Ponents | Repensem Girona
Ponents
Jornades professionals i ciutadanes sobre la transformació urbana
Míriam García
Arquitecta a Landlab
Col·labora en diferents projectes destinats al foment i desenvolupament de la planificació espacial, el paisatge, el disseny urbà i la seva adaptació al canvi climàtic. Molts d'aquests treballs compten amb reconeixement nacional i internacional com el Premi de la XII Biennal d'Arquitectura i Urbanisme espanyola o Good Practice 2012 del Comitè Un-Hàbitat. A aquesta experiència professional se suma el pas per l'administració pública en el Govern de Cantàbria, al capdavant de la Direcció General d'Urbanisme i Ordenació del Territori, al començament de la seva carrera professional (2003-2007).
Ramon Bosch i Bet Capdeferro
Arquitectes a Bosch-Capdeferro
Titulats per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona - UPC-BarcelonaTECH. L’any 2003 inicien l’estudi bosch.capdeferro arquitectura a la ciutat de Girona, des d’on treballen en la transformació d’espais d’escala i naturalesa diverses, focalitzant l’atenció en la relació entre l’home i el medi.
L’any 2011 són guardonats com a Arquitecte Emergent del Premi Europeu d’Arquitectura Contemporània - Mies van der Rohe Award.
La seva activitat professional a l’estudi ha estat sempre acompanyada per l’experiència docent a les universitats ETSAB – UPC BarcelonaTech, ETH – Zürich, EPS – Universitat de Girona, Cornell University in New York i Washington University in Saint Louis, recolzant des de la teoria i la recerca el desenvolupament del procés projectual i constructiu.
Ramon Marrades
Economista i urbanista
Actualment, és director de la Fundació Placemaking Europe, fundador de Vigla –una start-up de recerca aplicada centrada en dissenyar futurs urbans– i assessor estratègic de diverses ciutats i projectes de desenvolupament urbà. Anteriorment, va ocupar el càrrec de director d'Estratègia i Finances de La Marina de València, l'agència de gestió del port vell de València, i fou membre del consell de la Xarxa Mundial de Ciutats Portuàries (AIVP).
Té un Màster Executiu en Ciutats per la London School of Economics and Political Science, un Màster en Economia i Geografia per la Universitat d'Utrecht i és Llicenciat en Economia per la Universitat de València. Ha estat investigador de la Universitat de València, la Universitat de Western Sydney i FLACSO (Equador). Va rebre el Premi Emprenedor Social de la Universitat Europea l'any 2012. Ramon és coeditor del llibre “Our city? Countering Exclusion in Public Space” (2019) i l'amfitrió i comissari de Placemaking Week Europe 2019-2024.
Demetrio Scopelliti
Director d’urbanisme i espai públic a Agenzia Mobilità Ambiente e Territorio (Milà, Itàlia)
Demetrio Scopelliti és un pare i un arquitecte que estima les ciutats i creu en el disseny urbà com a eina per a la innovació i el canvi. Actualment, és director d'Urbanisme i Espai Públic de l'Agència de Mobilitat, Medi Ambient i Territori (AMAT) de la ciutat de Milà. Des de l'any 2016 és assessor del tinent d'alcalde d'Urbanisme, coordinant projectes i programes, com ara el pla de la ciutat de Milà 2030, el pla director de les estacions de ferrocarril, el concurs Reinventing Cities del C40, els programes d'urbanisme tàctic Strade Aperte i Piazze Aperte amb Bloomberg. Associats i GDCI.
Melissa Bruntlett
Activista i consultora en mobilitat sostenible (Delft, Països Baixos)
Melissa Bruntlett és consultora de mobilitat sostenible a Royal HaskoningDHV i té gairebé 15 anys d'experiència en el camp de la defensa de la mobilitat per caminar, anar en bicicleta i espais públics més equitatius. Utilitza els seus coneixements i experiència per ajudar els socis i clients a entendre com una transició de mobilitat sostenible i justa ha de començar des d'un lloc d'empatia i reconèixer les necessitats variades de les persones.
Melissa és coautora de dos llibres, Building the Cycling City: The Dutch Blueprint for Urban Vitality i Curbing Traffic: The Human Case for Fewer Cars in Our Lives, i actualment està investigant i escrivint un tercer llibre centrat en el paper de les dones com a líders en transformacions urbanes sostenibles.
