Notícies
La Catosfera 2024 torna a convertir Girona en la capital digital de Catalunya aquesta tardor
L’esdeveniment celebra la 17a edició els dies 17, 18 i 19 d’octubre amb més programació que mai. Les jornades aglutinen enguany fins a tres iniciatives digitals que se sumen a la pròpia programació de l’esdeveniment: Futur Fest, SEO Day i la Festa de l’Open Source
La Catosfera arriba aquesta tardor a la 17a edició amb més programació que mai i aglutinant fins a tres iniciatives digitals que se sumen a la pròpia programació: Futur Fest, SEO Day i la Festa de l’Open Source. Avui, la tinenta d’alcaldia i regidora de Llengua Catalana i de Servei a les Persones i Convivència de l’Ajuntament de Girona, Núria Riquelme i Zurita, i el director de la Catosfera, Joan Camp, han presentat en roda de premsa a Girona la programació.
“Sabem que si volem que el català continuï sent una llengua viva ha de tenir un lloc destacat en els entorns digitals. La Catosfera ha estat clau per posar de manifest que el català té un espai, una veu pròpia, a Internet i a les xarxes socials. Per això és un orgull que es faci a la nostra ciutat”, ha afirmat la tinenta d’alcaldia Núria Riquelme i Zurita.
"És l'edició amb el programa més ampli en els disset anys que portem de Catosfera i ho fem participant amb les entitats de Girona. L'objectiu és, cada any, ampliar aliances amb el teixit de la ciutat", ha destacat el director Joan Camp.
La Catosfera és el punt de trobada de la Internet catalana i se celebrarà els propers 17, 18 i 19 d’octubre. Tindrà la seu a l’auditori de l’Espai Fundació La Caixa i es duran a terme algunes activitats en altres ubicacions de la ciutat de Girona. L’objectiu d’aquest esdeveniment, organitzat per l’Associació Catosfera amb el suport principal de l’Ajuntament de Girona, és convertir durant 3 dies Girona en la capital digital de Catalunya. L'accés a totes les activitats és lliure i gratuït.
Al llarg del les jornades hi haurà activitats de tot tipus i pensades per a tots els públics relacionades amb les tendències digitals i la Internet catalana: des d’activitats educatives experimentals per a públic adolescent fins a altres activitats vivencials pensades per a públic jove; tècniques dirigides a un públic especialitzat, i pedagògiques i informatives per a un públic general.
Pel que fa als temes que es tractaran, el 2024 ha estat un any molt marcat per la intel·ligència artificial (IA) i des de la Catosfera no s'ha perdut de vista aquesta realitat. L’any passat, quan aquesta eina, la IA, va emergir públicament al mercat i va adquirir un ús popular, la Catosfera va explorar-ne les potencialitats. Enguany, en canvi, posa el focus en el costat fosc d’aquesta tecnologia amb una taula de debat sobre els riscos i els perills, i l’anàlisi de possibles solucions, amb Mariola Dinarès, Lluís Nacenta, Maria Viader i Albert Sabater.
Paral·lelament, un dels grans debats que oferirà la Catosfera aquesta edició està relacionat amb l’ús de les xarxes socials i l’alimentació i es portarà a terme sota la pregunta: “Les xarxes socials decideixen què mengem?”. En aquest debat hi participaran cuiners que utilitzen les xarxes per a la seva projecció professional, com Ada Parellada, Arnau París i Jacint Carafí (Cintet). L’acte estarà conduït conduïts pel periodista Abraham Orriols.
Per al públic adolescent es plantegen tallers per estar al dia de tendències amb l’influenciador Albert Roig; per aprendre a tenir millors hàbits digitals amb la periodista i comunicadora Mariola Dinarès, i, fins i tot, podran assistir a un bateig de programació amb mòbil per a la creació d’una animació interactiva a càrrec del col·lectiu ENGINY-era, o descobrir què són les tecnologies creatives a través de l’Escola Universitària de les Arts (ERAM) de Girona.
Tres esdeveniments se sumen a la programació de la Catosfera
Com a paraigües aglutinador de diverses iniciatives digitals, totes impulsades des del territori i amb associacions gironines, la Catosfera acull enguany fins a tres esdeveniments que se sumen a la pròpia programació. Tots tres se celebraran el dissabte 19 d’octubre. El Futur Fest, un punt de trobada de creadors de contingut i jornada d'activitats del món digital transformades en espectacles en viu pensades per a un públic jove organitzada per l’Associació Catosfera; el SEO Day, un seguit de ponències sobre posicionament web dirigides a un públic especialitzat en màrqueting digital i SEO organitzades per SEOgirona amb la col·laboració de Dobleseo; i la Festa de l’Open Source, una jornada per aprendre i participar activament del desenvolupament de software mitjançant eines de codi obert organitzada per l’associació Geeks.CAT.
El Futur Fest tindrà lloc a El Foment, a l’aire lliure si les condicions meteorològiques ho permeten, i s’iniciarà a les 12 h amb un “Vermut amb Kahoot”, amb la participació de creadors i creadores de contingut. Aquesta activitat requereix inscripció prèvia. A les 17.30 h les persones assistents podran gaudir en directe d’un episodi especial de La turra, el programa de debats picants, testimonis i radiografies del que s'està coent a Catalunya impulsat per 3Cat, amb Alba Riera i convidats sorpresa. Seguidament, a les 19 h, l’alcoiana Saray Cerro presentarà un espectacle de comèdia de monòleg en viu titulat Quin desastre. La jornada acabarà amb un concert a càrrec d’Últim Cavall a l’Ateneu 24 de Juny de Girona, una activitat dins la mostra La Soterrània.cat.
Pel que fa al SEO Day, la sisena edició d’aquesta jornada se celebrarà des de les 9.30 h fins a les 14 h a l’Auditori de l’Espai Fundació La Caixa, la mateixa ubicació que la resta d’activitats pròpies de la Catosfera, i comptarà amb 6 ponències i debats que tractaran des de tècniques de comunicació per a especialistes en SEO fins a reptes en directe, passant per la part més tècnica de l’optimització del Web Performance, així com les tendències del SEO. També es presentarà l’Associació SEO en Català. Pel SEO Day hi passaran persones expertes com Eva Olivares (Dobleseo), Dídac Anton (Rankerfy), Joan Leon (PerfReviews/ Adevinta), Sara González (Sara Projects), Roger Serra (Fundació .cat), David Carrasco (Associació SEO en Català), Carlos Ortega, Clara Soteras (El Nacional), Esteve Castells i Estela Franco (Schneider Electric).
La Festa Open Source, per la seva banda, s’emplaçarà a la Casa de Cultura de Girona des de les 10 h fins a les 18 h. Aquesta serà la quarta edició d’un esdeveniment que pretén crear un espai on persones amb i sense coneixements previs en la matèria puguin participar en el desenvolupament de software mitjançant eines de codi obert. Entre les activitats, enguany es podrà gaudir d’un taller per a infants de primària i secundària per a aprendre a crear el teu propi videojoc Arcade amb Micro:bit; un taller sobre com domotitzar casa teva; i una xerrada sobre React Native amb accessibilitat que durà a terme una persona amb discapacitat visual, entre d’altres.
Suport a l’esdeveniment
L’Associació Catosfera organitza la Catosfera 2024 amb el patrocini de l’Ajuntament de Girona, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona, Domini.cat, l’AMIC, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona i RENFE. També compta amb el suport dels següents mitjans oficials: ACN, diari ARA, Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, El Nacional, El Punt Avui, Girona FM, Televisió de Girona, La Mira i Nació.