Header: Notícies

Notícies i comunicats

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR) - fitxa

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR)

Adreça:
Ajuntament de Girona
Pl. del Vi, 1 - 17004 GIRONA

Horaris 2024

Es recomana demanar:
CITA PRÈVIA

Telèfon. Informació ciutadana:
972 419 010

Telèfon. Centraleta:
972 419 000

A/e:
ajuntamentinforma@ajgirona.cat

Web:
www.girona.cat/oamr

Registre electrònic:
seu.girona.cat

Bústia d'avisos i suggeriments:
www.girona.cat/avisos

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Girona suma 32 hectàrees més d’espai natural amb l'adequació de les Deveses d'en Bru

S’ha creat una xarxa d’itineraris en aquest punt situat a la banda oest del pont de Fontajau. El Consorci del Ter té signat un acord de custòdia del territori amb la propietat per 10 anys prorrogables.

Fotografia de la roda de premsa de la Devesa d’en Bru

La ciutat de Girona ha guanyat 32 hectàrees d’espai natural amb l’adequació de les Deveses d’en Bru, situades a la banda oest del pont de Fontajau. En aquest punt, s’ha creat una xarxa d’itineraris perquè la ciutadania pugui descobrir l’entorn tot fent esport o caminant. També s’han realitzat tasques de conservació i millora de l’espai. Aquest matí, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el regidor de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Girona, Martí Terés; el director dels Serveis Territorials de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya a Girona, Pere Saló; la presidenta del Consorci del Ter, Àstrid Desset, i un dels propietaris de la finca Deveses d’en Bru, Francesc Fontanet, han presentat en roda de premsa les actuacions que s’han portat a terme.

“Aquesta és una grandíssima notícia per tota la demarcació. Tenim 32 hectàrees més a la ciutat per a l'ús i gaudi de la ciutadania que, a més a més, suposen una oportunitat per posar en coneixement de les persones la biodiversitat del territori i que són una eina per preservar la salut física i mental de tots i totes”, ha explicat l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, que ha aprofitat per animar els veïns i veïnes a utilitzar l’espai “sempre preservant-lo, i mantenint-lo digne i amable”. 

El maig de 2019 el Consorci del Ter va signar un acord de custòdia del territori amb la propietat per 10 anys prorrogables. L’objectiu del conveni és recuperar i conservar les Deveses d’en Bru i permetre la millora i conservació dels hàbitats i les espècies pròpies d’un espai periurbà fluvial inclòs a la Xarxa Natura 2000 pels seus valors naturals, tot fent-lo compatible amb un ús públic racional i sostenible. 

Els treballs, que han tingut un cost de 50.496,81 euros (IVA inclòs), estan a càrrec del Consorci del Ter i s’han finançat amb una subvenció del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i una aportació de l’Ajuntament de Girona. El consorci va aprovar el juliol l’adjudicació dels treballs a les empreses que van obtenir més puntuació en el procediment de contractació per a dur a terme diferents actuacions per a l’ordenació, ús públic, increment de la biodiversitat i gestió general de l’espai en custòdia. 

Una de les actuacions més destacades ha estat la creació d’una xarxa d’itineraris controlada i senyalitzada, aportant elements de guiatge i informatius dels valors naturals de l’espai. També s’han instal·lat elements que impediran l’accés rodat als vehicles no autoritzats, en concret una tanca amb cadenat. Només tindran accés autoritzat els serveis de manteniment i millora de l’espai, així com els propietaris dels terrenys i l’Ajuntament de Girona.

Tots els camins són aptes per a bicicletes i vianants. Aquests s’han desbrossat i s’han retirat les deixalles i abocaments existents a l’espai (una dotzena de pneumàtics, 2 m³ de runa i 15 bosses industrials de deixalles; a banda de diversos elements voluminosos com canonades de PVC, bicicletes, etc). Els itineraris seleccionats per formar part de la xarxa de senders de Deveses d’en Bru tenen una longitud aproximada de 3 quilòmetres. 

D’altra banda s’ha millorat la rampa d’accés per a vianants i ciclistes al sector de Fontajau que és l’accés principal a la finca. El tram fa aproximadament 70 metres de longitud.

Per a la conservació d’hàbitats i espècies de flora i fauna, s’ha actuat per eliminar espècies exòtiques invasores de flora que amenacen comunitats naturals d’interès per a la conservació com salzedes, alberedes i freixenedes. També s’han reduït les poblacions d’espècies de tortugues aquàtiques al·lòctones i es farà un seguiment de les poblacions de quelonis autòctons, tant tortuga d’estany com tortuga de rierol, a la zona. 

A més, es volen afavorir les poblacions de ratpenats -fauna útil pel control de plagues- amb la instal·lació de caixes-niu i amb l’adequació d’una caseta prefabricada per a la reproducció, aclimatació o repòs que servirà de refugi. També s’han creat punts de refugi i d’hibernació per a les poblacions d’amfibis, rèptils i petits mamífers i s’ha enderrocat una estructura obsoleta, en forma de U i d’1 metre d’alçada,  que generava impactes paisatgístics i permetrà, ara, recuperar hàbitats naturals. 

Per últim, s’ha instal·lat una pantalla aguait de fusta al voltant de la bassa amb obertures de diferents alçades per tal que a través d’elles la ciutadania pugui observar els animals. A la pantalla s’hi ha instal·lat senyalització interpretativa perquè els usuaris puguin identificar bé les espècies de fauna i flora de l’entorn.

Les Deveses d’en Bru formen part del projecte d’infraestructura verda urbana La Vora de Girona, una iniciativa dissenyada pel consistori gironí, el paisatgista Martí Franch i la Federació d'Associació de Veïns de Girona, que té per objectiu apropar la natura a la ciutadania i posar-la en valor, i que amb aquesta actuació segueix guanyant nous espais naturbans.

Tornar
— 100 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 100 de 199 resultats.