Notícies
El projecte “La Vora” de Girona guanya el premi Landezine International Landscape Award 2020
Es tracta d’un ambiciós propòsit de ciutat que vol posar en xarxa tots els paisatges i espais naturals del municipi per crear una infraestructura verda de 600 hectàrees
El projecte “La Vora” de Girona ha guanyat el premi Landezine International Landscape Award (LILA) 2020, en la categoria d’infraestructura. Es tracta d’un ambiciós propòsit de ciutat que vol posar en xarxa tots els paisatges i espais naturals, a tocar de Girona, sovint fraccionats i desconnectats i crear una gran infraestructura verda accessible de 600 hectàrees. El projecte, iniciat el 2014, ha estat ideat per l’Estudi Marti Franch i l’execució està a càrrec de l’Ajuntament de Girona.
“El projecte ‘La Vora’ és una nova manera d’entendre la ciutat i de posar a l’abast del conjunt dels veïns i veïnes de Girona un entorn natural molt proper que ha estat tradicionalment arraconat. El premi és un reconeixement a aquesta manera d’entendre les ciutats d’avui, integrades i ambientalment responsables, i a més a més fer-ho de manera realista i pràctica. Des de l’Ajuntament tenim l’objectiu d’anar implementant de mica en mica ‘La Vora’, felicitem l’Estudi Marti Franch i a tot el personal municipal que hi treballa. De ben segur que aquest guardó serà una nova empenta per al projecte i el situarà com a referent internacional en el sector”, ha afirmat l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas.
Landezine és una plataforma digital sobre arquitectura del paisatge i el web de referència internacional d’aquest sector. Aquest guardó, que es va establir l’any 2016, té per objectiu reconèixer projectes paisatgístics d’arreu del món, així com els seus autors. Enguany, el jurat ha reconegut el projecte “La Vora” de Girona tant pel seu procés, “un model de baix cost que es pot repetir i adaptar a molts llocs”, com pels seus resultats, “un conjunt d’espais modestos, poètics i útils que enriqueixen enormement la qualitat de vida dels gironins i gironines”.
L’objectiu del projecte és apropar la natura a les persones oferint-los espais verds per al benestar, la salut, l’esport i el gaudi del paisatge i convertir “la vora” en l’equipament públic més gran de la ciutat. Aquest espai va des de les terrasses i fortificacions de les Pedreres i Montjuïc fins a les ribes del Ter, l’Onyar, Galligants i el Güell; la plana i horta de Campdorà i Santa Eugènia; l’auroneda de Torre Gironella, les rouredes de Palau i una miríada de racons. Quan la Vora estigui totalment implementada, el 87% de la ciutadania estarà a menys de 10 minuts, a peu, de la natura.
El procés es va iniciar el 2014 amb dos projectes pilot, a Torre Gironella i a les ribes del Ter, a càrrec de la brigada municipal de manteniment del paisatge de l’Ajuntament de Girona. En una primera fase, es van destacar les peculiaritats del lloc i, a partir d’això, es va crear una nova estètica natururbana amb mobiliari i objectes fets a mida per crear miradors i àrees de descans. El cost mitjà d’aquestes intervencions oscil·la entre 1 i 2 € el metre quadrat a l’any. El projecte també inclou l’organització de festivals i programes educatius per promoure la zona.
A partir d’aquesta prova pilot, s’està elaborant el projecte d’infraestructura a gran escala basat en diverses caminades ciutadanes, que consta de 13 circuits i 30 parcs naturbans i que acabarà creixent fins a les 600 hectàrees. De moment, s’ha actuat a les ribes del riu Galligants i a l’itinerari que va des dels jardins de John Lennon fins a la torre Suchet, a la zona de la pujada a la Torrassa. També s’han desenvolupat cartells amb informació sobre el projecte que porten per títol “12 maneres de mirar la Vora”.