Header: Notícies

Notícies i comunicats

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR) - fitxa

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR)

Adreça:
Ajuntament de Girona
Pl. del Vi, 1 - 17004 GIRONA

Horaris 2024

Es recomana demanar:
CITA PRÈVIA

Telèfon. Informació ciutadana:
972 419 010

Telèfon. Centraleta:
972 419 000

A/e:
ajuntamentinforma@ajgirona.cat

Web:
www.girona.cat/oamr

Registre electrònic:
seu.girona.cat

Bústia d'avisos i suggeriments:
www.girona.cat/avisos

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Girona presenta la marca “Via de Riu” que engloba totes les rutes que ressegueixen els cursos fluvials

L’objectiu és promocionar de manera conjunta els itineraris, impulsar el turisme sostenible i posar a l’abast de les persones visitants els punts d’interès paisatgístic, natural, històric i cultural del territori

Imatge de la roda de premsa

L’Ajuntament de Girona i el Consorci del Ter han presentat avui la marca “Via de Riu” que té per objectiu promocionar les rutes que ressegueixen els cursos fluvials de manera conjunta a través d’un nom i una identitat gràfica concreta. De moment el projecte abasta Girona, Lleida i Perpinyà amb la voluntat d’estendre’s més enllà d’aquests territoris. El distintiu, que vol equiparar-se amb el de Via Verda, pretén promoure un turisme sostenible, i posar a l’abast de les persones visitants els punts d’interès paisatgístic, natural, històric i cultural del territori.

“Via de Riu” compta amb fons europeus i s’emmarca dins el projecte Turisme Transfronterer Fluvial i Sostenible – Têt, Ter, Fluvià i Segre (TTFS) inclòs en la segona convocatòria del programa INTERREG V A Espanya-França-Andorra POCTEFA 2014-2020. Els socis del projecte, a més de l’Ajuntament de Girona i el Consorci del Ter, són l’Ajuntament de Lleida, l’Oficina de Turisme de Perpinyà, Turisme de Lleida i la Communaute Urbaine Perpignan Mediterranee. Amb la voluntat de seguir desenvolupant activitats conjuntes de promoció de la marca, els organismes han signat un conveni de continuïtat del projecte. 

Aquest matí, el regidor de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Girona, Martí Terés, i la presidenta del Consorci del Ter, Àstrid Desset, han presentat les accions que s’han dut a terme dins el projecte; i l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, juntament i per via telemàtica amb l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, i el president de la Perpinyà Mediterrània Metròpoli Comunitat Urbana, Robert Vila, han explicat la marca “Via de Riu”. 

“Aquestes aliances ens permeten treballar conjuntament amb sinergies en una mateixa direcció: preservar el medi natural i difondre’l amb equilibri. Hem anat desenvolupant diferents accions de millora de l’entorn que ens han permès millorar la preservació natural dels nostres rius i la seva accessibilitat perquè la ciutadania pugui conèixer i viure la natura des d’aquesta perspectiva. El Ter és vida i és riquesa. Col·laboracions com aquestes són un èxit per a tothom”, ha afirmat l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas. 

Per la seva banda, el regidor Martí Terés ha destacat que les actuacions realitzades a Girona “van en la línia de potenciar l’atractiu turístic del riu Ter, posant en valor el seu patrimoni natural”. “La ciutat ha viscut molt temps d’esquena a aquest riu, però en els darrers anys s'ha volgut obrir l'accessibilitat a diferents trams com a espai de passeig, activitat esportiva, i descoberta de la natura, fent-ho compatible amb la preservació de l'entorn”, ha afegit Terés.

"Pel Consorci del Ter el projecte ha permès millorar el patrimoni natural del Ter i posar en valor la Ruta del Ter. Una ruta que ha servit de mirall a les ciutats de Lleida i Perpinyà, per crear rutes similars als rius Segre i Têt, i començar a posar els primers quilòmetres de recorregut en funcionament en aquests territoris. Totes elles queden aplegades sota el paraigua de la nova marca "Via de Riu" i es promocionaran conjuntament, amb l'objectiu d'incorporar al projecte nous rius i apostar per un turisme fluvial sostenible", ha afirmat la presidenta del Consorci del Ter, Àstrid Desset.

