Header: Notícies

Notícies i comunicats

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR) - fitxa

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR)

Adreça:
Ajuntament de Girona
Pl. del Vi, 1 - 17004 GIRONA

Horaris 2024

Es recomana demanar:
CITA PRÈVIA

Telèfon. Informació ciutadana:
972 419 010

Telèfon. Centraleta:
972 419 000

A/e:
ajuntamentinforma@ajgirona.cat

Web:
www.girona.cat/oamr

Registre electrònic:
seu.girona.cat

Bústia d'avisos i suggeriments:
www.girona.cat/avisos

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Girona commemora 25 anys del Museu del Cinema amb un programa d’activitats entre l’abril i el desembre

La iniciativa inclou també la celebració del centenari de Tomàs Mallol i del centenari del naixement del cinema amateur. El tret de sortida de la programació serà el 8 d’abril, coincidint amb el dia exacte de la inauguració del Museu del Cinema 25 anys després. 

Cartell del 25è aniversari del Museu del Cinema

Girona commemorarà el 25è aniversari del Museu del Cinema amb un programa polifacètic d’activitats i accions entre els mesos d’abril i de desembre del 2023 que tenen per objectiu evidenciar la diversitat de l’acció cultural que ha desenvolupat i desenvolupa l’equipament. Aquest matí, l’alcaldessa de Girona i presidenta de la Fundació Museu del Cinema-Col·lecció Tomàs Mallol, Marta Madrenas; el vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats; el director del Museu del Cinema, Jordi Pons; i el responsable de la programació d’activitats del Museu del Cinema, Jordi Dorca, han presentat tota la informació de la programació. La iniciativa inclou també la celebració del centenari de Tomàs Mallol i del centenari del naixement del cinema amateur.

“La xifra d’un milió i mig de persones visitants acredita l'interès popular que genera aquest museu, tan important per la ciutat. Complir 25 anys no és una casualitat, és fruit de la feina ben feta i de l'esforç que s'ha fet des de l’equipament per aconseguir una difusió de qualitat i, alhora, emena i amable, que no és gens fàcil”, ha destacat l’alcaldessa de Girona i presidenta de la Fundació Museu del Cinema-Col·lecció Tomàs Mallol, Marta Madrenas, qui ha felicitat totes les persones que ho han fet possible.

Per la seva banda, el vicealcalde i regidor de Cultura del consistori, Quim Ayats, ha ressaltat “el treball que es fa des del Museu per connectar cultura i educació”. “Trobar aquest vincle és fonamental per remoure la curiositat dels infants i jovent, fer-los créixer com a persones de la mà de la cultura i, al mateix temps, és important perquè són o seran consumidors i prescriptors de la cultura de la nostra ciutat, del teatre, del cinema, dels museus”, ha afegit Ayats.

Durant la roda de premsa, el director del Museu del Cinema, Jordi Pons, ha explicat que “l'aposta que l'Ajuntament de Girona va fer fa 25 anys per aquest equipament va ser valenta i visionària. D’una banda perquè, en aquell moment, el patrimoni cinematogràfic el conservaven únicament pocs museus i col·leccionistes i, d’altra banda, perquè des d'un punt de vista històric, educatiu i cultural la vigència, el valor i l’interès del Museu del Cinema és ara molt més important que aleshores. Ningú discuteix que el món audiovisual és cultura, i Girona n'és un exemple clar, amb l’existència i foment de beques, formació, divulgació, recerca i oferta cultural per la ciutadania”.

El tret de sortida de les activitats commemoratives es farà el 8 d’abril, coincidint amb el dia exacte de la inauguració del Museu del Cinema 25 anys després, i serà a través d’una jornada de portes obertes a l’exposició permanent de l’equipament.

Dues de les propostes principals tindran a veure amb la Col·lecció Tomàs Mallol. D’una banda, durant el mes de maig es farà pública una gravació inèdita en què el cineasta explica amb detall, i algunes anècdotes, molts dels objectes que conformen la seva col·lecció. La peça es difondrà repartida en 25 clips audiovisuals, que corresponen a 25 objectes o aparells, i que es publicaran de manera periòdica al canal de YouTube del Museu del Cinema, amb previ avís a través de les xarxes socials del Museu. D’altra banda, el dia 14 de juny s’inaugurarà l’exposició temporal “Centenaris: Tomàs Mallol i el cinema amateur (1923-2023)”, comissariada per Albert Beorlegui, Jordi Pons i Montse Puigdevall, que es podrà veure al Museu del Cinema fins a l’1 d’abril de 2024.

Entre els mesos de juliol i novembre, el programa inclourà diverses activitats adreçades a la ciutadania. Els dies 13 i 27 de juliol s’oferirà una visita guiada extraordinària per conèixer l’equipament. Sota el títol “Inèdits, rareses i curiositats: el Museu del Cinema com mai te l'han explicat”, la visita anirà a càrrec del director del Museu, Jordi Pons, i de la conservadora del Museu Montse Puigdevall, i s'aturarà en aquells objectes inèdits i únics -o gairebé únics- al món. Al setembre hi haurà una sessió especial del cicle “Parlem de Cinema?” en homenatge a Tomàs Mallol, amb la projecció i debat al voltant de la pel·lícula Morte a Venezia, de Luchino Visconti. Finalment, durant els mesos d’octubre i de novembre es farà una conferència sobre el cinema amateur, a càrrec de l’investigador Enrique Fibla Gutiérrez, i un espectacle de llanterna màgica, a càrrec de Sergi Buka, respectivament. Aquesta representació, que porta per títol El caçador d’imatges, tindrà lloc a La Mercè i s’inclourà dins la programació del Temporada Alta - Festival de Tardor de Catalunya.

