Header: Notícies

Notícies i comunicats

Oficina de Comunicació

Oficina de Comunicació

Àrea de què depèn:
Alcaldia

Persona responsable:
Sra. Sílvia Planas Dalmau

Adreça:
Plaça del Vi, 1, 1a planta
17004 - GIRONA

Telèfon:
972 419 502 - 972 419 433

A/e:
comunicacio@ajgirona.cat

Web:
www.girona.cat/comunicacio

Publicador de continguts

Girona celebra aquest diumenge el 130è aniversari de la inauguració de l'enllumenat elèctric a la ciutat

Aquesta efemèride coincideix amb la cloenda del Festival Internacional de Mapping de Girona, una proposta en què la llum és un dels atractius principals.

Girona celebrarà aquest diumenge el 130è aniversari de la inauguració i posada en funcionament del sistema d’enllumenat elèctric de la ciutat. Aquesta efemèride coincidirà diumenge amb la jornada de cloenda de la tercera edició del Festival Internacional de Mapping de Girona (FIMG), un festival en què la llum és precisament un dels atractius principals a través de videoprojeccions en façanes d’edificis singulars de la ciutat. 

L’enllumenat públic de Girona va ser inaugurat el 24 de juliol de 1886 per iniciativa de l’Ajuntament de la ciutat i per substituir l’enllumenat de gas existent fins aleshores. Amb aquesta actuació, Girona es va convertir en la primera ciutat de l’Estat espanyol a fer una instal·lació global d’enllumenat elèctric als seus carrers amb la col·locació de làmpades d’incandescència nodrides per corrent altern. * 

La instal·lació va ser encarregada a la casa Planas i Flaquer i es va ubicar a la Central del Molí. Tres anys abans de la inauguració, es va instal·lar una dinamo a la central i es va fer un petit assaig d’enllumenat per electricitat, que va anar a càrrec de Narcís Xifra. El 1884 es va nomenar una comissió per estudiar la substitució de l’enllumenat de gas per l’elèctric i el 1885 es van instal·lar cinc llums d’arc voltaic a la ciutat: quatre a la rambla de la Llibertat i d’Àlvarez i un a la plaça de la Constitució.*  

* Aquesta informació està extreta del llibre "L’enllumenat elèctric a Girona. 1833-1930", de Ramon Alberch, Pere Freixas i Emili Massanas [et al.].

Tornar
— 100 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 100 de 198 resultats.