Notícies | Subvencions, beques i ajuts
Un treball sobre la intel·ligència artificial aplicada al periodisme de Girona guanya la Beca dels Premis Carles Rahola 2022-23
La proposta premiada, del periodista Santiago Tejedor, s’ha donat a conèixer aquesta tarda en l’acte de lliurament dels Premis Carles Rahola.
Un treball sobre la intel·ligència artificial aplicada al periodisme de les comarques gironines, del periodista i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona Santiago Tejedor i Calvo, ha estat el guanyador de la Beca dels Premis Carles Rahola 2022-2023 que atorga l’Ajuntament de Girona. L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha estat l’encarregada de fer entrega del premi a l’autor del treball durant l’acte de lliurament del Premis Carles Rahola, que s’ha celebrat aquest vespre al Palau de Congressos de Girona.
En aquesta edició, el jurat de la beca el jurat ha acordat atorgar el premi a la proposta “La intel·ligència artificial al periodisme de Girona. 20 mirades d'experts sobre els riscos, les oportunitats i els desafiaments de la comunicació robotitzada a les comarques gironines”, per la idoneïtat, interès, innovació i integració de noves generacions en l'àmbit comunicatiu local i comarcal de les comarques gironines.
A més, el jurat ha consensuat que el projecte guanyador planteja una nova línia de recerca sobre la temàtica, que pot obrir noves perspectives d'estudis i assajos al voltant de la comunicació al territori gironí. També ha valorat el fet que el resultat de l’estudi pugui esdevenir un document de referència per a treballs posteriors relacionats amb l'aplicació de la intel·ligència artificial en diferents àmbits i que, per tant, és una oportunitat per a la projecció i per a la pròpia difusió de la Beca.
Durant la seva intervenció, l’alcaldessa ha felicitat Santiago Tejedor per la tasca de recerca desenvolupada i ha destacat la qualitat de les diverses propostes presentades. “Tots els treballs presentats eren excel·lents, i la decisió final s’ha pres per diferents motius. En primer lloc, perquè enguany hem canviat les bases per afavorir projectes centrats en la recerca i l’assaig sobre temes d’actualitat. En segon lloc, perquè estem veient com la intel·ligència artificial s’està expandint en molts serveis als usuaris i, per tant, això també afecta el periodisme. I finalment, perquè el treball proposa aterrar un tema global en els mitjans locals gironins. Serà, per tant, un estudi pioner que de ben segur aportarà coneixement i reflexió als mitjans locals, que són els que tenen habitualment més dificultats per implementar les grans novetats tecnològiques. Creiem que serà un treball molt útil per al futur del sector”, ha explicat Marta Madrenas.
A banda del treball premiat, es van presentar a la convocatòria d’enguany tres projectes més. Concretament: “El nét de l'àvia Neus. Assaig biogràfic de Joan Vall Clara relatiu a la història de Punt Diari, El Punt i El Punt Avui”, de Jordi Serrat Manen; “Montserrat Minobis: El micròfon lila de l'Empordà”, d'Elisabet Cassà Teixidó, i “Una època daurada de la ràdio a Girona. Els anys 80 del segle XX”, de Mateu Ciurana Xirgo.
En aquest cas, el jurat ha ressaltat la qualitat i interès de les propostes, i el fet que siguin ajustades a l’objectiu de la convocatòria i ben estructurades. Per aquest motiu, ha fet una crida a les tres persones autores dels treballs per animar-les a seguir fent recerca en quest àmbit.
La Beca dels Premis Carles Rahola està organitzada per l’Ajuntament de Girona, amb la col·laboració de la Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, i té com a objectiu fomentar la recerca sobre la història del periodisme a les comarques gironines. Aquest any, han format part del jurat: l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, qui ha actuat com a presidenta del jurat; el cap del Servei de Gestió Documental, Arxiu i Publicacions de l’Ajuntament de Girona, Lluís-Esteve Casellas; la vocal de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Elisabet Don; la tècnica de Comunicació de la Diputació de Girona Maria Roura; la coordinadora del Grau de Comunicació Cultural de la Universitat de Girona, Olga del Río, i la responsable tècnica de Comunicació i Premsa de l’Ajuntament de Girona, Sílvia Planas Dalmau, qui ha actuat com a secretària.