Notícies
L’Ajuntament de Girona signa un conveni per millorar l’atenció i la salut de les persones que consumeixen drogues a la ciutat
En el marc de l’acord amb l’entitat ATART, es constituirà un equip de carrer que estableixi un tracte de proximitat amb les persones drogodependents, especialment al sector Est
L’Ajuntament de Girona ha firmat un conveni amb l’entitat sense ànim de lucre ATART per millorar l’atenció i la salut de les persones drogodependents a la ciutat i pal·liar els efectes nocius del consum. En el marc de l’acord, es constituirà un equip de carrer que estableixi un tracte de proximitat amb les persones que consumeixen drogues amb la intenció d’oferir-los assessorament educatiu i sanitari bàsic, especialment al sector Est, on les xifres de consum són més elevades.
“Millorar l’atenció i la salut de les persones consumidores de drogues en una ciutat implica implementar mesures que promoguin serveis més accessibles, personalitzats i eficients, així com garantir entorns saludables i segurs. A través d’aquest conveni amb ATART, portarem accions de promoció de la salut comunitària, per avançar cap una ciutat més responsable i saludable, centrada en el benestar de les persones consumidores de drogues i en la sostenibilitat”, ha destacat la regidora de Benestar Emocional i de Salut de l’Ajuntament de Girona, Sílvia Bosch i Agustí.
En concret, l’equip de carrer establirà contacte i crearà vincles amb les persones drogodependents a la ciutat per tal de promoure i millorar d’una manera efectiva el seu estat de salut. Els i les professionals els proporcionaran consell per prevenir i atendre situacions de sobredosis o infeccions associades al consum. També fomentaran el consum higiènic, facilitant a les persones que consumeixen drogues materials per injectar i fumar i oferint informació sobre com fer injeccions correctament. A més, es procurarà que aquestes persones iniciïn tractaments, derivant-les als serveis existents d’atenció a les addiccions.
De forma paral·lela, l’entitat ATART analitzarà la situació respecte del consum de drogues i drogodependències al sector Est i en altres zones de la ciutat per tal de disposar d’una visió de conjunt i poder engegar accions posteriors. Tot plegat té com a finalitat integrar una nova forma de treball comunitari al territori tenint en compte la ciutadania.
La prevenció de les addiccions és un dels aspectes més treballats des de la secció de Promoció de la Salut del consistori gironí per diversos motius. Per una banda, les addiccions tenen un gran impacte en la salut de les persones donat que poden ser causa de greus problemes de salut física i mental i alhora deteriorar la qualitat de vida de manera significativa. Per altra banda, poden comportar conseqüències de caire social, afectant des de les relacions familiars fins a les laborals i d’amistat, aïllant la persona i generant conflictes.
Aquest conveni respon als objectius del Pla Local sobre Drogues i Addiccions que l’Ajuntament de Girona va presentar l’any 2022, dins del Pla Local de Salut de la ciutat. El consistori gironí cobreix el 30 % del cost del projecte, mentre que la resta prové d’una subvenció per part de la Generalitat de Catalunya.
L’Associació Tramuntana d’Ajut i Reinserció del Toxicòman (ATART) és una entitat sense ànim de lucre creada l’any 1986 i amb seu a Girona, que desenvolupa projectes innovadors compromesos socialment amb la intenció de millorar la qualitat de vida de les persones usuàries i les seves famílies. Disposa d’una gran experiència i capacitat tècnica en relació amb les conductes addictives, i du a terme diversos programes enfocats al col·lectiu de persones en consum de substàncies, com ara gestió de serveis de prevenció, tractament de les addiccions o reducció de danys i atenció en medi obert, a través d’un model comunitari i d’atenció integral centrat en la persona.