Header: Notícies

Notícies i comunicats

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR) - fitxa

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR)

Adreça:
Ajuntament de Girona
Pl. del Vi, 1 - 17004 GIRONA

Horaris 2024

Es recomana demanar:
CITA PRÈVIA

Telèfon. Informació ciutadana:
972 419 010

Telèfon. Centraleta:
972 419 000

A/e:
ajuntamentinforma@ajgirona.cat

Web:
www.girona.cat/oamr

Registre electrònic:
seu.girona.cat

Bústia d'avisos i suggeriments:
www.girona.cat/avisos

Ruta de navegació

Publicador de continguts

La quarta edició del Seminari Internacional dels Arxius de l’Esport reuneix 221 participants

Trobada de caràcter biennal per conscienciar i sensibilitzar tots els actors del món de l’esport i les administracions públiques sobre la necessitat d’establir estratègies i polítiques efectives per fer possible la preservació, la conservació i l’accés dels documents produïts en l’exercici de les activitats esportives.

Fotògraf: Miquel Millan. D’esquerra a dreta: Àdam Bertran, regidor d’Esports i Joventut de l’Ajuntament de Girona; Miquel Reverter, diputat d’Assistència als Micropobles i Arxiu de la Diputació de Girona; i Josep Calatayud, director dels Serveis Territorials a Girona del Departament de Cultura.

Aquest dilluns, 30 de setembre de 2024, coincidint amb el darrer dia de la Setmana Europea de l’Esport, té lloc a Girona la quarta edició del Seminari Internacional dels Arxius de l’Esport (SIAE), una trobada de caràcter biennal, que va néixer l’any 2018, amb l’objectiu de conscienciar i sensibilitzar tots els actors del món de l’esport i les administracions públiques sobre la necessitat d’establir estratègies i polítiques efectives per fer possible la preservació, la conservació i l’accés dels documents produïts en l’exercici de les activitats esportives.

El seminari, coorganitzat per diverses institucions, té com a impulsor i referent la Secció d’Arxius de l’Esport del Consell Internacional d’Arxius (ICA/SPO), que enguany celebra el 20è aniversari de la seva constitució. Els socis del comitè organitzador són la Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Girona i l’Associació de Professionals de l’Arxivística de Catalunya. Compten amb la col·laboració del Consorci de les Drassanes Reials i Museu Marítim de Barcelona i la Fundació “la Caixa”.

En la inauguració del SIAE hi han intervingut Miquel Reverter, diputat d’Assistència als Micropobles i Arxiu de la Diputació de Girona; Josée Kirps, presidenta del Consell Internacional d’Arxius (ICA); Fina Solà, presidenta de la Secció d’Arxius de l’Esport (SPO) del Consell Internacional d’Arxius (ICA); Àdam Bertran, regidor d’Esports i Joventut de l’Ajuntament de Girona; Josep Calatayud, director dels Serveis Territorials a Girona del Departament de Cultura, i Francesc Giménez, president de l’Associació de Professionals de l’Arxivística i la Gestió de Documents de Catalunya.

Aquest quart seminari ha aconseguit la participació de 221 persones inscrites, 63 presencialment i 158 en format de videoconferència. Entre els inscrits hi ha representats prop de 50 països d’arreu del món i de tots els continents.

S’hi presenten tres ponències, d’una hora de durada cadascuna. La primera, a càrrec de Didier Grange, arxiver i historiador, del Comitè Directiu de la Secció d’Esports del Consell Internacional d’Arxius, parla dels arxius del Departament d’Esports de la ciutat de Ginebra (Suïssa) com a element essencial de la memòria esportiva de la ciutat. En segon lloc, Brigitte Guigueno i Juliette Hayette, del Servei Interministerial d’Arxius de França, expliquen el projecte de la Gran Recollida dels Arxius de l’Esport a França, que ha estat una oportunitat per enriquir la memòria col·lectiva de l’esport a França en els àmbits nacional i local. Finalment, Angela Teja, de la Societat Italiana de la Història de l’Esport i Centre Esportiu Italià, parla de l’esport dins l’Església catòlica. Així doncs, es tracta de tres ponències sobre recerca, preservació i difusió dels arxius esportius, que donaran perspectives de com recuperar i fer accessibles els documents nascuts a redós de la pràctica esportiva.

Abans d’acabar la sessió matinal, s’ha presentat el proper Congrés Internacional d’Arxius, que tindrà lloc a Barcelona l’octubre de 2025.

Enguany s’ha prioritzat la presentació de casos pràctics i d’experiències relacionats amb els arxius de l’esport, un total de dotze, que s’han presentat al llarg de la tarda i han tractat sobre el tractament, la conservació i la difusió de diversos fons documentals relacionats amb l’esport: de clubs esportius, d’universitats, de televisió, d’educació, d’arxius regionals, d’olimpisme, etc., i posen en relleu l’interès social i històric d’aquesta documentació.

Finalment, pel fet de ser any olímpic, el Consell Internacional d’Arxius ha organitzat per primera vegada els Jocs Arxivístics, els premis dels quals seran atorgats durant l’acte de clausura del SIAE.
L’edició d’enguany s’ha fet en un doble format, presencial i per seminari web, i ha tingut servei de traducció simultània en català, castellà, francès i anglès.

Podeu trobar la informació del IV Seminari Internacional dels Arxius de l’Esport i del programa a: https://esportarxiu.ddgi.cat

Font: Diputació de Girona. 
Per a més informació: Comunicació. 972 18 48 65 · comunicacio@ddgi.cat

Tornar
— 100 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 100 de 199 resultats.