La iniciativa pretén agrupar diferents territoris que estiguin banyats per les aigües d’un riu, que tinguin interès per fomentar la conservació i la millora ambiental de l’entorn fluvial i que tinguin la voluntat que aquest riu esdevingui un nou atractiu turístic del territori, un espai de gaudi ciutadà i un motor per al desenvolupament sostenible regional. De moment, el projecte compta amb la participació de Girona, Lleida i Perpinyà, i dins el paraigua de “Via de Riu” s’inclou: Via de Riu Ter, Via de Riu Segre i Via de Riu Têt. 

Actuacions per adaptar els itineraris 

A través d’aquest projecte, l’Ajuntament de Girona i el Consorci del Ter han realitzat actuacions de millora de l’entorn natural i de promoció de la marca “Via de Riu”. El pressupost concedit pel TTFS al consistori és de 552.835,50 euros i al Consorci del Ter, 123.213,70 euros, tots dos finançats el 65% pel programa POCTEFA.

En concret, el consistori ha realitzat diferents accions de millora de l’entorn natural: construcció de l’escala de peixos sota el pont de Pedret, actuacions de reducció de la població de cranc americà i d’altres tipus de flora exòtica invasora i la plantacions d’arbrat autòcton a la llera del riu Ter (freixes, saücs, verns o oms). També s’ha realitzat un curs de bioenginyeria als jardins de la Devesa, i s’està elaborant el Pla local de prevenció i mitigació de danys del senglar de Girona i el Pla de conservació i manteniment dels rius urbans de Girona. 

En paral·lel, s’han construït nous elements per promoure l’entorn dels rius. En aquest sentit, s’ha millorat l’embarcador de Pedret, s’està construint una rampa d’accés a sota el pont de l’Aigua i s’adequarà un carril bici de Pont Major a Campdorà. Per últim, el consistori ha realitzat actuacions de promoció de la marca “Via de Riu” com la impressió de fulletons i de cartells dels itineraris, i diferents activitats. 

Des del Consorci del Ter s’ha col·laborat en la construcció d’una passera per a vianants i bicicletes sobre el Ter a Manlleu, punt de pas de la Ruta del Ter; i en accions diverses per afavorir la biodiversitat (amfibis, quiròpters, peixos, vegetació autòctona, etc.) i els hàbitats dels espais riberencs en diferents àmbits fluvials. En aquest sentit, es va realitzar un seguiment d’amfibis als espais en custòdia fluvial que té el Consorci del Ter per determinar les espècies presents i les mesures de conservació que s’haurien d’adoptar. El seguiment ha permès detectar fins a 9 espècies d’amfibis. 

També s’ha treballat per a la conservació dels hàbitats fluvials controlant espècies com l’ailant (Ailanthus altissima) i la iuca (Yucca sp.) al Baix Ter, i la budleia (Buddleja davidii) a la capçalera del riu Ter. El TTFS, a més, ha contribuït al projecte de reforçament poblacional de la tortuga d’estany (Emys orbicularis), a definir les actuacions per a la millora de les poblacions de ratpenats i a la construcció de la rampa de peixos de la Pilastra, a la captació de la Sèquia Monar, a Montfullà-Sant Gregori. 

2a edició Aplec dels 4 Rius

D’altra banda, i dins el projecte, s’han portat a terme activitats per acostar la natura i l’espai fluvial a la ciutadania, com una marxa nòrdica a Manlleu i una activitat de navegació amb vela llatina per l’antic pas de Barca de Bescanó. Com a destacat, se celebrarà la segona edició de l’Aplec dels 4 Rius a Girona per donar a conèixer el patrimoni fluvial. Tindrà lloc el cap de setmana del 5 i 6 de juny al parc de les Ribes del Ter i la zona del pícnic del parc de la Devesa, i està organitzat per l’Associació La Sorellona i l’Associació Naturalistes de Girona, amb el suport de l’Ajuntament de Girona, el Consorci del Ter i POCTEFA.

Aquest any, amb el nom d’Aplec del Rius, la iniciativa també incorpora les ciutats de Lleida i Perpinyà, que faran actes en dates similars. A Girona es combinaran activitats de sensibilització i divulgatives com tallers naturalistes i la fira d’entitats, amb propostes més lúdiques com una gimcana. Enguany, en el marc d’aquest POCTEFA,  també s’avaluarà el potencial turístic del riu Ter i es faran noves activitats obertes a la ciutadania a altres poblacions del Ter. 

 

Tríptic de la marca “Via de Riu”
Cartell de la segona edició de l’Aplec dels 4 Rius
Aplec dels 4 rius
Tornar
— 100 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 100 de 199 resultats.