Isabel Pineda Bernabé
Responsable de Rehabilitación y Regeneración Urbana de Ensanche 21, Sociedad Urbanística Municipal de Vitoria-Gasteiz
Arquitecta por la ETSA de Madrid (1991). En la década 1992-2000 se desempeña como arquitecta en el Departamento de Urbanismo del Ayuntamiento de Vitoria-Gasteiz, promoviendo la rehabilitación de edificios para apartamentos tutelados y hogares infantiles en edificios catalogados promoviendo la certificación energética y los sistemas colectivos de calefacción en las viviendas protegidas municipales.
Desde el año 2000 trabaja como arquitecta de la Sociedad Urbanística Municipal Ensanche 21 Zabalgunea de Vitoria-Gasteiz, y ha gestionado los nuevos barrios de la ciudad -Salburua y Zabalgana- en los ámbitos de planeamiento, gestión, urbanización y construcción de viviendas protegidas bajo las premisas de sostenibilidad y compromiso con el medio ambiente. Desde 2016 asume como Responsable de Rehabilitación y Regeneración Urbana de Ensanche 21.
Miquel Mayor Canela
Arquitecte a Celobert arquitectura, enginyeria i urbanisme, sccl
Arquitecte per l’ETSAB (UPC 2008). Especialització en sostenibilitat i energia a l'arquitectura, i en rehabilitació i restauració d'edificis. Amb 8 anys d'experiència en projectes i obres de restauració patrimonial i, des de 2015 i fins a dia d'avui, es dedica principalment al desenvolupament de projectes de rehabilitació i reforma ecològica d'habitatge (reparació de patologies, millora energètica, construcció tradicional i de baix impacte ambiental), tant d'habitatge individual com col·lectiu, compaginant amb tasques de gestió de la cooperativa Celobert.
Antonio Bezanilla
Arquitecte i urbanista
Antonio Bezanilla va ser director d'Urbanisme de l'Ajuntament de Santander entre el 2019 i el 2023, període en què va impulsar el pla estratègic Santander Hàbitat Futur: urbanisme regeneratiu, un nou model de ciutat per a Santander 2055 proposat com a base per a la redacció del nou Pla General. La proposta va estar entre les finalistes als Premis Nacionals d'Arquitectura i Urbanisme del CSCAE del 2023.
També va ser membre de la Junta de Govern del col·legi d'arquitectes de Cantàbria (COA.CAN) entre el 2006 i el 2018, i va representar el COA.CAN a la Ponència Tècnica de la Comissió Regional d'Ordenació del Territori i Urbanisme del Govern de Cantàbria. Durant aquest període va participar en la iniciativa Concurs Microespais, un concurs d'idees impulsat entre l'Ajuntament de Santander i el COA.CAN per a l'adequació de petits espais urbans de la ciutat.
Ha exercit com a arquitecte municipal a diferents ajuntaments de Cantàbria, entre els quals Santoña, en què és funcionari de carrera des del 2013.
Moderadors
Narcís Sastre
Professor associat a la UdG i a la UNED
Llicenciat en Geografia i Màster en Medi Ambient per la Universitat de Girona (UdG). Màster en Arquitectura del Paisatge per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Professor associat a la UdG i a la UNED. Dirigeix el despatx NSF geografia i paisatge.
Maria Sisternas
Arquitecta
Ha treballat per compte propi i a l’administració pública, a l’Ajuntament de Barcelona i a la Generalitat de Catalunya com a directora de l’Institut Català del Sòl (Incasòl). Escriu sobre qüestions urbanes al Diari ARA i a altres mitjans especialitzats.
Mariona Ferrer
Periodista i delegada del diari ARA a Girona
Llicenciada en Periodisme per la Universitat Pompeu Fabra amb més de 15 anys treballant en premsa escrita. Després de vuit anys seguint l'actualitat política a Madrid, des de fa dos que és la delegada del diari ARA a Girona, on segueix el dia a dia del pols a la ciutat i la demarcació. Ho explica també a la ràdio municipal, Girona FM, amb una secció dedicada a l'"Altra Girona", on es fa eco dels moviments urbanístics i la transformació de la ciutat. Apassionada de la mobilitat sostenible, sobretot per la seva practicitat i rapidesa en una ciutat com Girona, és sòcia de Mou-te en bici i duu cada dia els fills amb una cargo bike a l'escola.