Header: Notícies

Notícies i comunicats

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR) - fitxa

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR)

Adreça:
Ajuntament de Girona
Pl. del Vi, 1 - 17004 GIRONA

Horaris 2024

Es recomana demanar:
CITA PRÈVIA

Telèfon. Informació ciutadana:
972 419 010

Telèfon. Centraleta:
972 419 000

A/e:
ajuntamentinforma@ajgirona.cat

Web:
www.girona.cat/oamr

Registre electrònic:
seu.girona.cat

Bústia d'avisos i suggeriments:
www.girona.cat/avisos

Ruta de navegació

Publicador de continguts

El Teatre Municipal de Girona presenta la programació de la temporada 2025

Una programació compromesa, diversa i arrelada al territori, amb una aposta per posar en relació el teatre amb diferents comunitats

Foto de la roda de premsa

El Teatre Municipal de Girona ha presentat avui la programació de la temporada 2025. La nova temporada ofereix una programació compromesa i arrelada al territori. Després de tres anys de l'inici d'una nova etapa amb la direcció d'Elena Carmona, la quarta temporada es presenta amb una voluntat de normalitzar la presència del teatre a la vida dels gironins i gironines.

Amb el lema "Tot teu", el Teatre expressa les ganes de consolidar els vincles amb el públic a través d'una programació diversa i equilibrada i d'un treball més enllà de les quatre parets per posar en relació el teatre amb diferents comunitats, posant una atenció especial en les que tenen menys accés a la cultura, i contribuir al benestar de les persones a través de les arts escèniques. "Presentem la nova programació de la temporada del Teatre Municipal de Girona, una oferta rica i diversa que reforça el nostre compromís amb una cultura accessible per a tothom. Aquesta programació no només és un pilar fonamental per al dinamisme cultural de la ciutat, sinó també una eina per obrir les portes de la cultura a tota la ciutadania, connectant persones, barris i sensibilitats", ha expressat el tinent d'alcaldia Quim Ayats i Bartrina.

La temporada 2025 del Teatre Municipal presenta una programació actual que s'apropa a la ciutadania des d'una mirada al present. Moltes de les propostes tracten temes que interpel·len als públics i la societat: diàspores, desigualtats, dificultat de l'accés a l'habitatge, conflictes bèl·lics... És el cas de Tots ocells, un text de Wajdi Mouawad dirigit per Oriol Broggi sobre la tragèdia entre jueus i palestins, de L'imperatiu categòric, un retrat social de la dramaturga i directora Victoria Szpunberg que aborda temes com l'accés a l'habitatge o la precarietat laboral, o de 14.4, un espectacle de Sergio Peris-Mencheta i Juan Diego Botto sobre el pas de la frontera sud de l'Estat espanyol, explicada en primera persona per Ahmed Younoussi.

Amb un segell molt personal, però també des d'una mirada actual, Afrikan Party  narra l'estil de vida, la música i la moda africanes a través de la dansa. I Queixa (Roma o Morte) és una conferència escènica de la reconeguda escriptora i pensadora Brigitte Vasallo que s'inspira en les diàspores i transformacions del món camperol a l'industrial.

La programació d'enguany inclou diferents propostes que combinen tradició i contemporaneïtat. A Txalaparta, Kukai Dantza i Jesús Rubio Gamo proposen un diàleg entre la dansa d'arrel i una visió contemporània cap a elles a partir d'aquest instrument de percussió tradicional basc. L'espectacle de circ 28è Circ d'Hivern - Glatir, de l'Ateneu Popular 9 Barris, reflexiona sobre la tradició mentre el món evoluciona. I a Sardana Superstar l'artista Arnau Tordera uneix el teatre musical amb la música per a cobla.

El circ i en especial la dansa contemporània ocupen un lloc rellevant en la nova temporada: tres espectacles de circ i sis de dansa. Destaquen els espectacles de gran format com La Quijá, amb deu intèrprets en escena; Natural Order of Things, amb nou ballarins i ballarines, i Txalaparta, amb set.

L'escena híbrida segueix present dins el cicle "Paranormals", que s'encarrega d'apropar els nous llenguatges proposant noves formes de trobada amb el públic. El cicle presenta la conferència performativa de Brigitte Vasallo i dues creacions kilòmetre zero: Un xai ha creuat el desert, de l'artista saltenca Nuria Coromines, que va estar en residència a El Canal, i Vicini, de Federica Porello, coreògrafa italiana amb base a Celrà, que destaca per la seva trajectòria com a intèrpret amb la companyia Mal Pelo. Destaca dins el cicle el nou espectacle d'Alberto Cortés, Analphabet, que torna al Municipal després de la bona rebuda que va tenir fa dos anys. Es tracta d'un dels dramaturgs i creadors més interessants de l'escena contemporània estatal.

Com a novetat, el Teatre Municipal acull l'activació d'hivern del festival Això al poble no li agradarà, festival d'arts vives a comarques gironines. En aquest marc, es presenta una edició festiva amb una programació doble que inclou l'espectacle Pequeño cúmulo de abismos, de l'artista Cris Blanco, una coproducció entre el Centro Dramático Nacional i el Festival Grec, i un concert de B1n0, el duo de música electrònica procedent del Baix Empordà, amb presència ja en alguns festivals de prestigi com el Sónar, festival de música electrònica i experimental de Barcelona.

El programa de mediació d'aquesta temporada es desplega sobre tres potes. La primera és l'Escena Expandida, activitats per anar més enllà dels espectacles i crear espais de trobada amb artistes de la temporada (postfuncions, laboratoris, tallers per a professionals...). La segona, la comunitat de públics Les Trames, un grup d'espectadors i espectadores que fan un recorregut per la programació, amb el col·lectiu Lo Relacional i amb la pregunta activadora "Quin present volem construir?". I la tercera és el projecte Pas a Pas, que posa en relació les arts i la cultura en benefici de la salut i el benestar de les persones que pateixen la malaltia del Parkinson i les seves famílies, coorganitzat amb l'Associació Gironina de Parkinson i l'entitat De Bat a Bat.

La programació inclou 26 espectacles, 29 funcions i 10 activitats que permetran al públic aprofundir en els continguts, així com trobar-se amb artistes de la temporada. La temporada s'expandeix de gener a maig i cobreix un ampli ventall de llenguatges artístics: teatre, òpera, dansa, circ, teatre musical, noves teatralitats i música. La qualitat artística de les propostes programades és un principi irrenunciable, així com la diversitat de llenguatges i de formats. Es manté una aposta pel gran format, que permet treballar amb propostes amb equips artístics grans, sense oblidar el petit i mitjà format, per cultivar la proximitat del públic i arribar als espectadors i espectadores més exigents. 

Traduït en xifres: un 35% de la programació és de teatre, un 23% de dansa, un 15% és d'escena híbrida, un 12% de circ, un 8% d'òpera, un 4% de musical, i un 4% de música. Pel que fa a la procedència, 21 espectacles (81%) són de companyies catalanes, entre els quals 5 (19%) són d'autoria gironina i 4 (15%) compten amb algun membre de l'equip artístic de Girona ciutat o de comarques gironines. 4 espectacles (15%)  són de la resta de l'Estat Espanyol, i 1 espectacle (4%) és d'una companyia internacional. La paritat de gènere està també present en la programació: 11 espectacles (42%) són creats per dones, 13 (50%) per homes i 2 propostes (8%) compten amb equips mixtos.   

Podeu consultar la programació al web del Teatre Municipal.

Dossier de premsa de la temporada
Tornar
— 100 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 100 de 199 resultats.