Header: Notícies

Notícies i comunicats

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR) - fitxa

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR)

Adreça:
Ajuntament de Girona
Pl. del Vi, 1 - 17004 GIRONA

Horaris 2025

Es recomana demanar:
CITA PRÈVIA

Telèfon. Informació ciutadana:
972 419 010

Telèfon. Centraleta:
972 419 000

A/e:
ajuntamentinforma@ajgirona.cat

Web:
www.girona.cat/oamr

Registre electrònic:
seu.girona.cat

Bústia d'avisos i suggeriments:
www.girona.cat/avisos

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Girona inicia un projecte per analitzar les aigües residuals per establir una xarxa urbana de vigilància de la salut

L’estudi epidemiològic permetrà identificar i fer un seguiment de l’exposició de la població a productes químics potencialment nocius i a patògens resistents als antibiòtics. La ciutat esdevindrà pionera en l’àmbit internacional amb el disseny d’una xarxa de mostreig a escala de barris

Imatge de la roda de premsa.

Girona està analitzant les aigües residuals de la ciutat per establir una xarxa urbana de vigilància de la salut. Es tracta d'un estudi epidemiològic, anomenat EXPOWASTE, que té com a objectiu oferir una visió completa de l’exposició humana a productes químics nocius i a patògens resistents als antibiòtics que amenacen la salut, combinant la biomonitorització humana i l’epidemiologia basada en aigües residuals tant a escala individual com comunitària. A més, busca esbrinar si existeixen diferències en l’exposició en funció del nivell socioeconòmic de la població. 

Aquesta anàlisi utilitzarà mostres d’aigües residuals recollides en diferents barris de la ciutat. D’aquesta manera, la ciutat esdevindrà pionera en l’àmbit internacional amb el disseny d’una xarxa de mostreig a escala de barris. 

L’estudi es complementarà amb el doctorat industrial que durà a terme la investigadora predoctoral Sílvia Busquets i Font. La tesi permetrà concretar unes pautes i protocols perquè l’estudi epidemiològic es pugui implementar de forma efectiva i sostenible econòmicament a altres ciutats com Girona.

Aquest matí, s’ha presentat l'inici del doctorat industrial que donarà suport al projecte EXPOWASTE coordinat per l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA-CERCA), en col·laboració amb el Consell Superior d'Investigacions Científiques (IDAEA-CSIC) i Dipsalut, l'Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona, i amb el suport de l’Ajuntament de Girona.

Amb la participació de l'Ajuntament de Girona en el Programa de Doctorats Industrials contribuïm a incrementar la capacitat innovadora del nostre teixit socioeconòmic, alhora que donem suport a la formació de personal investigador a la nostra ciutat, impulsant l'economia gironina”, ha destacat el tinent d’alcaldia Xavier Aldeguer Domènech.   

Amb el doctorat industrial donem compliment a un dels 64 punts d’acord del mandat alhora que amb l’innovador projecte que presentem avui obrim un món de noves idees i possibilitats en matèria de salut pública. Volem que Girona i la seva àrea urbana siguin punters en matèria d’innovació científica”, ha afirmat el regidor Sergi Cot Cantalosella. 

L'epidemiologia basada en l'anàlisi química i microbiològica de les aigües residuals és una eina potent per a la vigilància de diversos indicadors de salut de la població. Aquest sistema permet recopilar dades sanitàries a escala comunitària i proporciona informació clau per a la identificació i seguiment d’hàbits de consum com el de fàrmacs, alcohol o drogues il·lícites, així com l’exposició involuntària a contaminants i malalties transmissibles com la COVID-19.

El projecte EXPOWASTE està duent a terme aquest estudi a la ciutat de Girona. Concretament, s’estan recollint mostres d'aigües residuals en diferents barris, que es compararan amb anàlisis de compostos químics i agents biològics de mostres humanes. S’analitzen diferents compostos químics als quals estem exposats (com ara parabens, plastificants, filtres solars i metalls pesants, entre d’altres) i agents biològics (com els gens de resistència als antibiòtics).

Cal destacar que normalment les mostres de les aigües residuals s’extreuen de la depuradora, fet que comporta que es perdi molta informació. En aquest cas, el projecte entra dins la ciutat, analitzant l’aigua dels col·lectors de diferents punts del municipi, per tal de veure les diferències que hi ha entre la població dels diferents barris. D’aquesta manera, es podrà determinar les zones on es consumeix més alcohol o drogues o on hi ha més abús de fàrmacs, per exemple. Aquesta informació permetria, a la llarga, poder aplicar d’una forma més acurada les campanyes de prevenció de la salut.  

Paral·lelament, s’ha posat en marxa un doctorat industrial que té per objectiu desenvolupar eines informàtiques basades en models, sistemes d’informació geogràfica, sensors i prototipatge per fer viable i sostenible el desplegament d’una xarxa de vigilància de la salut a la ciutat. El doctorat té una durada de tres anys i ha començat aquest mes de febrer. Aquest projecte és possible gràcies a la col·laboració entre l’Ajuntament de Girona, l’ICRA i la Universitat de Girona (UdG).

La implementació d’una xarxa de mostreig a escala de barris situarà Girona com a referent internacional en aquest camp. Actualment, aquest tipus de desplegament és molt costós a escala intraurbana, però les eines desenvolupades en aquest doctorat industrial en facilitaran la viabilitat i la implementació. 

A més, el doctorat contribuirà a un millor coneixement del sistema de clavegueram de la ciutat mitjançant la mesura de cabals en punts estratègics. Aquesta anàlisi serà fonamental tant per seleccionar els punts òptims de mostreig d’aigües residuals com per proporcionar informació clau a l’Ajuntament per millorar la xarxa de sanejament.

El doctorat industrial forma part del Pla de Doctorats Industrials de la Generalitat de Catalunya, una iniciativa que impulsa la col·laboració entre universitats, empreses i institucions per fomentar la recerca aplicada i la innovació.

Tornar
— 100 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 100 de 199 resultats.