Header: Notícies

Notícies i comunicats

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR) - fitxa

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR)

Adreça:
Ajuntament de Girona
Pl. del Vi, 1 - 17004 GIRONA

Horaris 2024

Es recomana demanar:
CITA PRÈVIA

Telèfon. Informació ciutadana:
972 419 010

Telèfon. Centraleta:
972 419 000

A/e:
ajuntamentinforma@ajgirona.cat

Web:
www.girona.cat/oamr

Registre electrònic:
seu.girona.cat

Bústia d'avisos i suggeriments:
www.girona.cat/avisos

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L'Ajuntament de Girona presenta 55 actuacions per abordar la lluita contra la segregació escolar

Aquesta tarda s'ha donat a conèixer el Pla per a l'equitat educativa a Girona

Fotografies de l'acta

L’Ajuntament de Girona ha presentat aquesta tarda les 55 actuacions per abordar la lluita contra la segregació escolar que recull el Pla per a l'equitat educativa a Girona. El document neix amb la voluntat d’establir accions concretes i desenvolupar de forma pràctica i detallada les mesures proposades pel Pacte de ciutat per combatre la segregació escolar, que va aprovar el Ple municipal el juliol 2020.

El Pla es portarà a terme durant quatre cursos escolars, del 2021-22 al 2024-25, i recull una cinquantena de propostes repartides en tres eixos clau: planificació i gestió de l'oferta de places escolars; projecte de centre educatiu, organització i funcionament, i oportunitats educatives i d'aprenentatge més enllà de l'horari escolar. Aquests 3 eixos es desenvolupen en 18 mesures amb 23 objectius específics, que finalment, aterren 55 actuacions a desenvolupar a la ciutat.

Pel que fa a l'eix de planificació i gestió de l'oferta de places escolars, es proposen accions com ajustar les places al nombre d'alumnes, revisar els mapes de zones escolars, fer una distribució equilibrada de l'alumnat vulnerable, desenvolupar estratègies d'acompanyament a les famílies i portar a terme mesures complementàries que facilitin l'escolarització.

En relació amb l'eix de projecte de centre educatiu, organització i funcionament, es proposa posar en valor els diversos projectes dels centres educatius, fomentar la innovació, incentivar la participació de l’àmbit comunitari, equiparar la percepció que es té sobre els centres educatius i aconseguir una implicació més gran de les famílies en els centres.

Respecte l'eix de les oportunitats educatives i d'aprenentatge més enllà de l'horari escolar, s'han definit actuacions per visibilitzar l’oferta existent d’aquesta tipologia d’activitats al territori, per establir mesures econòmiques i fer acompanyament per facilitar-ne la participació, per assegurar la promoció de l’equitat durant les activitats, i per implicar en la lluita contra la segregació escolar a tots els agents que les organitzen.

La presentació del Pla s'ha fet aquesta tarda a l'Auditori Josep Irla de la seu de la Generalitat de Catalunya a Girona i ha comptat amb la intervenció del vicealcalde i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, Quim Ayats; del regidor d'Educació, Infància i Esports del consistori, Àdam Bertran, i del director dels Serveis Territorials del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya a Girona, Adam Manyé. L'especialista en sociologia de l'educació i equitat educativa i investigadora postdoctoral al Departament de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Sheila González, ha pronunciat la ponència inicial de l'acte.

“L'acte d'avui serveix per fer visible un compromís de ciutat. L'equitat educativa és un tema que no només cal abordar des dels centres educatius. Tot el que passa fora l'escola és també determinant a l'hora de promoure-la. Així doncs, necessitem tots els centres educatius de la ciutat, de totes les entitats, empreses i institucions que treballen dins i fora l'escola - no només amb infants i joves, sinó també amb les seves famílies -, i necessitem també de tota la ciutadania, perquè Girona és una ciutat educadora i perquè el treball comunitari és essencial per encarar aquest repte”, ha remarcat el vicealcalde Quim Ayats.

Tot i que el Pla s'impulsa des de l'Ajuntament de Girona, durant la presentació d'aquesta tarda s'ha remarcat que és un pla de ciutat, i per tirar-lo endavant cal el compromís, la col·laboració i la implicació de totes les àrees de l’Ajuntament i també de les altres institucions, entitats i organitzacions de la ciutat i de tota la ciutadania. És per això que també s'establirà una plataforma d'adhesió al Pla per tal que totes les persones i institucions, organitzacions i entitats que treballen per l'equitat educativa a la ciutat puguin sumar-s'hi. El formulari d'adhesió al Pla es pot trobar al web www.girona.cat/educacio.

“Tots els infants i joves de la ciutat, independentment de les seves condicions socials i econòmiques han de poder tenir garantit el dret a l'educació, i no només a l'escolarització, i han de poder tenir les oportunitats educatives que necessitin en funció del seu punt de partida. Avui és un dia molt important, avui comencem un camí compartit, en el que volem que tothom s'hi sumi. És per això que us animem a adherir-vos al Pla, a treballar per fer realitat totes aquestes actuacions. Des de l'Ajuntament hi seguirem treballant i us emplacem a seguir els avenços que es vagin fent en aquest sentit”, ha subratllat el regidor Àdam Bertran.

El seguiment d'implementació del Pla es farà regularment en el marc del Consell Municipal d'Educació i cada mes de desembre s'elaborarà un informe anual que recollirà les actuacions desenvolupades al llarg del curs anterior i durant l'època d'estiu.

Girona es troba entre els 10 municipis de Catalunya amb més segregació escolar, segons un estudi elaborat pel Síndic de Greuges el juliol de 2016 que es titula La segregació escolar a Catalunya (I): la gestió del procés d’admissió d’alumnat.  

Podeu consultar el document sencer del Pla al web.

Tornar
— 100 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 100 de 199 resultats.