Header: Cultura

Cultura

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Ajuntament de Girona promou l’ús del català a les Fires de Sant Narcís a través del joc de la mosca

 L’entreteniment es distribuirà per les escoles, els centres cívics, les biblioteques i a una seixantena de restaurants de la ciutat. S’ha reforçat la retolació de les atraccions amb català.

L’Ajuntament de Girona promourà l’ús de la llengua catalana a les Fires de Sant Narcís amb un seguit de propostes emmarcades en la campanya de “Fires en català”. La principal acció és la creació del joc de la mosca, una versió del joc de l’oca amb caselles on apareixen els elements més característics de la festa major gironina com la mosca, la imatgeria festiva, les barraques, els xurros, les atraccions, els castellers o el correfoc. També s’ha reforçat la retolació de les atraccions amb català. Aquestes mesures tenen l’objectiu de fomentar i reforçar la presència del català en actes lúdics i festius tan rellevants com són les Fires de Girona.

"És moment per remarcar la importància de l'ús de la llengua catalana en tots els àmbits, també en els socials i lúdics, i per tant durant les Fires de Sant Narcís. Estem en un escenari de retrocés i pressió, per això cal reacció, i la manera que tenim és recordar que podem i hem de comunicar-nos en la nostra llengua si volem preservar-ne l'ús ordinari. Per aquest motiu animo a totes les entitats i organitzacions que celebren actes aquests dies que utilitzin la llengua catalana, la nostra llengua de forma prioritària en tots els àmbits comunicatius i de celebració. Per això més que mai és hora de gaudir de les Fires en català", ha afirmat la tinenta d’alcaldia i regidora de Llengua Catalana i de Servei a les Persones de l’Ajuntament de Girona, Núria Riquelme Zurita.

El joc de la mosca, que compta amb les il·lustracions de l’artista Ilich Roimeser, es distribuirà a tots els nens i nenes de la ciutat a través de les escoles i també als centres cívics i les biblioteques. En total es repartiran 13.000 làmines. A més, amb la voluntat que arribi a més gent, es distribuiran 35.000 estovalles individuals de paper amb el joc de la mosca a uns 60 establiments de restauració de Girona. 

Alhora, es convida el públic a consultar el vocabulari de les Fires, és a dir, les paraules i expressions que solem utilitzar durant les Fires de Sant Narcís. Tots els mots estan recollits a la web girona.cat/llenguacatalana.

D’altra banda, des de l’Ajuntament s’ha posat a disposició dels i les firaires un servei gratuït d’assessorament lingüístic i traducció de la cartelleria i les falques de les atraccions en català. Es tracta d’una mesura que ja s’ha aplicat en edicions passades. 

Finalment, i per tal de fer visible la campanya, s’han col·locat dues pancartes amb el lema “Viu les Fires en català!” en un dels punts de gran afluència: l’esplanada de la Copa. Aquestes es poden visualitzar des del passeig de la Devesa i la rotonda del Pont de Pedret. Aquesta és una mesura simbòlica que pretén ser un recordatori que en el nostre dia a dia la millor defensa que podem fer de la nostra llengua és estendre'n l'ús en tots els àmbits de relació.

Versió en PDF del Joc de la mosca
Tornar