Header: Cultura

Cultura

Ruta de navegació

Publicador de continguts

El Centre Cultural La Mercè reivindica l’obra del pintor Vicenç Viaplana amb l’exposició “La veritable il·luminació no brilla” 

La mostra, que es podrà visitar fins al 21 de maig, inclou treballs de la dècada dels 90 i dels 2000 d'un artista reconegut, però que no ha estat gaire present a les sales d'exposicions.

Imatge de la inauguració de l’exposició

El Centre Cultural La Mercè ha obert avui al públic la darrera exposició del cicle dedicat a l’artista Vicenç Viaplana de la Fundació Vila Casas, “La veritable il·luminació no brilla”. La inauguració ha comptat amb l’assistència del vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats, i ha anat a càrrec de l’artista, Vicenç Viaplana, i de la comissària i directora de projectes externs de la Fundació Vila Casas, Natàlia Chocarro. La mostra es podrà visitar fins al 21 de maig a la sala d’exposicions de La Mercè. 

“L’exposició reforça la programació del Centre Cultural La Mercè i és un regal pels amants de la pintura i de l’art en general”, ha afirmat el vicealcalde, Quim Ayats. “Una excel·lència que ens ha dut els darrers anys a portar artistes de reconegut prestigi i això ens ajuda a la projecció de l’Escola Municipal d’Art i al reconeixement dels i les alumnes que surten i es projecten en el món artístic”, ha assegurat.

Extret d’un koan japonès que dóna títol a una obra del pintor, el títol de l’exposició fa palès el posicionament ètic i estètic d’un artista que expressa en els seus quadres més del que mostra i oculta més del que desvetlla. Una obra que conté les ressonàncies del cinema, la fotografia o els mitjans digitals i que furga entorn d’una mateixa qüestió: la recerca de la veritat o, dit d’una altra manera, la transcendència. 

Es tracta d’una exposició organitzada en col·laboració amb la Fundació Vila Casas de Barcelona que contempla, principalment, obres de la dècada dels 90 i dels 2000 d'un pintor reconegut, però que no ha estat gaire present a les sales d'exposicions. Forma part d’un cicle que reivindica i recull totes les etapes de l'obra del pintor, engegat a principis del 2021 per la Fundació Vila Casas.

Obsessionat per fer visibles les coses etèries i immaterials, Vicenç Viaplana (Granollers, 1955) copsa els efectes lumínics i conforma ombres vaporoses. Cada treball plàstic és una nova exploració que emmagatzema experiència i sensibilitat per tal d’obrir interrogants sobre la certesa de les nostres percepcions. Distorsiona la realitat, oculta objectes i desenfoca les imatges per tal de crear multiplicitat de missatges que divaguen entre l’abstracció i la figuració.

L’exposició es complementa amb la visita guiada “Parlem de somnis, transparències i absències” de la mà de l’artista i la comissària el dissabte 17 d’abril a les 12 h, i d’una conversa – xerrada amb el pintor vinculada a la seva obra el dijous 13 de maig a les 18 h a La Mercè. 

L’horari de visita de l’exposició és de dilluns a divendres, de 10 a 13 h i de 16 a 20 h.  Podeu consultar més informació sobre la mostra a www.girona.cat/ccm

Tornar