Header: Notícies

Notícies i comunicats

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR) - fitxa

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR)

Adreça:
Ajuntament de Girona
Pl. del Vi, 1 - 17004 GIRONA

Horaris 2024

Es recomana demanar:
CITA PRÈVIA

Telèfon. Informació ciutadana:
972 419 010

Telèfon. Centraleta:
972 419 000

A/e:
ajuntamentinforma@ajgirona.cat

Web:
www.girona.cat/oamr

Registre electrònic:
seu.girona.cat

Bústia d'avisos i suggeriments:
www.girona.cat/avisos

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Ajuntament de Girona vol que la nova ordenança municipal de tinença d’animals de Girona entri en vigor a l’estiu

L’aprovació inicial del text es debatrà en el Ple municipal ordinari de dilluns vinent

L’Ajuntament de Girona té la voluntat que la nova ordenança municipal de protecció, control i tinença d’animals de Girona entri en vigor a l’estiu. Està previst que el text es debati i s’aprovi inicialment en el Ple municipal ordinari de dilluns vinent i que, a partir de llavors, comptin els terminis d’informació pública per presentar al·legacions i resoldre-les, si s’escau, fins a la seva aprovació definitiva.

Els principals canvis respecte de l’ordenança que existeix actualment –vigent des del 29 de juliol del 2009- tenen a veure amb la garantia del benestar dels animals i la millora de la convivència ciutadana. “La nostra voluntat és que Girona sigui una ciutat més amable amb els animals i amb les persones propietàries dels gossos i, per aconseguir aquest objectiu, hem modificat l’ordenança per adequar-la a la regulació actual i per tal de millorar les condicions de convivència de les persones propietàries d’animals amb les que no ho són”, ha subratllat el regidor de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Girona, Martí Terés.

En aquest sentit, des del consistori es vol garantir que els propietaris i propietàries d’animals puguin treure’ls a passeig en espais adequats i, per això, l’ordenança inclou un apartat on es parla dels espais d’esbarjo per a gossos i dels itineraris canins recomanats. Pel que fa al primer tipus, el nou text recull que aquestes zones poden ser tancades o no i la voluntat municipal és que es tracti d’espais amplis, amb instal·lacions per al joc dels animals i per a la relació de les persones propietàries. El regidor Terés ha destacat que la voluntat municipal és ampliar el nombre d’aquests espais a la ciutat –possiblement a la Devesa i a Germans Sàbat- i incrementar també els itineraris on es puguin portar els gossos deslligats.

A més, l’ordenança regula els espais on es poden passejar els animals lligats a la ciutat. De forma genèrica es permet accedir amb gossos a totes les places i zones de sauló o pavimentades, excepte si hi ha jocs infantils, parcs de salut o esportius, i, en canvi, es prohibeix la presència de gossos a les zones verdes enjardinades. 

En qualsevol dels tipus d’espai per passejar gossos, serà obligatori recollir els excrements dels animals a la via pública i abocar aigua sobre les seves miccions. Se sancionarà tant el fet de no executar aquestes accions com el fet de no portar les bosses per recollir les deposicions ni aigua per abocar sobre les miccions quan es passegi amb els animals. Per tal de facilitar el compliment d’aquest punt, des de l’Ajuntament es farà una campanya informativa i es repartiran bidons d’aigua als propietaris i propietàries de gossos.

Pel que fa als gossos potencialment perillosos, l’ordenança reconeix la potestat dels agents de l’autoritat de proposar la consideració d’aquesta classe d’animals a aquells gossos de raça indefinida o creuats que posseeixen les característiques definitòries dels gossos potencialment perillosos. A més, la raça American bully quedarà catalogada com a gos potencialment perillós ja que el Registre general d’animals de companyia de la Generalitat de Catalunya (ANICOM) el considera com a tal i el cens municipal d’animals de l’Ajuntament de Girona està integrat en aquest registre. 

Seguint amb els gossos potencialment perillosos, el nou text també recull la prohibició que una persona pugui passejar més d’un gos potencialment perillós a la vegada per la ciutat de Girona. Amb la resta de races de gossos no hi ha cap restricció.

El nou text preveu limitar el nombre i la tipologia d’animals que poden conviure en un habitatge en relació amb la capacitat de l’immoble i les característiques que ha de tenir per garantir unes condicions adequades de benestar animal, seguretat i salubritat. En aquest sentit, de forma general, s’estableix com a falta lleu tenir més de cinc animals de companyia en una propietat privada. Tot i això, si hi ha advertències o queixes del veïnat alertant d’algun problema amb el nombre d’animals per habitatges, o per altres motius, des de l’Ajuntament, d’acord amb criteris tècnics i veterinaris, es podria autoritzar una quantitat màxima diferent –tant per excés com per defecte.

Un altre dels elements destacats de la nova ordenança fa referència a les esterilitzacions, que caldrà garantir en qualsevol transacció d’animals i que caldrà acreditar en els casos de gossos potencialment perillosos. 

La nova ordenança incorpora també la regulació del control de les colònies de gats al carrer per evitar sobrepoblacions i garantir la salut dels animals, així com també es preveu la regulació de les autoritzacions per a les persones alimentadores.

Una altra novetat afecta a les sancions, ja que l’ordenança recull la possibilitat de reduir-ne l’import quan la persona infractora reconegui la seva responsabilitat i efectuï el pagament voluntari anticipat, en condicions similars a les que ja s’apliquen a les sancions de trànsit. 

Proposta de text de l’ordenança
Tornar
— 100 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 100 de 199 resultats.