Notícies
L’Ajuntament de Girona projecta un camp solar de 396 plaques fotovoltaiques a la futura coberta de la pista poliesportiva de Fontajau
La proposta també inclou que a la llarga la instal·lació es pugui convertir en un pavelló poliesportiu tancat. S’estima que en un any es pot generar un màxim d’energia de 278.000 kWh, fet que suposarà un estalvi anual de 50.000 euros
L’Ajuntament de Girona ha aprovat inicialment, per Junta de Govern Local, el projecte per instal·lar un camp solar de màxima potència a la futura coberta de la pista poliesportiva del barri de Fontajau. La proposta també inclou que a la llarga la instal·lació es pugui convertir en un pavelló poliesportiu tancat. L’espai en qüestió està ubicat entre l’avinguda de l’Amical Mauthausen i el carrer d’Antoni Varés Martinell i el cobriment de la pista ha de permetre augmentar la polivalència de l’estructura, situada al costat de la guingueta del barri. L’energia és un dels cinc eixos principals que conformen l’estratègia Girona Ciutat Circular de l’Ajuntament de Girona.
“Avancem en l’autoproducció elèctrica a diferents punts de la ciutat. És un punt clau d’aquest mandat poder col·locar plaques solars a com més espais millor i fer més eficients els existents, per tal d’anar progressant en la transició energètica des de l’àmbit municipal”, ha destacat el regidor d’Acció Climàtica de l’Ajuntament de Girona, Sergi Cot Cantalosella.
El projecte nou per col·locar una coberta a la pista de Fontajau incorpora la instal·lació d’un total de 396 plaques fotovoltaiques de 540 W. Aquesta serà una instal·lació d’autoconsum col·lectiu, de manera que la potència generada s’injectarà a la xarxa i serà consumida per instal·lacions de l’Ajuntament situades a menys de 2.000 metres de la producció. En concret, se subministrà energia a l’edifici de l’Ajuntament, al Pavelló Municipal Girona-Fontajau, al Mercat del Lleó, al Centre Cultural La Mercè, al Centre Cívic Ter, a l’Escola Domeny i a l’Escola Taialà. Al Mercat del Lleó ja hi ha plaques, però es reforçarà el subministrament, ja que és un dels equipaments amb més consum.
La previsió és que en un any es pugui generar un total d’energia de 278.000 kWh, fet que suposarà un estalvi econòmic pel consistori de 50.000 euros anuals. De l’energia produïda, està previst que se’n pugui aprofitar un 95,29%; la resta s’haurà de compensar o vendre.
Les obres es trauran a licitació en dos lots diferents. En el primer, hi ha la construcció de la coberta que tindrà una superfície de 1.750 m², una inclinació de 5° i estarà orientada pràcticament en direcció sud. Cal tenir en compte que els fonaments de l’estructura ja estan realitzats, ja que el 2019 es van adjudicar els treballs, però més tard es va resoldre el contracte per incompliments de l’empresa adjudicatària.
En aquest primer lot també s’inclou la instal·lació de l’enllumenat, que consistirà a col·locar focus LED, i s’adequarà l’entorn. En total, s’actuarà en una superfície de 2.300 m². Aquests treballs es trauran a licitació amb un preu de 715.509,34 euros (IVA inclòs).
En un segon lot hi ha la instal·lació de les plaques solars que tenen un cost de 451.570,10 euros (IVA inclòs).
Després del període d’informació pública, el projecte s’haurà d’aprovar definitivament per Junta de Govern Local. Tot seguit, es trauran a licitar els dos lots. Les obres es duran a terme en tres fases. Primer de tot s’executarà l’obra civil, és a dir, la construcció de la coberta, i s’instal·laran el 50% de les plaques fotovoltaiques. En la segona fase, es col·locaran un 25% més de plaques, i en la tercera fase, el 25% restant.