Header: Notícies

Notícies i comunicats

Oficina de Comunicació

Oficina de Comunicació

Àrea de què depèn:
Alcaldia

Persona responsable:
Sra. Sílvia Planas Dalmau

Adreça:
Plaça del Vi, 1, 1a planta
17004 - GIRONA

Telèfon:
972 419 502 - 972 419 433

A/e:
comunicacio@ajgirona.cat

Web:
www.girona.cat/comunicacio

Publicador de continguts

El festival MOT 2017 es fixa en el binomi passat i literatura

La quarta edició del festival tindrà lloc a Olot i Girona entre els dies 23 de març i 1 d'abril de 2017.

El MOT, festival de literatura Girona-Olot, arriba el 2017 a la quarta edició. Aquest cop s’inspira en el lema “Escriure el passat”, i vol explorar els usos del passat en la literatura contemporània a través de múltiples punts de vista i de diversos gèneres literaris. Comissariat per la doctora en Filologia i professora de literatura contemporània a la Universitat de Girona Mita Casacuberta, el MOT portarà a Olot i Girona autors de primera línia de l’escena internacional, com ara Patrick Deville, Edward Rutherford o Leonardo Padura; estatal, amb Almudena Grandes o Santiago Posteguillo, i catalana, amb autors com ara Carme Riera, Ramon Solsona, Albert Sánchez Piñol, Gemma Ruiz o Enric Calpena. El festival MOT és una iniciativa conjunta dels ajuntaments de Girona i Olot, i s’organitza amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona, i amb la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell. 

El tinent d’alcalde i regidor de Cultura, Carles Ribas, ha descrit el MOT com “un festival atrevit, únic i que té la voluntat de buscar l’excel·lència” i ha destacat que “la literatura ha de ser un element vertebrador de la societat”. També ha avançat que el barri de Sant Narcís acollirà el ver-MOT, un acte de lectura a l’aire lliure, amb l’objectiu d’obrir el festival a la ciutat perquè tots els barris puguin gaudir-ne. Per la seva banda, el tinent d’alcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Olot, Josep Berga, ha fet un “balanç molt bo de la col·laboració entre els dos ajuntaments aquests anys” i ha manifestat que “espero que continuï molt temps més”. 

El programa del MOT s’estructura fonamentalment a partir de diàlegs distesos entre autors de qualitat contrastada i intel·lectuals, sempre al voltant d’un eix temàtic, que canvia cada any. Precisament, la proximitat entre autors i lectors, la qualitat de les propostes i la selecció d’un tema diferent a cada edició són tres de les característiques que marquen l’ADN del festival. Aquestes particularitats han de permetre al MOT assolir el seu objectiu principal: fomentar la lectura i la divulgació literària apropant escriptors de primera línia a un públic que cada cop transcendeix més a les comarques gironines. La directora del festival a Girona, Glòria Granell, ha explicat que el lema escollit aquest 2017, “Escriure el passat”, “és un recurs literari per entendre el present”. 

A banda del Ver-mot, que enguany es farà a la plaça de l’Assumpció, aquest 2017 s’engegarà també la iniciativa +MOT, que es portarà a terme prèviament al festival (del 6 al 17 de març) i en el marc de la qual es portaran a terme activitats de formats diversos. 

A més de canviar de tema en cada edició, el MOT cada any confia la seva imatge gràfica a un equip de dissenyadors diferent. El 2017, l’encàrrec ha recaigut sobre els banyolins Enserio, que han introduït imatges històriques de les dues ciutats seu del MOT com a recurs gràfic per transmetre el concepte de passat. Per reforçar la idea del transcurs del temps, s’han disposat les fotografies a mode de pel·lícula cinematogràfica en moviment. El procés de cerca i selecció de les imatges s’ha fet de la mà del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (Arxiu Històric de Girona), en el cas de Girona, i del Servei d’Imatges de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, en el cas d’Olot. 

El MOT va néixer el 2014 fruit de l’esforç conjunt dels ajuntaments de Girona i Olot, amb una primera edició dedicada a la literatura fantàstica i comissariada per David Roas. El 2015 el festival es va fixar en la relació entre literatura i ciutats, mentre que l’any passat el protagonisme va ser per a les vides escrites. Tant el 2015 com el 2016 la comissaria del MOT va anar a càrrec de professora Mita Casacuberta, que en l’edició del 2017 assumeix un cop més aquesta responsabilitat al capdavant de la programació del MOT. 

Tornar
— 100 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 100 de 198 resultats.