Header: Policia Municipal

Policia municipal

Policia Municipal de Girona

Policia Municipal de Girona

Cap de la policia:
Joan Jou Matamala

Adreça:
C. Bernat Bacià, 4
17001 - GIRONA

Telèfons:
092 
972 419 092 (des de fora de Girona)

Cita prèvia:
Cal demanar cita prèvia per a denúncies i gestions amb la policia municipal.

Web:
www.girona.cat/policia

Avisos i suggeriments:
Per avisos i suggeriments podeu utilitzar la Bústia d'Avisos de l'Ajuntament de Girona.

Xarxes: Policia municipal

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Ajuntament integra el sistema d’informació de la Policia Municipal amb la plataforma de gestió d’expedients del consistori

Es tracta d’un programa fet a mida que respon al model de policia de proximitat de la ciutat i que encaixa amb les necessitats específiques del cos policial. Entre altres avenços, la millora en els recursos de gestió permet traslladar més agents a fer tasques de carrer i oferir una major quantitat de serveis a la ciutadania.

Dimarts 01/04/2025 - 14.16 h

L’Ajuntament de Girona, a través del Servei de Sistemes i Tecnologies de la Informació, ha integrat totalment el sistema d’informació que fins ara utilitzava la Policia Municipal amb la plataforma de gestió d’expedients (RITA) del consistori. El programa substitueix el Sistema d’Informació Policial de Catalunya de la Generalitat de Catalunya (SIPCAT), una eina obsoleta i que la mateixa Generalitat ha comunicat que posarà en desús properament. La nova dinàmica ja està en marxa i és la que utilitzen tots els i les agents de la policia des de mitjans d’aquest mes.

Gràcies a aquesta integració, la Policia Municipal disposa d’un programa fet a mida que respon al model de policia de proximitat de la ciutat i que encaixa amb les necessitats específiques del cos policial. L’eina està desenvolupada amb tecnologia moderna accessible des dels dispositius mòbils dels agents i permet millorar ostensiblement l’eficàcia de la gestió administrativa i donar una major autonomia als i les agents, entre altres avenços.

“La millora i l’eficàcia de la tasca policial no es pot entendre si no s’optimitzen les eines tecnològiques. Des de l’Ajuntament hem sigut capaços d’identificar quines són les tasques policials que es poden desenvolupar i perfeccionar a través de la tecnologia, i fer aquest salt endavant. La millora en els recursos, tant pel que fa als dispositius mòbils de què disposen els agents com pel fet d’integrar programes de gestió, ens permet millorar l’eficiència, traslladar més agents a fer tasques de carrer i oferir una major quantitat de serveis a la ciutadania. I no ens quedarem només aquí, sinó que seguirem invertint en les millores tecnològiques que facin falta”, ha destacat la tinenta d’alcaldia i regidora de Convivència i Seguretat de l’Ajuntament de Girona, Sílvia Aliu i Gifre.

Per la seva banda, la regidora de Contractació, Patrimoni i Serveis Informàtics del consistori, M. Àngels Planas i Crous, ha explicat que “la integració del sistema d'informació de la Policia Municipal amb el sistema de l'Ajuntament és un pas endavant imprescindible en la millora de la gestió interna del cos, que a la pràctica, suposarà una millor coordinació. La millora de la seguretat a la ciutat també passa per l'actualització i la modernització de les eines amb les quals treballen els agents de la policia”. 

Dues de les principals millores que s’han aconseguit amb la integració són l’eficàcia de la gestió administrativa i la dotació d’una major autonomia als i les agents de la policia, que ara poden efectuar directament diverses feines organitzatives i relacionades amb la tasca policial. En aquest sentit, des dels dispositius mòbils els agents poden crear i modificar patrulles, incloure-s’hi o donar-se’n de baixa, o generar serveis, modificar-los, assignar-se’ls i marcar quan hi arriben i quan en surten. Amb l’anterior sistema, els agents ho havien de comunicar tot per ràdio als serveis centrals, des d’on es feien les gestions, un procés que requeria més temps i recursos.

Tot plegat encaixa amb el model de policia de proximitat que impulsa l’Ajuntament de Girona, on l’agent té capacitat de decisió, autonomia i proactivitat a l’hora de dur a terme la seva feina, i ha de disposar dels recursos necessaris per desenvolupar la tasca policial de la manera més eficient, eficaç i efectiva possible. D’aquesta manera la seva figura es pot apropar a la ciutadania i gaudir d’una major legitimitat.

El RITA també possibilita afegir les minutes, que fins ara s’havien de generar externament, signar, escanejar i pujar al sistema, i que la persona supervisora les signi i validi des del mateix entorn. Aquests documents poden incloure fotografies o gravacions de veu, i es poden generar de forma automàtica a partir dels àudios, tot per via digital i amb la possibilitat de vincular-los a qualsevol expedient municipal.

A banda, el nou mòdul facilita i agilitza l’alta i la tramitació posterior d’actes policials i d’informes, ja que els i les agents els poden entrar al moment i estirar dades d’identificació o d’actes previs, de manera que s’eviten errors i es guanya rapidesa. També permet revisar els històrics de serveis, multes o actes en què s’ha vist implicada una determinada persona o vehicle, així com consultar dades de la Direcció General de Trànsit en temps real.

Finalment, entre els avantatges que comporta el desenvolupament del programari des de les dependències municipals, cal destacar el fet que s’hi poden aplicar millores i actualitzacions permanents, i oferir l’explotació de dades concretes, de manera estructurada i a l’instant.

Nota: Us enviem, adjunta, una imatge de dos agents de la Policia Municipal.  
 

Tornar