Notícies
L’Ajuntament de Girona crea diferents dispositius de seguretat i convivència segons les necessitats detectades a cada barri
Es reforçarà el patrullatge a peu gràcies a les millores internes en el servei. S’ha dissenyat una campanya específica a cada barri a través de la diagnosi realitzada amb la informació recollida a les taules de seguretat de barri, a les trucades a la centraleta de la Policia Municipal i els missatges rebuts a la bústia d’avisos.
L’Ajuntament de Girona ha creat diferents dispositius de seguretat i convivència segons les necessitats de cada barri detectades després d’un extens treball de diagnosi. Les principals novetats són que es reforçarà el patrullatge a peu de la Policia Municipal de Girona, s’han augmentat els controls amb radar per reduir el nombre d’accidents i s’ha creat un dispositiu específic per a l’oci nocturn. Aquest matí, l’alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar, i la regidora de Convivència i Seguretat i d’Hisenda, Sílvia Aliu Gifre, han presentat aquestes novetats referents a la Policia Municipal de Girona.
“Gràcies a les taules de seguretat de barri, així com a la informació rebuda per les trucades a la policia i els avisos hem recollit les necessitats de cada barri per actuar-hi amb un dispositiu específic. Enguany, comptarem amb més policies que realitzaran patrulles a peu gràcies a les millores internes que hem fet. També cal destacar l’acord que des del govern i la regidoria vam arribar amb la Policia Municipal a la primavera per tal d’assegurar que els esdeveniments de la ciutat es puguin fer com sempre i amb total seguretat”, ha afirmat l’alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar.
“Amb aquests dispositius de seguretat, que s’aplicaran o que ja s’estan executant, apostem per un model de policia de proximitat, a peu de carrer, un model d’escolta i prevenció”, ha destacat per la seva banda la regidora Sílvia Aliu Gifre.
El consistori ha ideat un dispositiu específic de la Policia Municipal de Girona a cada barri després d’identificar les qüestions de seguretat i convivència més importants de cada indret. Això ha estat possible gràcies al treball de diagnosi que s’ha dut a terme a partir de la informació recollida de les taules de seguretat de barri, les trucades a la centraleta de la Policia Municipals i els missatges rebuts a la bústia d’avisos de l’Ajuntament de Girona.
Per una banda, s’ampliarà el patrullatge a peu amb el dispositiu Rondes a Peu. S’han destinat 6 agents més a fer rondes a peu diàriament a diferents barris de la ciutat, prioritzant els llocs on hi ha la percepció de més inseguretat ciutadana. Principalment, aquest dispositiu es durà a terme a Mas Ramada, Mas Castofa, Font de la Pólvora, Santa Eugènia, Can Gibert del Pla, Sant Narcís, Germans Sàbat, Fontajau i Pont Major.
Aquest increment d’hores és possible gràcies a un seguit de millores. Una d’elles és una millora tecnològica que ha permès destinar tres agents més a fer tasques de carrer. A partir d’ara, el personal del cos policial disposa d’un dispositiu mòbil amb impressora individual que permet imprimir les multes a l’instant i traslladar automàticament les dades al sistema informàtic sancionador cada nit. Això ha agilitzat el procés i poder dedicar més hores i agents a fer rondes a peu.
El fet de destinar personal de l’Ajuntament a fer les tasques administratives de la policia, la contractació de seguretat privada per a l’entrada de l’edifici consistorial i els acords laborals amb el cos policial també han permès comptar amb més hores dels agents per fer rondes a peu per la ciutat.
Per l’altra banda, i per tal de reduir el nombre d’accidents a la ciutat, a partir del mes d’abril es van incrementar els controls amb radar. Aquest dispositiu s’ha aplicat en els barris de Pedret, Domeny i Vista Alegre. En temes de mobilitat, la Policia també intensificarà els controls de trànsit al carrer de la Creu de l’Eixample i a l’entorn del semàfor temporal que hi ha a Sant Daniel a causa de les obres. Alhora, es controlarà que no hi hagi cotxes mal aparcats i abandonats a Torre Gironella, Pedreres-Fora Muralla i Vista Alegre.
També es duran a terme controls enfocats en les actituds incíviques al Mercadal, Barri Vell, Pla de Plau - Sant Pau, Montjuïc, Pedret i al parc Central. I es farà patrullatge per Palau per vigilar els possibles robatoris a les cases.
Per últim, s’ha creat un dispositiu específic de patrullatge al voltant dels punts on hi ha més oci nocturn per garantir el descans dels veïns i veïnes. Aquest va començar la setmana passada i es porta a terme els dijous i els divendres, amb col·laboració amb els Mossos d’Esquadra, als barris de Figuerola – Bonastruc i Mercadal. Per dur-lo a terme, s’han destinat dues patrulles més a la nit.
Aquest dispositiu completa un altre que es porta a terme per tractar una qüestió concreta com és el cas del consum d’alcohol. En aquest sentit, s’efectuen controls d’alcoholèmia els dissabtes a la nit.
Accions concretes
També es duen a terme dispositius específics sobre matèries concretes, com per temes de neteja a Pont Major, Taialà i Germans Sàbat, i per les infraccions amb la bicicleta, al Barri Vell i Mercadal. En aquest últim cas, la campanya va començar el 16 de setembre amb controls aleatoris a tota la ciutat, però amb més concentració en aquests dos barris.
A més, hi ha dispositius específics per llocs concrets de la ciutat. Un d’ells és a Font de la Pólvora, on la Policia Municipal va diàriament per fer controls. Un altre és a Santa Eugènia, on els agents fan rondes a peu al matí i a la tarda per millorar la sensació d’inseguretat i per denunciar actes incívics, i a la nit hi intervé la unitat d’ordre públic de la policia. Principalment, s’actua al parc de Núria Terés i Bonet i a la plaça de Santa Eugènia.
Per últim, hi ha els dispositius de bàsquet i de futbol, on principalment els agents controlen les infraccions circulatòries al voltant de Fontajau i de Montilivi per garantir una mobilitat més fluida i garanteixen la seguretat. Per als partits del Girona FC a la Champions, s’està acabant de treballar en un dispositiu específic.