Notícies
El recompte de sense sostre xifra en 60 persones les que dormen al ras a Girona i 242 les que no tenen llar
De les 242 persones, 60 romanen al carrer –una de les quals a les fàbriques del carrer de Barcelona-, 58 en tretze cases ocupades on només dormen i 124 s'ubiquen al centre La Sopa, en pisos d'inclusió o en altres recursos socials de la ciutat.
El recompte de persones sense sostre efectuat ahir al vespre a Girona xifra aquest col·lectiu en un total de 242 persones a la ciutat. D’aquestes, 60 romanen al carrer –una de les quals a les fàbriques del carrer de Barcelona-; 58 en cases ocupades on només dormen, i les 124 restants s’ubiquen al Centre La Sopa, en pisos d’inclusió o en altres recursos de la ciutat. De les 60 persones que es van localitzar ahir al carrer, 57 són homes i 3 són dones i un 63% són de nacionalitat estrangera.
Un grup de 200 persones voluntàries va ser l’encarregat d’efectuar ahir el recompte. La tinenta d’alcalde i regidora d’Igualtat, Drets Socials, Treball, Joventut i Seguretat de l’Ajuntament de Girona, Sílvia Paneque, ha agraït “profundament l’excel·lent feina feta amb la convicció compartida que el sensellarisme ha de trobar solucions urgents a la ciutat”.
La distribució i organització del recompte ha aportat dades sobre la localització d’aquestes 60 persones als diferents barris de la ciutat. Tretze són a Santa Eugènia (11 homes i 2 dones); una a Mas Xirgu; una altra a Fontajau; quatre a Palau i l’Avellaneda; una a Montilivi-La Creueta; catorze al Barri Vell; nou a Sant Daniel i Torre Gironella; dotze a l'Eixample (11 homes i 1 dona); una a Vistalegre, i quatre a la Devesa.
La regidora Sílvia Paneque ha destacat la singularitat del recompte de Girona en relació amb la resta de ciutats que l’han portat a terme. “A Girona hem fet una enquesta voluntària que permetrà conèixer millor el perfil i les necessitats de les persones sense llar. És una iniciativa que valorem molt positivament ja que s’han contestat un total de 42 enquestes, el resultat de les quals ja s’està processant”, ha explicat.
Paneque ha dit que “aquest problema s’ha d’afrontar des dels Ajuntaments i amb la coordinació del món municipal i el suport de la Generalitat. El document demostra que les dades eren les que ja havien aproximat els serveis tècnics en drets socials de l’Ajuntament, els quals treballen i col·laboren amb entitats per tractar aquesta problemàtica. Però que requereixen d’un suport més ampli i pensar i tractar la problemàtica des de l’àmbit català”. La regidora ha manifestat que cal “posar a disposició d’aquestes persones un circuit de suport de reinserció per superar les dificultats, poder-se establir de manera autònoma i trobar una feina”.
La directora del Centre d'Acolliment i Serveis Socials La Sopa, Rosa Angelats, per la seva banda, ha ressaltat la normalitat amb què es va desenvolupar la iniciativa ahir, seguint el dispositiu previst, i ha agraït la participació de les diverses entitats i dels més de 200 voluntaris que van fer possible el recompte.