Header: Ciutat que cuida

Ciutat que cuida

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L'Ajuntament de Girona commemora el 25N reivindicant el testimoni de les dones que han viscut violències masclistes

Avui, a les 18.30 h, s’inaugura l’exposició “Veus compartides” al Centre Cívic Pla de Palau, resultat d’un projecte artístic i comunitari iniciat el mes de setembre.

L’Ajuntament de Girona commemorarà aquesta tarda la vigília del 25N, Dia Internacional per l’Erradicació de la Violència vers les Dones, amb la inauguració de l’exposició “Veus compartides”. La mostra és el resultat d’un projecte artístic i comunitari iniciat el mes de setembre a través del qual es vol reivindicar el testimoni de les dones que han viscut violències masclistes.

Durant l’acte, que tindrà lloc a les 18.30 h al Centre Cívic Pla de Palau, es llegirà el manifest del 25N. Hi assistiran la tinenta d’alcaldia i regidora de Servei a les Persones i de Llengua Catalana, Núria Riquelme Zurita; la regidora d’Igualtat i Justícia Social i de Cooperació, Amy Sabaly Balde; la regidora de Ciutat que Cuida, Gemma Martínez Villagrasa, i el regidor d’Esports i de Joventut, Àdam Bertran Martínez.

“Encara hi ha massa silenci que tapa les violències masclistes i per això des de l'Ajuntament de Girona volem fer tanta fressa com sigui possible per fer-la visible. És un orgull comptar amb un panorama artístic i comunitari a la ciutat compromès amb aquesta lluita i amb l'eliminació del patriarcat”, ha remarcat la regidora d’Igualtat i Justícia Social, Amy Sabaly.

Des del mes de setembre, a l’Espai Jove Els Químics, s’ha desenvolupat el projecte artístic i comunitari “Veus compartides”, impulsat i dinamitzat per l'artista visual Raquel Moron, on un grup de dones i joves han creat unes casetes sonores inspirades en l’enregistrament de veus de dones que han viscut violències masclistes. 

Les casetes allotgen aquests testimonis valents que comparteixen la seves històries com una forma de reconèixer-nos en altres històries i la complicitat de la credibilitat, lluny del silenci i la vergonya. Si la casa és el refugi de l’ànima, la construcció de les casetes suposa crear un espai que acull i mostra la vulnerabilitat pròpia i la dels altres i que ens permet crear les xarxes de suport necessàries per reconstruir una societat més empàtica i acollidora.

El projecte vol reivindicar la voluntat d'avançar cap a una societat que trenqui tots els silencis i tingui un paper proactiu en la prevenció i la detecció de qualsevol classe de violències.

Cal destacar que les violències més invisibilitzades, les quotidianes, les simbòliques... estan molt integrades a l'imaginari col·lectiu i això les converteix en més perilloses. Erradicar-les implica un canvi profund a escala cultural i social que no es bastirà amb immediatesa, sinó com a fruit d'una lluita constant amb la complicitat de tots els agents.

L’exposició “Veus compartides” es podrà visitar fins al 15 de desembre al Centre Cívic Pla de Palau. S’han programat dues visites guiades a la mostra: el dissabte 25 de novembre, a les 11.30 h i a les 12.30 h, i el divendres 1 de desembre, a les 18 h i a les 19 h.

Aquest projecte és organitzat per l'Ajuntament de Girona i l’entitat Art-Crea. També compta amb el suport del Departament de Joventut de la Generalitat de Catalunya i l'Institut Català de les Empreses Culturals. 

Tornar