Header: Consell de Cohesió i Serveis Socials (CCSS)

Consell de Cohesió i Serveis Socials (CCSS)

Ponents "Vides a la ciutat" | Consell de Cohesió i Serveis Socials (CCSS)

Els/les ponents

Begoña Román Maestre

És professora agregada a la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona. És membre del grup consolidat de recerca de la Generalitat de Catalunya "Aporia: Filosofia contemporània, Ètica i Política". Presideix el Comitè d'Ètica de Serveis Socials de Catalunya. És vocal del Comitè de Bioètica de Catalunya, del Comitè per la integritat en la recerca de Catalunya, del Comitè d'ètica assistencial i del Comitè d’ètica de la recerca amb medicaments de l'Hospital clínic de Barcelona. El seu àmbit d'especialització és la Bioètica i l'ètica aplicada a entorns professionals i organitzatius. Ha publicat més de 70 articles en revistes especialitzades. Entre els seus llibres cal destacar: Román, B, 2016: Ética de los servicios sociales, Barcelona, Herder Editorial.  

Manuel Delgado Ruiz

És catedràtic d'Antropologia Social a la Universitat de Barcelona i llicenciat en Història de l'Art i Diplomat en Psicologia Social a la mateixa universitat. Va realitzar estudis de tercer cicle a la Section de Sciences Religieuses de l'École Pratique des Hautes Études, a la Sorbona de París. Des del 1986 és professor d'antropologia religiosa i d'antropologia urbana al Departament d'Antropologia Social de la Universitat de Barcelona (UB). Va ser Premi Anagrama d'Assaig el 1999. Forma part del GRECS Grup de Recerca en Exclusió i Control Socials (GRECS) de la UB, i del Observatori d’Antropologia del Conflicte Urbà (OACU).

Albert Carbonell Quer

És Tècnic d'electrònica industrial. Als 17 anys, arran d'un accident de moto, usuari de cadira de rodes. A 19 anys va entrar al moviment de defensa dels drets de les persones amb discapacitat fent xerrades de sensibilització sobre accidents de trànsit. Actualment, presideix el Grup Mifas, la Federació Ecom i el Clúster Èxit, totes elles entitats de defensa dels drets de les persones amb discapacitat física o risc d'exclusió.

Irene Escorihuela Basco

És Llicenciada en Ciències Polítiques i de l’Administració i graduada en Dret amb Màster d’Advocacia. Especialitzada en drets humans i dret a l’habitatge i a la ciutat, actualment és Directora de l’Observatori de Drets Econòmics, Socials i Culturals (ODESC), on coordina recerques, publicacions, formació en drets humans i assessorament en polítiques públiques. Té experiència acadèmica i laboral a Amèrica Llatina, especialment a Perú i Equador. Forma part del Consell Directiu de la xarxa internacional Red DESC- ESCRnet i és membre del Consell Assessor de l'Observatori Metropolità de l'Habitatge de Barcelona i de l'Estructura de Drets Humans de Catalunya. @iescorihuela, @observadesc

Dra. Isabel Salamaña Serra

És geògrafa, especialitzada en geografia del gènere, en planificació i ordenació del territori i espais públics i en agricultura i desenvolupament rural. Professora de la Universitat de Girona, membre de l'Institut Interuniversitari d'Estudis de Dones i Gènere (iiEDG) i del grup de recerca de Geografia i Gènere de la UAB. Des de 1992-2011 va ser regidora de l'Ajuntament de Girona.

Laia Forné Aguirre

És membre de La Hidra Cooperativa. Té un Grau en Sociologia (UAB) i un Màster en Gestió Urbana (UPC). El seu recorregut professional ha estat, principalment, en els àmbits dels béns comuns urbans, la democràcia local i el dret a la ciutat.  Participa de diferents moviments urbans a Barcelona, llocs que considera clau per pensar i intervenir a la ciutat; ha treballat com a experta i assessora per a diferents administracions públiques; i entre 2015-2019 va ser Cap de gabinet de la Regidoria de Participació de l'Ajuntament de Barcelona. La seva principal preocupació és la recerca i creació d'institucions públic-comunitàries que permetin una gestió dels recursos més democràtica, transformadora i redistributiva. Algunes lectures de referència dels treballs realitzats són: Martínez & Forné (2019); Ciudades democráticas; Castro & Forné (2021): Patrimoni Ciutadà: un marc per a la col·laboració públic-comunitària.  

