Notícies
L’Ajuntament de Girona identifica els aspectes a millorar dels pressupostos participats
El consistori ha encarregat un informe de diagnosi a la Universitat de Girona sobre el funcionament d’aquesta iniciativa, que s’ha elaborat a través d’una quarantena d’entrevistes.
L’Ajuntament de Girona ha recollit les idees i opinions de diversos actors de la ciutat per tal de millorar el model de funcionament dels pressupostos participats. A través d’entrevistes a ciutadans involucrats en aquesta iniciativa s’ha redactat l’informe de diagnosi que ha permès identificar els punts forts i febles del model. L’anàlisi ha estat elaborada pel catedràtic de Ciència Política, Quim Brugué, mitjançant un conveni de col·laboració entre el consistori i el Campus de Cohesió i Compromís Social de la Universitat de Girona (UdG).
L’informe manifesta que els pressupostos participats van ser rebuts en el seu inici com un projecte engrescador per la seva dimensió participativa i d’apoderament de la ciutadania, però que no han satisfet totes les expectatives. Entre els diferents aspectes que es destaquen a l’anàlisi, s’extreu que hi ha diferències entres barris. Mentre uns habitualment proposen intervencions de millora de l’espai públic i acostumen a estar satisfets amb el sistema actual, d’altres voldrien projectes més ambiciosos per transformar situacions socials complexes. Alhora, es debat si el model s’ha d’adreçar preferentment a la ciutadania a títol individual o a les entitats organitzades i també es destaca la dificultat per aconseguir un major grau de participació ciutadana en el procés. Per últim, l’anàlisi exposa que la distància entre la votació i l’execució de les propostes guanyadores és massa elevada, ja que el consistori ha de valorar i executar molts projectes (prop de 70 cada any) en poc temps.
“Cal encarar la reforma dels pressupostos participats dels barris de Girona amb el màxim consens possible entre les entitats, la ciutadania, els grups polítics i els tècnics municipals. Els pressupostos participats són una bona eina de transformació social i de dinamització comunitària, però cal treballar-los per millorar-los i aprofundir en la seva vessant més deliberativa”, ha afirmat el regidor de Participació de l’Ajuntament de Girona, Martí Terés.
El procés de revisió del model dels pressupostos participats es va iniciar a principis d’any amb la fase d’anàlisi documental a partir de la recollida de totes les propostes de millora que s’han realitzat des del 2013. Aquestes propostes provenien tant de les reunions de la Comissió Mixta de Ciutat i del grup de treball per a la reforma del reglament dels pressupostos participats, com de la ciutadania i les entitats.
Seguidament, el procés ja es va començar a abordar de manera participativa. El catedràtic de Ciència Política, Quim Brugué, va realitzar 39 entrevistes a ciutadans involucrats en aquesta iniciativa, des de persones del món associatiu -especialment de les Associacions de Veïns-, fins a tècnics municipals i responsables polítics dels diferents partits presents en el consistori. A partir d’aquestes declaracions, s’ha redactat l’informe de diagnosi que el regidor Martí Terés i el catedràtic Quim Brugué van presentar a la ciutadania a mitjans de juliol en una trobada a l’Auditori del Centre Cultural la Mercè.
El següent pas consistirà a obrir la fase de debat, entre els mesos de setembre i octubre, que s’articularà a través de dos tipus d’espais: una plataforma web de participació per a tota la ciutadania i unes taules de treball amb entitats, grups polítics i altres agents socials i ciutadania individual. El resultat definirà el nou escenari dels pressupostos participatius de Girona per als pròxims anys i el seu reglament, que haurà d’aprovar el Ple municipal.