Header: Cultura

Cultura

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Ajuntament de Girona programa una trentena d’activitats de divulgació envers el patrimoni de l’Arxiu Municipal

Les propostes tindran lloc entre els mesos de novembre de 2023 i juliol de 2024. Destaca el Cicle de Conferències, que enguany porta per títol “Girona: salut pública, passat i present”.

imatge de la roda de premsa

L’Ajuntament de Girona ha programat una trentena d’activitats de divulgació del patrimoni del Servei de Gestió Documental, Arxiu i Publicacions (SGDAP), que tindran lloc entre els mesos de novembre de 2023 i juliol del 2024. L’objectiu d’aquestes activitats és obrir l’Arxiu Municipal a la ciutadania per fer-lo més proper i arribar a nous públics. Aquest matí, l’alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar, i el cap de l’SGDAP, Lluís-Esteve Casellas, han presentat les propostes. 

Entre elles hi ha 16 conferències i taules rodones, 7 activitats complementàries (com 2 cursos, 3 visites guiades i 1 jornada de portes obertes), 4 sessions d’escape hall i 2 projeccions de cinema a la fresca. L’alcalde de Girona ha lloat la “tasca capdavantera” que fa l’Arxiu Municipal “en matèria de gestió i difusió del patrimoni”. 

Dijous a l’Arxiu

Entre les conferències, destaca el Cicle de Conferències a l’Arxiu Municipal que enguany porta per títol “Girona: salut pública, passat i present” i està coordinat pel professor d’Història Contemporània de la Universitat de Girona, Joaquim M. Puigvert, qui ha presentat avui les 7 sessions que configuren el programa. La temàtica escollida és amb motiu de la commemoració dels 170 anys del naixement del doctor Josep Pascual i Prats (1854-1931), sobre el qual es preveuen també altres actuacions al llarg de l’any, com la publicació de la seva biografia.

El cicle, que es desenvoluparà entre els mesos d’abril i maig, pretén desenvolupar una visió transversal, des de l’edat mitjana fins al present, envers la conquesta de la salut pública al nostre país, un procés que va ser molt lent i complex. Es tractaran temes com les pestes, la grip, el pas de l’higienisme a l’era bacteriològica, la importància del municipalisme per millorar la salut pública, el debat públic entorn les polítiques en salut pública, similar als generats durant la pandèmia de la covid-19, i també el rol de la dona en la sanitat pública.

Pel que fa a la resta de conferències, destaca “Els nens robats del franquisme” (12 de desembre), els 740 anys de l’Ajuntament de Girona (25 de gener) o “La bossa del maridatge de donzelles: la restauració” (7 de març).

Dissabtes a l’Arxiu

Amb la voluntat d’obrir encara més l’equipament a la ciutadania, enguany es recupera l’activitat “Anem a l’Arxiu Municipal”. Es tracta d’unes visites guiades, que tindran lloc els mesos de desembre, març i maig, que pretenen donar a conèixer el servei i la tasca que s’hi desenvolupa. Amb el mateix objectiu, es durà a terme una jornada de portes obertes, el 8 de juny, en el marc del Dia Internacional dels Arxius. 

Com a novetat, s’han programat dos cursos gratuïts. El primer, sota el nom “Iniciació a la paleografia” (del 10 al 17 de febrer), permetrà a les persones interessades aprendre a llegir documents històrics de l’Arxiu Municipal. I a “Com preservar l’àlbum familiar?” (del 9 al 16 de març) es donaran els trucs necessaris per preservar els àlbums fotogràfics. Per ambdós tallers caldrà inscriure-s’hi prèviament, ja que tenen aforament limitat. 

Dins d’aquestes activitats complementàries, també s’ha organitzat una jornada tècnica sobre la salvaguarda i recuperació del patrimoni documental (1 de febrer), que es desenvoluparà juntament amb els Mossos d’Esquadra.

Activitats d’estiu

Per dinamitzar l’equipament durant l’estiu, l’Arxiu ha programat quatre sessions d’escape hall. Es tracta d’una nova proposta que consisteix en una sèrie de jocs i enigmes que el públic haurà de resoldre. L’activitat porta per nom JU-AMGi, un joc de paraules entre el mes de juliol i les sigles de l’Arxiu Municipal de Girona. D’aquesta manera es vol arribar a nous públics i oferir una proposta enriquidora com a refugi climàtic que és l’equipament durant l’estiu. 

Durant aquest mes, també es faran dues sessions de cinema a la fresca al claustre del Museu d’Història de Girona, espai compartit amb l’Arxiu. Es projectaran curtmetratges de cinema amateur de Girona, amb motiu del centenari d’aquesta disciplina. En la primera sessió es projectaran diversos curts protagonitzats pel fotògraf, dibuixant i periodista Jordi Soler, “Hèlios”. I, en la segona, es projectaran diferents films d’aventures d’Antoni Varés, considerat el pioner del cinema amateur a Girona.

Per a més informació, podeu consultar tota la programació a la web de l’Arxiu Municipal o descarregar-la aquí.

Tornar