Notícies | Coronavirus
Actualització: Novetats en les mesures de l’Ajuntament de Girona per evitar la propagació del COVID-19 i mitigar-ne els efectes (18 h)
El festival de dansa Girona en Moviment cancel·la l’edició d’aquest any a causa de les mesures implantades per frenar la propagació del coronavirus i fixa la nova data de l’esdeveniment del 8 a l’11 de juliol del 2021
L’Ajuntament de Girona destinarà 381.800 euros a ajudes pel sector artístic i cultural de la ciutat. Per aquest 2020, s’ha previst un increment excepcional de les beques i subvencions en aquest àmbit per pal·liar els efectes de la crisi provocada pel COVID-19. L’objectiu és ajudar aquest sector que s’ha vist greument perjudicat per les mesures implementades per frenar la pandèmia.
Una de les apostes principals ha estat l’increment fins als 200.000 euros de l’import destinat als Ajuts Girona Kreas, com ja es va anunciar, i l’augment fins als 100.000 euros de les subvencions Amplia Cultura. Aquesta convocatòria s’ha vist incrementada en 70.000 euros, ja que l’any passat s’hi van destinar 30.000 euros. A més a més, dins d’aquest paquet s’ha creat una nova línia de suport destinada a activitats culturals amb finalitat inclusiva i d’acció social, que es distingeix de la línia d’activitats culturals complementàries a l’oferta municipal.
Altres modalitats d’ajudes municipals que s’han reforçat aquest 2020 són els acompanyaments o residències artístiques. El programa de suport a la creació de La Marfà – Centre de Creació Musical s’ha incrementat enguany en 40.000 euros, arribant a un pressupost total de 61.800 euros. A més, s’ha creat el programa d’acompanyament a projectes audiovisuals i cinematogràfics de la Girona Film Office amb 20.000 euros de pressupost.
Per la seva banda, el Bòlit, Centre d’Art Contemporani de l'Ajuntament de Girona continua amb la seva línia d’intercanvis amb altres centres d’art i ofereix una beca per a l’intercanvi amb La Chambre Blanche (Quebec) de 3.100 euros i una altra amb Rad’Art Project (Itàlia) de 1.650 euros. Aquest any comença una nova col·laboració amb Lo Pati – Centre d’Art de les Terres de l’Ebre (Amposta) amb un concurs de projectes que ofereix 1.208,79 euros. També continua el projecte Bòlit Mentor, amb 17.500 euros d’honoraris per al comissariat i artistes més producció. Així mateix, enguany es convoca el concurs de projectes vinculats a la ceràmica, en col·laboració amb l’Escola Municipal d’Art (EMA), amb 1.150 euros, IVA inclòs, i l’aportació de material del centre.
Tota la informació relativa a aquestes ajudes es pot consultar al web municipal. En aquest mateix espai es troben les bases de cada línia de subvencions i aviat també es publicaran les convocatòries corresponents amb els terminis de presentació de sol·licituds.
En paral·lel, per ajudar en tot el procés de presentació de sol·licituds, l'Oficina de Foment de les Arts (OFA) ofereix un servei d’assessorament i suport al sector artístic i creatiu, i a empreses del sector de les indústries culturals i creatives de Girona i el seu entorn en els àmbits de la creació, producció, exhibició i promoció exterior. Aquesta oficina atén també les necessitats generals o específiques de projectes emergents i professionals en qualsevol estadi de desenvolupament que es trobin.
Seguint en l’àmbit cultural, el festival de dansa Girona en Moviment ha cancel·lat l’edició d’aquest any a causa de les mesures implantades per frenar la propagació del COVID-19 i per garantir la salut i la seguretat de tots els assistents, artistes i equips. L’esdeveniment té com a principal objectiu la recaptació de fons per ajudar la Fundació Oncolliga Girona en la seva tasca de suport als malalts de càncer. El festival s’havia de celebrar del 9 al 12 de juliol i el programa incloïa dos espectacles de gran format al Teatre Municipal amb presència de ballarins internacionals. A tots aquells que ja hagin adquirit entrades per la gala inaugural “Catalunya dansa contra el càncer”, se’ls retornarà l’import. Els organitzadors, la Fundació Oncolliga Girona i l’Associació Cultural David Rodríguez, ja tenen dates per a la celebració del festival l’any que ve. Tindrà lloc del 8 a l’11 de juliol del 2021 i comptarà, un cop més, amb el suport de l’Ajuntament de Girona.
D’altra banda, l’ús de dispositius mòbils a la via pública ha augmentat amb les primeres mesures de desconfinament decretades, segons les dades que recull la Unitat Municipal d’Anàlisi territorial (UMAT) de l’Ajuntament de Girona. Les primeres dues setmanes de l’estat d’alarma, del 16 al 29 de març, es van compatibilitzar 437.816 dispositius al carrer. Una xifra que contrasta amb els 1.000.016 dispositius que es van registrar durant les dues setmanes anteriors, del 2 al 15 de març. Durant el període d’estat d’alarma, l’ús dels mòbils a la via pública va disminuir encara més. Del 30 de març el 12 d’abril, es van comptabilitzar 389.678 mòbils únics als carrers de Girona.
Tanmateix, amb la tornada a l’activitat laboral de les activitats no essencials, es va produir un repunt, i del 13 al 26 d’abril la xifra va créixer fins als 427.143 dispositius. Aquesta tendència a l’alça ha continuat a mesura que s’han anat implementant mesures de desconfinament, com ha estat la sortida dels menors de 14 anys al carrer i la posterior sortida per franges d’edat i per fer esport. Així, del 27 d’abril al 10 de maig, s’han registrat 583.759 dispositius al carrer, la xifra més alta des de l’inici de l’estat d’alarma, i més pròxima els 1.000.016 dispositius que es va registrar abans del confinament.
Aquestes dades són un indicador de l’afluència de persones que han tingut aquests dies els carrers de la ciutat, ja que mostren el nombre de mòbils únics (imac) que s’han captat en els punts WIFI que el consistori té actius en divuit emplaçaments diferents i que es recullen amb finalitats únicament analítiques. Cal aclarir que, cada dispositiu només es comptabilitza un cop encara que l’hagin captat diverses antenes.
En matèria de seguretat, entre la Policia Municipal de Girona i els Mossos d’Esquadra es van denunciar ahir 40 persones per incomplir el confinament.
L’Ajuntament de Girona manté obert el telèfon d’atenció ciutadana 972 419 010, de dilluns a divendres de 8 h a 18 h, i dissabte, de 9 h a 14 h per resoldre els dubtes que puguin sorgir. Els diumenges i festius estarà inactiu. També s’emplaça a la ciutadania a mantenir-se informada sobre les últimes novetats a través dels canals oficials de l’Ajuntament i de la Generalitat de Catalunya.