Notícies
El Fons Rafael i María Teresa Santos Torroella de l’Ajuntament de Girona s’exposa al Museo Patio Herreriano de Valladolid
La mostra inclou 135 obres d’art i 200 documents del fons gironí i es podrà veure des de demà fins al 27 d’abril del 2025 a la ciutat val·lisoletana.
La part més significativa del Fons Rafael i Maria Teresa Santos Torroella de l’Ajuntament de Girona s’exposarà a partir de demà, dissabte 9 de novembre, al Museu Patio Herreriano de Valladolid amb la mostra “Anudar el tiempo. El fondo Rafael y María Teresa Santos Torroella del Ayuntamiento de Girona y sus ecos en la Asociación Colección Arte Contemporáneo”. La historiadora i crítica d'art Rosa Gutiérrez Herranz i el professor i historiador d’art Jaume Vidal Oliveras són els encarregats de comissariar l’exposició, que posa en diàleg la col·lecció gironina amb les obres de la col·lecció del Museo Patio Herreriano de Valladolid. La mostra inclou 135 obres d’art i 200 documents relacionats del Fons Rafel i Maria Teresa Santos Torroella i es podrà veure fins al 27 d’abril del 2025.
La proposta ha estat possible gràcies a la col·laboració entre l’Ajuntament de Girona i el Museo Patio Herreriano de Valladolid. En un primer moment, l’equipament val·lisoletà va mostrar interès per acollir l’exposició realitzada al Museu d’Història de Girona “L’aposta per l’art nou. Itineraris de l’avantguarda a Catalunya a través del fons Rafael i María Teresa Santos Torroella”, que va tenir lloc a les sales d’exposicions temporals del 29 d’octubre del 2023 a l’11 de setembre del 2024, a càrrec dels mateixos comissaris. Finalment, les dues organitzacions van acordar incorporar a l’exposició elaborada a Girona altres obres del fons del museu val·lisoletà, creant un diàleg entre dos fons d’art molt representatius de l’art del s. XX.
Cal destacar que la ciutat de Valladolid va ser un indret important en la vida familiar de Santos Torroella. Quan la família s’hi va instal·lar, Rafael Santos Torroella era un jove adolescent àvid d’estímuls culturals i la seva germana, l’artista Àngeles Santos Torroella, es trobava en un moment àlgid des del punt de vista artístic, ja que a finals dels anys vint va realitzar quasi tots els seus millors treballs. A Valladolid, Rafael Santos Torroella va assistir a l’ascens professional de la seva germana i va ser l’inici del seu enorme interès per l’art. La seva trajectòria és la d’un historiador d’art extraordinari i la d’un agent cultural que va ser testimoni privilegiat del desenvolupament de les avantguardes d’Espanya.
En el transcurs d’aquest any, l’Ajuntament de Girona ha rebut nombroses sol·licituds de préstec d’obres del Fons Rafael i María Teresa Santos Torroella per participar en exposicions organitzades per altres institucions. El dibuix Fris amb figures, de Joan Miró, participarà en l’exposició dedicada a Francesc Domingo als Espais Volart de la Fundació Vila Casas fins al gener de 2025. L’obra de Maruja Mallo Pin-Pan-Pun se cedirà en préstec a l’exposició “Esperpento” del Museu Centro de Arte Reina Sofía fins al març del 2025. Un dibuix d’una escenografia de Federico García Lorca i alguns figurins de Rafael Barradas formaran part de l’exposició “L’amic de les arts”, que organitza el Museu Maricel de Sitges, des d’aquest novembre fins al 16 de març de 2025. L’obra Cadavre exquis, de Salvador Dalí, Gala, Valentine Hugo i René Crevel, i el dibuix d’una carta de René Crevel a Valentine Hugo, formaran part de l’exposició sobre “Surrealisme” a la Fundació Mapfre del febrer al maig del 2025. Per acabar, dues obres de Maruja Mallo, Homenaje a los juegos de 1936 i Pin-Pan-Pun, formaran part de l’exposició antològica que el Museu Centro de Arte Reina Sofía li dedicarà a Mallo i que es podrà visitar del mes d’octubre del 2025 al març del 2026.
Els crèdits de les imatges que apareixen a la notícia són els següents:
13852. Francis Picabia. Diane, 1922. Tinta i guaix sobre cartró. Ajuntament de Girona. Col·lecció Rafael i María Teresa Santos Torroella. MHG 13852.
13810. Maruja Mallo. Homenaje a los juegos de 1936, 1945. Oli sobre tela. Ajuntament de Girona. Col·lecció Rafael i María Teresa Santos Torroella. MHG 13810.
13881. Ángeles Santos. Niña muerta, 1930. Oli sobre tela. Ajuntament de Girona. Col·lecció Rafael i María Teresa Santos Torroella. MHG 13881
13673. Ángel Ferrant. Ademán, 1949. Talla de fusta patinada. Ajuntament de Girona. Col·lecció Rafael i María Teresa Santos Torroella. MHG 13673