Notícies
L’Ajuntament de Girona i La Sorellona creen una nova bassa a la Devesa
L’objectiu de l’actuació és afavorir la renaturalització de la ciutat i fomentar la biodiversitat.
L’Ajuntament de Girona i La Sorellona han creat una nova bassa al parc de la Devesa, ubicada a la zona boscosa que hi ha darrera l’esplanada de la Copa. L’objectiu de l’actuació, que forma part de la iniciativa de recuperació de les basses de la ciutat dins del projecte GiroNat, és afavorir la renaturalització de la trama urbana de Girona i fomentar la biodiversitat.
A hores d’ara, la bassa ja s’ha omplert amb aigua de la pluja. Per deixar-la a punt, després de cavar la terra es va impermeabilitzar el terreny per evitar pèrdues d’aigua. El proper pas serà dotar la bassa de vegetació aquàtica per afavorir la fauna i la flora autòctones. Aquests treballs es realitzaran a través d’una acció de voluntariat ambiental liderat per La Sorellona.
“La renaturalització de la ciutat és necessària per mitigar els efectes del canvi climàtic. Amb aquesta nova bassa la Devesa guanyarà biodiversitat afavorint l’arribada de nova fauna i flora, amb els beneficis que això comporta a una ciutat com Girona”, ha remarcat el regidor d’Acció Climàtica de l’Ajuntament de Girona, Sergi Cot Cantalosella.
En el marc del GiroNat, l’Ajuntament i La Sorellona tenen previst recuperarà un total de 24 basses de la ciutat i crear-ne 20 de noves. De moment, se n’han fet un total de sis, repartides per quatre barris de Girona, a banda de la que s’ha excavat ara a la Devesa. En concret, se n’ha creat al voltant de la torre de Taialà (Germans Sàbat), dues a la font del Ferro (Sant Daniel), una al castell de Montjuïc (Montjuïc) i dues a l’espai verd de Puigvistós (Montilivi). A més, està previst que, properament, es creïn basses en tres punts més. Dues a la zona verda situada a prop de l’entrada oest del parc del Migdia (Pla de Palau – Sant Pau), una al costat de la parròquia de Sant Feliu de Domeny (Domeny) i una als jardins de John Lennon (Vall de Sant Daniel).
A banda, també s’han recuperat fins ara deu basses ja existents en vuit barris diferents de la ciutat. Es tracta de les basses següents: la dels jardins de la Jueva, la dels jardins del Dr. Figueres, la bassa vermella de la torre d’en Rosés (Sant Daniel), l’estany del cementiri Nou de Girona (Vila-roja), la bassa circular dels aiguamolls de Santa Eugènia a les Hortes (Santa Eugènia), la bassa de la Figuera de la torre de Taialà (Germans Sàbat), la bassa de la plaça de l’Assumpció (Sant Narcís), la de l’escola de Domeny (Domeny), la del bosc terapèutic de Palau (Palau-sacosta) i la de l’abeurador de les Pedreres, prop de la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona (Pedreres-Fora Muralla).
GiroNat és un projecte compartit de ciutat, perdurable i demostratiu, que impulsa la biodiversitat i la infraestructura ecològica com a eixos vertebradors d’un gir de 180 graus cap a una renaturalització urbana, transformant Girona en una ciutat més verda, resilient i saludable. El projecte proposa una transformació urbana que doni resposta als reptes i oportunitats que afronta Girona com a ciutat mediterrània, universitària i educadora, socialment diversa, fluvial i pròxima a la natura.
El projecte, que compta amb una subvenció dels fons europeus Next Generation, està coordinada per l’Ajuntament de Girona i té el suport de la Universitat de Girona i de les entitats ambientalistes Associació La Sorellona, Associació Xarxa per la Conservació de la Natura, SEO Birdlife (Societat Espanyola d’Ornitologia) i la Fundació Institut Català per la Recerca de l’Aigua (ICRA).
Més vegetació per a les basses
Per tal de potenciar la biodiversitat urbana amb la presència d'amfibis, libèl·lules o aus, l’Ajuntament de Girona ha previst la compra de vegetació adequada per renaturalitzar les basses que s’han creat o que es faran properament a la ciutat.
En aquest sentit, s’han inclòs dos lots específics amb aquesta finalitat en el contracte ordinari d’adquisició de plantes del consistori, que en aquests moments es troba en procés de licitació i que permet abastir de vegetació els parterres i jardins de la ciutat. En concret, es compraran diverses unitats d’alvèols forestals, indicats per replantar zones degradades, i també plantes aquàtiques i hidròfiles, que viuen o bé submergides en aigua o bé a la superfície de les basses.
____________________________________________________
El projecte GiroNat compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia (PRTR), finançat per la Unió Europea - NextGenerationEU.