Header: Notícies

Notícies i comunicats

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR) - fitxa

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR)

Adreça:
Ajuntament de Girona
Pl. del Vi, 1 - 17004 GIRONA

Horaris 2024

Es recomana demanar:
CITA PRÈVIA

Telèfon. Informació ciutadana:
972 419 010

Telèfon. Centraleta:
972 419 000

A/e:
ajuntamentinforma@ajgirona.cat

Web:
www.girona.cat/oamr

Registre electrònic:
seu.girona.cat

Bústia d'avisos i suggeriments:
www.girona.cat/avisos

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L'Ajuntament de Girona i Música Antiga de Girona editen la "Missa de rèquiem" del funeral del bisbe Palmero compost pel mestre de capella Francesc Juncà

Es tracta del sisè volum d'una col·lecció d'obres musicals litúrgiques de segles passats que fa anys que des de l'entitat treballen per poder recuperar.

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Carles Ribas, i el coordinador general de l’associació Música Antiga de Girona, Jaume Pinyol, han presentat aquest matí el CD Missa de rèquiem, que el mestre de capella i sacerdot gironí Francesc Juncà va compondre per al funeral del bisbe Manuel Antonio de Palmero i Rallo, que va tenir lloc a la Catedral de Girona el 1774.

 

Aquest és el sisè volum de la col·lecció de peces litúrgiques de segles passats que des de l’entitat Música Antiga de Girona fa anys que treballen per poder recuperar. L’Ajuntament de Girona ha col·laborat un cop més amb l’associació per poder editar aquest nou volum. Anteriorment, s’havien dedicat produccions a la música gironina de l’època napoleònica o als mestres de la capella de la Catedral de Girona Josep Gaz i Manuel Gònima. L’última peça, editada el 2015, va reproduir el primer, i fins ara únic, oratori del segle XVIII que s’ha gravat a l’Estat.

 

“Aquesta producció que avui presentem té com a objectiu donar un valor afegit el patrimoni immaterial de Girona, gràcies a la difusió i al major coneixement d’aquesta música que ha quedat preservada durant segles en diferents espais de la nostra ciutat. Per a nosaltres és important treballar en diferents àmbits de la cultura i preservar el patrimoni cultural propi”, ha assegurat l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, que ha aprofitat la presentació d’aquest matí per agrair a l’entitat Música Antiga de Girona la “delicada i minuciosa” tasca que fan.

 

Francesc Juncà (Sabadell, 1742 – Girona, 1833) va ser segon mestre de capella de Santa Maria del Mar abans de guanyar la plaça de Girona el 1774. El 1780 va guanyar les oposicions de mestre de capella a Toledo, on es va jubilar el 1792. Un cop jubilat, va venir a viure a Girona, on va morir el 1833. L’estil musical utilitzat per Juncà és conegut avui com a estil galant per a alguns especialistes, estil que defuig de les complexitats del barroc i utilitza melodies fàcils i agradables acompanyades d’una instrumentació efectista, més proper a peces que es componien a Viena o a París, a diferència dels seus antecessors Gaz (que mirava cap a la cort de Madrid a l’hora de compondre) o Gònima (que mirava cap a Nàpols).

 

Música Antiga de Girona és una associació fundada l'any 2000 que es dedica a la difusió dels tresors musicals provinents de l'arxiu capitular de la Catedral de Girona corresponents al segle XVIII. Ha digitalitzat més de 700 partitures d'aquesta època i les va difonent a través de concerts i de l’edició de CD. La seva tasca, única a tot l'Estat espanyol, pretén oferir als oients el marc sonor més proper possible a l'original, utilitzant instruments rèpliques dels de l'època i amb programes de mà explicatius de les singularitats més destacades de les obres.
 

Tornar
— 100 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 100 de 199 resultats.