Mercè Zegrí

Antropòloga, treballadora i sòcia de la Cooperativa La Fàbric@; professora associada en el Departament d’Antropologia de la Universitat de Barcelona (UB). Especialitzada en recerca aplicada i intervenció en polítiques públiques d’acció i mediació comunitàries, cultura i interculturalitat. Actualment coordina un programa comunitari d’acollida i convivència a La Marina del Prat Vermell de Barcelona.

Paula Grande

Cantant i compositora. Autodidacta, valenta i mestissa, es mou entre els registres del jazz, el hip hop i la música llatina i popular. La fusió és el tret que més la caracteritza. Ha tingut l'oportunitat d'ensenyar la seva música i el seu art arreu del món, fent-se mereixedora en els seus viatges de diferents premis internacionals. Ha publicat tres disc com a solista, Viatge Interestel·lar (2016, LRC) , Sóc (2018, U98 Music) i DO’s (denominación de orígenes) (2022, U98 Music). Actualment està girant amb el seu darrer disc d’estudi en el que reflexiona sobre les D.O.’s (Denominación de Orígenes) pròpies i d’altres. Participa del projecte Càntut, amb el que ha enregistrat el disc Vega (2020, Bankrobber), en col·laboració amb Anna Ferrer. També ha col·laborat amb artistes com la Girona Jazz Project, Clara Peya, Guadi Galego, entre d'altres. Va fundar el grup de música llatina Las Karamba. Forma part de diversos moviments feministes i de caire social. En l’àmbit de la docència dirigeix el Cor Feminista de l’Ateneu Comacros de Salt i el Cor Feminista de l’Ateneu de la dona a Banyoles. Imparteix classes al Taller de Músics (Barcelona) i en coordina l’Observatori de Gènere.

Blanca Valdivia - Sòcia del Col·lectiu Punt 6, SCCL

Cooperativa formada per arquitectes, sociòlogues i urbanistes de procedències diverses que des del 2005 han realitzat més de 400 projectes en l'àmbit local, estatal i internacional. Aborden els projectes des d’una perspectiva feminista interseccional per a visibilitzar desigualtats i estructures de poder, i com aquestes influeixen en l’ús i la configuració dels espais. Treballen els espais domèstics, comunitaris i públics en funció de les necessitats, usos i desitjos de les persones que els habiten, integrant les cures, la percepció de seguretat i la participació comunitària com a eixos transversals. Parteixen dels principis de l’ecofeminisme entenent que les persones són interdependents i ecodependents i aproximant-les a l’entorn des d’una mirada ecosistèmica. Desenvolupen metodologies pròpies (quantitatives, qualitatives i participatives) que s'adapten al context i les persones on treballaren. Per això, la participació és una eina essencial del seu treball, ja que les persones de les comunitats, són les màximes expertes sobre els territoris que habiten. Aprenen de l’economia social i feminista, que prioritza la vida de les persones.

Joaquim Brugué i Torruella

Llicenciat en Ciències Econòmiques (UAB), Diploma en Data Analysis for Social Sciences (Essex University) i doctor en Ciència Política i de l’Administració (UAB). Actualment, catedràtic de Ciència Política i Director acadèmic del Campus Cohesió i Responsabilitat socials a la Universitat de Girona (UdG).

Sara Cuentas Ramírez

Periodista i investigadora social. Autora de la Metodologia “Anàlisi Interseccional i Decolonial per al Canvi”. Professora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB. Coordinadora de l´Escola Feminista Decolonial de la Xarxa de Migració, Gènere i Desenvolupament. Experta en aplicació de metodologies amb enfocament comunitari, de gènere i basat en drets humans i interseccionalitat per a monitoratge i avaluació de programes, polítiques i estratègies de desenvolupament i accions de recerca-acció que promoguin l'apoderament de diversos col·lectius, sobretot les dones i les nenes. Periodista especialitzada en drets humans, gènere i justícia social, col·laboradora-redactora d'El País-Planeta Futuro.