Header: Notícies

Notícies i comunicats

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR) - fitxa

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR)

Adreça:
Ajuntament de Girona
Pl. del Vi, 1 - 17004 GIRONA

Horaris 2024

Es recomana demanar:
CITA PRÈVIA

Telèfon. Informació ciutadana:
972 419 010

Telèfon. Centraleta:
972 419 000

A/e:
ajuntamentinforma@ajgirona.cat

Web:
www.girona.cat/oamr

Registre electrònic:
seu.girona.cat

Bústia d'avisos i suggeriments:
www.girona.cat/avisos

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Ajuntament de Girona retira la creu de pedra i cinc plaques franquistes del cementiri vell 

Els elements s’han traslladat al Museu d’Història de Girona per documentar-los, catalogar-los i preservar-los. Es preveu reemplaçar aquestes plaques commemoratives per una que recordi els assassinats a la rereguarda comesos en el context de la violència revolucionària dels primers mesos de guerra.

diverses imatges dels treballs de retirada.  

L’Ajuntament de Girona ha retirat avui els símbols franquistes del cementiri vell de Girona. L’alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar; el tinent d’alcaldia i regidor de Cultura del consistori, Quim Ayats i Bartrina, i el regidor d’Acció Climàtica del consistori, Sergi Cot Cantalosella, han anat a veure els treballs de desmantellament de les làpides i símbols que fan apologia del franquisme de l’equipament municipal. Un cop retirats, aquests elements s’han traslladat al magatzem del Museu d’Història de Girona. 

"Amb aquesta actuació fem un pas més per preservar la memòria democràtica a la nostra ciutat i garantir així que l'espai públic quedi lliure de simbologia que enalteixi el feixisme i els seus crims. Amb aquesta actuació dignifiquem un espai municipal on el franquisme va assassinar i enterrar en una fossa comuna 510 persones", ha afirmat l’alcalde Lluc Salellas i Vilar. 

Les actuacions han consistit en la retirada de cinc làpides i una creu amb inscripcions d’enaltiment del règim i datades principalment de l’any 1939. Posteriorment, es preveu reemplaçar aquestes plaques commemoratives per una que recordi els assassinats a la rereguarda comesos en el context de la violència revolucionària dels primers mesos de guerra.

Pel que fa a les peces originals, el Museu d’Història de Girona les documentarà, catalogarà i preservarà de la manera que es consideri oportuna. Per la seva banda, l’Arxiu Municipal de Girona verificarà la identitat de les persones que consten en les inscripcions i prepararà un recurs web que deixi constància de la repressió a la rereguarda durant la Guerra Civil.

Amb aquesta actuació, l’Ajuntament respon a l’acord per a la retirada de la simbologia i de la nomenclatura franquista de la via pública i dels espais municipals, que es va aprovar per Ple de forma unànime el 10 de juliol de 2017. També busca evitar que la simbologia franquista que encara hi ha a la ciutat s’utilitzi com a punt de trobada per a la celebració d’actes commemoratius contraris a la Memòria Democràtica, d’acord amb la legislació vigent.

Des de la recuperació de la democràcia, l’Ajuntament de Girona ha impulsat diverses iniciatives amb l’objectiu de recuperar la dignitat i la memòria de les víctimes de la dictadura i la repressió franquista. Algunes d’aquestes accions són la retirada de les àguiles franquistes del pont de l’Aigua o el canvi de denominacions amb motius franquistes. El passat mes de maig, el consistori també va demanar la col·laboració ciutadana per treure les plaques amb insignes de la Falange de les propietats privades incloses en el Cens de simbologia franquista del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.

Tornar
— 100 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 100 de 199 resultats.