Completaran la programació la incorporació del nou taller educatiu “Time lapse (Filmació a intervals): diorames del passat” a l’oferta pedagògica del Museu, que permetrà als infants que hi participin prendre consciència del pas del temps a través de la seva representació en els primers espectacles audiovisuals i comparar-los amb els sistemes actuals; la restauració i instal·lació a l’exposició permanent del Museu del Cinema del cartell de la pel·lícula Mam'zelle Milliard (George Archainbaud, 1920), que s'instal·larà a l'exposició permanent a l'àmbit de “Les eines del cinema”, juntament amb dos altres cartells de la mateixa època i de l'antic projector del Cinema Albéniz, i la inauguració, a partir del desembre, de diverses millores a l’exposició permanent del Museu. Concretament, s’actualitzarà i es farà un nou disseny de la gràfica de l’espai de la mostra, amb una tipografia més actualitzada i atenent a les directrius d’accessibilitat; s’incorporarà una pantalla tàctil interactiva per a la construcció i funcionament d’un projector de cinema, i es digitalitzaran en 3D un total de 50 objectes del Museu del Cinema per incloure al portal de patrimoni cultural de la Unió Europea Europeana.

Per acabar, cal destacar la presentació, durant el mes de juny, de la nova Guia del Museu del Cinema. Seran 258 pàgines i més de 300 objectes i aparells explicats amb informacions precises de cada un, on es detallarà també la seva contextualització en la història de l’arqueologia dels mitjans audiovisuals i dels orígens del cinema. La presentació anirà a càrrec de l’exarxiver de l’Ajuntament de Girona i gerent de la Fundació del Museu del Cinema entre els anys 1998 i 2022, Joan Boadas.

Durant la roda de premsa també s’ha presentat el cartell del 25è aniversari del Museu del Cinema, dissenyat per les alumnes de batxillerat artístic de l’Institut Santiago Sobrequés i Vidal de Girona Neret Cortés i Diana Gil. Es tracta de la primera actuació conjunta de les dues institucions. La segona tindrà lloc avui mateix, quan s’obrirà al públic, al vestíbul del Museu i fins al mes de maig, una exposició de fotografies fetes per l’alumnat de batxillerat artístic.

Gràcies a aquesta col·laboració, els nois i noies que estudien al centre han pogut treballar durant el curs diferents idees de cartell i imatge gràfica d'aquesta celebració. L'equip docent que ha participat en el projecte ha estat el següent: Montse Miquel, Glòria Rigau, Juanjo Valeros i el director de l'Institut Santiago Sobrequés i Vidal, Joan Cumeras. Per les seves característiques, aquest institut ja participa en altres accions de ciutat, com en el disseny del cartell de Girona, Temps de Flors, que organitza l'Ajuntament de Girona.

Un quart de segle d’història 

L'origen del Museu del Cinema es troba en l'adquisició, el 28 de gener de 1994, de la Col·lecció Tomàs Mallol d'objectes cinematogràfics i precinematogràfics per part de l'Ajuntament de Girona. L’equipament cultural es va inaugurar al cap de quatre anys, el 8 d'abril de 1998, i va ser el primer de la seva especialitat a l'Estat espanyol, comparable pel que fa a la qualitat de la col·lecció i del projecte expositiu als principals museus de cinema d'Europa.

Des d’aleshores, i durant 25 anys, el Museu del Cinema ha esdevingut un centre de dinamització del món del cinema i dels espectacles visuals, sobre la base d'una programació continuada d'activitats i serveis, adreçats a un públic potencial molt ampli, que en garanteix el reconeixement local, nacional i internacional.

A part de l'exposició permanent que mostra la Col·lecció Tomàs Mallol, el Museu del Cinema disposa també d'un actiu servei educatiu amb una gran i diversa oferta pedagògica relacionada amb el cinema i la imatge, d'un extens programa d'exposicions i activitats temporals, d'un institut d'estudis (amb servei de biblioteca, videoteca i hemeroteca), d'un club d'amics i amigues i d’una botiga del Museu.

Tomàs Mallol (Sant Pere Pescador, 1923 – Girona, 2013) va ser un cineasta amateur i un apassionat de l’art i especialment per la tècnica cinematogràfica, a partir de la dècada de 1960 i durant trenta anys, va formar la col·lecció de precinema i cinema dels orígens més important de l’Estat espanyol i una de les més reconegudes en l'àmbit internacional.

Podeu consultar el dossier de premsa amb més informació en aquest enllaç

Museu del cinema
Tornar
— 100 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 100 de 199 resultats.