Preguntes freqüents | Cursa de Sant Silvestre
Preguntes freqüents
Abans de la competició
És important beure aigua?
Assegura la teva hidratació. Beu glopets d'aigua fins al moment de competir. Recorda que l'alcohol deshidrata.
És important fer-se un reconeixement mèdic?
Considerem convenient que tot participant se sotmeti prèviament a un adequat reconeixement mèdic que permeti valorar les seves aptituds. Creiem que això és absolutament necessari en persones amb antecedents de malaltia cardio-respiratòria, articular, metabòlica, hipertensiva, etc., o d'edat superior a 60 anys.
He d'escalfar?
Procura fer escalfaments i estiraments abans de la competició. L'escalfament ajuda a augmentar la freqüència cardíaca i augmenta la temperatura dels músculs per a la fase aeròbica més intensa. Pots començar amb uns exercicis gimnàstics i en acabat salta sobre el lloc i corre a poc a poc durant uns 5-10 minuts.
Què cal menjar abans de la cursa?
El que mengis 3-4 hores abans de la competició ha de ser lleuger. Especialment ric en carbohidrats complexos (pasta, patates, arròs, musli, etc.) No calen aliments rics en proteïnes. Evita el greix i massa sucre.
Quina roba he d'utilitzar?
Fes servir calçat i indumentària còmoda i lleugera d'acord amb el temps.
Durant de la competició
A quin ritme he d'anar?
Corre al teu propi pas. No comencis massa de pressa. Això et portaria a un esgotament precoç. Si en el transcurs de la prova notessis cansament intens o dolors musculars o articulars, nàusees, vòmits, sensació de cap buit o inestabilitat, calfreds o, especialment, dolors al pit i dificultat en respirar, val més que paris, reposis i, en cas de continuar, que no sigui mai per excés d'amor propi, mal entès, ja que indefectiblement t'hauries de parar definitivament. No vulguis ser un heroi a costa de la teva salut. Sobretot, escolta el missatge del teu cos. No és pas una vergonya abandonar quan les coses no marxen bé.
Què faig si em ve flat?
Si tens flat, afluixa el pas i atura't. Relaxa't i fes pressió amb el palmell de la mà sobre l'àrea dolorosa. Respira a fons i relaxadament.
Després de la competició
He de beure aigua quan acabi?
Beu sovint a glopets, especialment aigua, durant uns quants dies després de la competició.
Puc fer activitat física l'endemà de la cursa?
Trotar lentament d'uns 15-30 minuts el mateix dia de competir ajuda a recuperar-se més aviat.
Què faig quan arribi a la meta?
En acabar, no et paris bruscament, mou-te, continua trotant lentament o caminant de 5 a 10 minuts. Recorda que el cos necessita una estona de refredament per entrar en situació de repòs. Fes-te un massatge i uns estiraments musculars.
Què faig si tinc dolors musculars?
Si persisteixen els dolors musculars gaires dies, fes-te un massatge. Si et trobes malament els dies després de la competició, consulta un facultatiu especialitzat.
Què menjo?
El menjar de després de la competició ha de ser lleuger (ric en carbohidrats, fruites i molt de líquid). Espera un mínim de dues hores abans de dinar. Si tens nàusees o vòmits, espera't més estona. Menja a poc a poc i no en excés.
Si no em trobo bé, què faig?
Els dolors localitzats a les cames propis de la competició es tracten avantatjosament aplicant-hi gel o/i aigua freda. Si t'has de buidar les butllofes dels peus, només les has d'obrir per un punt i deixar la pell morta com a protecció. No s'ha de retallar en cap cas.