Header: Cultura

Cultura

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Girona inaugurarà demà l'escultura "Girona, terra de pau i treva", de l'artista Pia Crozet, al jardí de la Pau

L'obra consisteix en un colom de la pau realitzat en marbre blanc de Carrara sustentat per una tija de ferro corten on es troba la inscripció que dona nom a la peça.

Girona inaugurarà demà l'escultura Girona, terra de pau i treva al jardí de la Pau. Es tracta d'una obra realitzada per l'artista Pia Crozet, que consisteix en un colom de la pau elaborat en marbre blanc de Carrara sustentat per una tija de ferro corten on es troba la inscripció "Girona, terra de pau i treva". La peça se situarà al jardí de la Pau, ja que simbolitza el concepte mateix de la pau i reivindica que és una necessitat universal, per sobre de tot, i remarca, al mateix temps, que Girona és una ciutat de pau.

L'escultura ha estat promoguda per l'Ajuntament de Girona i ha estat apadrinada per l'Associació Amics de la UNESCO de Girona i per la Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola dins del programa "Apadrinem Escultures" de l'Associació Amics de la UNESCO. La peça ha estat elaborada entre el 2019 i el 2022 i té una altura de 4,63 metres i una amplada i fondària de 0,9 metres.

Demà es donarà a conèixer l'escultura en un acte a les 12 h que comptarà amb la participació de l'alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar; el tinent d'alcaldia i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, Quim Ayats i Bartrina; la presidenta de l'Associació Amics de la UNESCO, Dolors Reig; la directora de la Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola, M. Àngels Prat Masferrer, i l'artista Pia Crozet.

"Hem de reivindicar la Pau de totes les maneres possibles. Girona és una ciutat compromesa amb aquests valors i per això poder ubicar en un espai tan simbòlic com aquest una escultura com la de la Pia Crozet ens permetrà recordar-ho cada dia", afirma l'alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar.

Pia Crozet (Roanne, França, 1950) és una artista contemporània coneguda especialment per la seva producció escultòrica. Originària de la regió del Loira, a França, i formada a l'Escola Superior de Belles Arts de Valença i a l'Escola Superior de Belles Arts de Perpinyà, es va establir a Girona a la dècada de 1970.

L'obra de Pia Crozet, que investiga la convivència entre la figuració i l'abstracció, ha passat per diferents etapes creatives. Els materials amb què treballa són, especialment, l'alabastre, el marbre i l'acer. Crozet és creadora de diferents peces d'escultura pública: a Girona es poden veure El crit de la bruixa, als jardins de la Francesa, i A Josep Pla, a la plaça homònima. També compta amb una extensa producció pictòrica de gran format i ha participat en projectes diversos, com el tapís de l'Escola Municipal d'Art al Centre Cultural La Mercè de Girona l'any 2007.

Amb el seu marit, l'activista i poeta Josep Tarrés, va ser una de les impulsores de la recuperació del patrimoni històric gironí, especialment del call, i ha traduït aquesta inquietud per la història de la ciutat en algunes de les seves obres, com La Torana, la jueva de Girona.

L'obra de Crozet es pot trobar a institucions com la Fundació Vila Casas o el Parc Art de Cassà de la Selva. Al llarg dels anys, ha exposat les seves peces a diferents indrets de Girona, a ciutats d'arreu de Catalunya i a països com França o Alemanya. El 2016 la Casa de Cultura va acollir una exposició retrospectiva de Crozet, sota el nom de "L'eloqüent silenci de l'escultura", organitzada per la Fundació Fita. 

Tornar