Header: Notícies

Notícies i comunicats

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR) - fitxa

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR)

Adreça:
Ajuntament de Girona
Pl. del Vi, 1 - 17004 GIRONA

Horaris 2024

Es recomana demanar:
CITA PRÈVIA

Telèfon. Informació ciutadana:
972 419 010

Telèfon. Centraleta:
972 419 000

A/e:
ajuntamentinforma@ajgirona.cat

Web:
www.girona.cat/oamr

Registre electrònic:
seu.girona.cat

Bústia d'avisos i suggeriments:
www.girona.cat/avisos

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Ajuntament de Girona engega una campanya sobre la divisió desigual de la feina per gèneres amb motiu del 8 de març

L’objectiu de la iniciativa és reflexionar sobre la separació existent socialment entre el treball productiu i el reproductiu. Girona FM organitzarà demà, a la plaça de la Sardana, un debat obert a la ciutadania sota el nom de “La corresponsabilitat: utopia o realitat”, en què participarà l’alcalde de la ciutat, Lluc Salellas i Vilar. Aquest divendres tindrà lloc l’acte institucional a la seu de la Generalitat de Catalunya a Girona amb motiu del Dia de la Dona Treballadora.

L’Ajuntament de Girona, a través del Consell Municipal d’Igualtat de Gènere, ha engegat la campanya “Treballo 24 hores al dia, 365 dies a l’any, tota la vida. Soc una dona” amb motiu de la celebració del Dia de la Dona Treballadora, el 8 de març. La iniciativa gira al voltant de la divisió desigual de la feina per gèneres i la manca de reconeixement de les cures que, habitualment, recau sobre les dones. L’objectiu principal de la iniciativa és crear un ambient de reflexió sobre la separació existent socialment entre el treball productiu i el reproductiu.

“Tenim el repte de posar en valor el treball reproductiu i de cures per trencar amb un sistema que perpetua les desigualtats de gènere. El mercat productiu concep les activitats pel manteniment de la vida, que passen a la llar, com unes activitats que queden al marge del sistema econòmic, invisibilitzant el treball domèstic com a necessari per sostenir-ho tot”, ha explicat la regidora d’Igualtat i Justícia Social i de Cooperació de l’Ajuntament de Girona, Amy Sabaly i Balde.

Amb motiu de la celebració, al llarg de tot el mes de març s’han organitzat una setantena d’activitats a la ciutat per reconèixer el paper de les dones al llarg de la història i les seves lluites en pro d’una societat diversa i equitativa. Les propostes van encarades tant al públic adult com infantil i juvenil, i engloben diferents tipologies: exposicions, visites guiades, conferències, tallers, concerts o espectacles.

Una de les propostes destacades d’aquest any és el debat radiofònic “La corresponsabilitat: utopia o realitat?” per part de l’emissora municipal Girona FM, en què participaran l’alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar, així com diverses persones vinculades a les cures. L’activitat tindrà lloc demà, dimarts 5 de març, de 10.30 a 12 h a la plaça de la Sardana, i estarà oberta al públic. 

En el debat es compartiran experiències sobre l’impacte del treball de cures de familiars i no familiars o com es delega la cura dins el sistema de poders socioeconòmics. També es parlarà de les xarxes transnacionals que s’estableixen per cobrir aquestes necessitats en el marc de la cadena global de cures. A més, es posarà sobre la taula la incidència política pel procés de democratització de les cures i la responsabilitat pública per a la dignificació del treball reproductiu.

El mateix Dia de la Dona Treballadora, divendres 8 de març, a les 12 h, tindrà lloc l’acte institucional a l’Auditori Josep Irla de la seu de la Generalitat de Catalunya a Girona amb la participació de regidora la d’Igualtat i Justícia Social de l’Ajuntament de Girona, Amy Sabaly i Balde; la delegada del Govern de la Generalitat a Girona, Laia Cañigueral i Olivé, i la vicepresidenta 3a de la Diputació de Girona, Maria Puig i Ferrer.

Durant l’acte hi haurà la lectura del manifest institucional a càrrec de l’Associació Bressols, una actuació de dansa per part de la Companyia Impàs i la taula rodona “Experiències i avenços assolits en els drets sexuals i reproductius”, amb la participació de la llevadora del Centre Jove de Salut Girona, Marta Hernández Sánchez; la presidenta del Col·legi de Farmacèutics de Girona, Rosa Núria Aleixandre Cerarols; la llevadora de la Unitat d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR), Deborah Aguilera, Gironès i la psicòloga i autora de la recerca “El tabú de la menopausa: una discriminació invisibilitzada”, Clara Selva Olid, que va rebre la beca d’estudis feministes “Nativitat Yarza” de la Fundació Josep Irla.

Una estona abans, a les 11.15 h, al Saló de Plens, l’Ajuntament de Girona rebrà el grup de noies de l’equip de bàsquet femení del camp de refugiats de Xatila, al Líban, que estarà de visita a la ciutat. L’equip serà a Girona en el marc de la seva estada a Catalunya i participarà en la jornada solidària “Juga per les nenes valentes”, que es farà el dia 10 de març i que busca donar suport a l’empoderament femení a través de l’esport.

Les dones segueixen assumint les tasques reproductives

Aquest any, la campanya que engega el consistori amb motiu de la celebració del Dia de la Dona Treballadora, 8 de març, vol fer reflexionar la ciutadania sobre la separació històrica que s’ha establert socialment entre l’esfera pública i l’esfera privada, i alhora, entre els àmbits productiu o laboral i el reproductiu, associat a les tasques de cures com fer la compra, cuinar, rentar la roba o cuidar les persones dependents.

La iniciativa vol posar en evidència, d’una banda, que el desenvolupament de la societat no seria possible sense el conjunt de tasques reproductives i, d’altra banda, que aquest àmbit resta invisible socialment i econòmicament, mentre que el productiu gaudeix de reconeixement.

En aquest sentit, cal destacar que la subordinació de les cures té un fort biaix de gènere, ja que se’n responsabilitzen de forma majoritària les dones, que assumeixen les feines del treball reproductiu no remunerat. A més, la incorporació de les dones al mercat laboral formal els ha suposat l’assumpció d’una doble jornada de treball, fet que comporta una disminució de temps lliure per dedicar a projectes personals. Per contra, les responsabilitats dels homes en el treball reproductiu encara continuen essent insuficients.  

Segons dades de l’Observatori de la Igualtat de Gènere de l’Institut Català de les Dones del 2022, les dones dediquen 2 hores al dia a les tasques de la llar, el doble que els homes. A més, el 92,14% de les excedències per tenir cura de criatures són demanades per dones. També destaca el fet que, a conseqüència de la bretxa salarial, es pot considerar que les dones treballen gratuïtament 32 dies l’any.

Per a més informació podeu consultar la web municipal del 8 de març

Cartell 2024
Programa 2024 PDF
Tornar
— 100 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 100 de 199 resultats.