, i per fomentar les visites a aquests equipaments, la Xarxa ha impulsat un carnet de fidelització que permet visitar un segon museu de la Xarxa gratuïtament si ja s’ha accedit a un primer amb entrada.

La presentació del projecte, que s’ha dut a terme al Museu d’Història dels Jueus, ha comptat amb la intervenció de l’alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar, que ha destacat el compromís de la ciutat amb la cultura i la memòria històrica i ha valorat l’enfocament del projecte tenint en compte les diverses perspectives de gènere i social que adopta. En aquest sentit, ha subratllat que “Escenaris de la Història” demostra que “la història l’han fet totes i no només els grans personatges que apareixen en els llibres”. 

Per la seva banda, el director del Museu d’Història de Catalunya, Jordi Principal, ha destacat que la Xarxa treballa per crear i divulgar els relats històrics des d’una perspectiva social i per consolidar l’acció de recerca per esdevenir un referent. La directora de la Casa Museu Jacint Verdaguer, Jordina Boix, ha repassat els principals elements que defineixen el projecte. Boix ha subratllat la voluntat d’explicar la història de Catalunya des de la microhistòria i la quotidianitat. La directora ha posat també de manifest la voluntat que aquest projecte l’adoptin més equipaments de la Xarxa. 

L’acte també ha comptat amb la directora del Museu d’Història i d’Història dels Jueus de Girona, Sílvia Planas, i els actors Casandra Lungu i David Estany que han fet una lectura dramatitzada de fragments de les 14 històries.

Tornar